Playmäkerskonferensen 2016

Konferens 2016

PlaymÄkers

- Den nya sinnesdetektiven inom äldreomsorgen

Kultur 365 arrangerar en heldagskonferens den 12 april 2016 i Södertälje där vi bjuder på en upplevelse för hela hjärnan.

Relaterade dokument

Flyers för konferensen

Dokument öppnas i nytt fönster
Externa länkar i nytt fönster

Förmiddagen är en kunskapsshow med forskning, teknik och kultur. På eftermiddagen får du prova på ny teknik, utbyta erfarenheter och diskutera framtidens äldreomsorg. Möt PlaymÄkers – troligtvis framtidens nya yrkesroll inom äldreomsorgen. På konferensen kommer du att få uppleva deras arbete, metod och nyfikna förhållningssätt till den äldre människan. En dag för både hjärta och hjärna.

PlaymÄkers är ungdomar från Södertälje kommun som vill väcka minnen och aktivera sinnen inom äldreomsorgen. Med surfplattan, friska synsätt och kulturen som verktyg ger PlaymÄkers möjlighet att utforska allt vad internet har att erbjuda och skapa spännande generationsmöten.

Med tanke på att vi jobbar generationsöverskridande uppmuntrar vi er att bjuda med ungdomar från er kommun eller landsting.  Kanske kan några av dessa ungdomar bli PlaymÄkers i äldreomsorgen nära dig?

Under förmiddagen så får ni även

Förutom att ni får uppleva PlaymÄkers, så medverkar Jenny Åkerman ”Hjärnladyn”. I sin föreläsning kommer Jenny att på ett lekfullt och utforskande sätt få publiken att lära känna hjärnans förmågor.

Möt även Arkadia, magikern som är specialiserad på hjärnmagi och människomöten.

Kulturhälsoforskaren Eva Bojner Horwitz berättar om kopplingen mellan kultur och hälsa. 

Johan Sundelöf är överläkare och specialist i geriatrik och palliativ medicin från Betaniastiftelsen. Han pratar om Kulturen som resurs för hälsa och välfärd.

Programmet
08.30-09.28 Inskrivning och kaffe/te, smörgås
09.28-12.00 Kunskapsshow med forsning, teknik och kultur
11.45-13.15 Lunch
13.15-14.15 Seminarium (Pass 1)
14.15-15.00  Seminarium (Pass 2)
13.00-15.00 Framtidsfrågor
15.00-15.20 Hjärnfika
15.20-16.12 Framtidssummering med Eduardo Morris och Jenny Åkerman, Hjärnlady. "Med pedagogiska listigheter och blir vi lite smartare och nöjdare".

På eftermiddagen kan du välja mellan fyra seminarier. Om du har valt alternativ "A Framtidsfrågor" så kan du bara gå på detta alternativ. Väljer du de övriga alternativen så kan du gå på två olika seminarium, förutom "A framtidsfrågor".

  A) Diskussionsforum om framtidsfrågor under eftermiddagen – ”Vart är vi på väg?”

En underhållande och moderatorledd diskussionsforum där vi utmanas med frågeställningar om den äldre och teknik, robotik, kultur, kommunikation, hälsa och hjärnan. Precis som det populära programmet ”På spåret” så är vi på väg någonstans…vi har vissa ledtrådar och vi ser hur landskapet förändras – men vart är vi på väg? Och vad får det för konsekvenser för samhället, individen och för oss som verkar kring de äldre. Vi garanterar många skratt och heta diskussioner.

Forat leds av Eduardo Morris och Lars Ahlin. Eduardo arbetar med kulturstrategiska frågor och är ständigt nyfiken på teknik, kultur och människan. Lars Ahlin, Kulturmäklare, ansvarig för Kultur 365 i Södertälje kommun. Älskar att jobba som rostlösare (5-56) inom äldreomsorgen. Att skapa nya perspektiv och synsätt på kultur och den äldre människan samt skapa synapser med digital teknik.

B) Playmäkerprogram - en ursäkt att få träffas

Hans Qviström har i många år arbetat med teater, revy och kultur i Södertälje. Regi och skådespeleri ligger honom närmast om hjärtat där han frilansat sedan -93.
Han har under åren hjälpt PlaymÄkers med att utveckla interaktiva program.
I detta seminarium får du tips på mottagande, programinnehåll, struktur, publikaktivering, scenmiljö och scenframställning.
Seminarieledare: Hans Qviström, Regissör & Skådespelare

C) Bemötande mellan PlaymÄker, personal och den äldre

Katarina Talts arbetar i Södertälje kommuns Demensteam och för Silviahemmet. Hon har ett flertal gånger utbildat nya PlaymÄkers inom bemötande och demens. I detta seminarium får man tips och trix om hur ett möte med äldre och demenssjuka personer kan bli så bra som möjligt i olika situationer. Vi delar med oss av våra erfarenheter om möten mellan en ung och äldre.
Seminarieledare: Katarina Talts, Silviasyster och  Sandra Karlung, PlaymÄker 

D) Surfplattan som verktyg - Appar, program och hemsidor

PlaymÄkers och personal från äldreomsorgen har under flera år använt surfplatta tillsammans med äldre. Hur kan surfplattan vara ett verktyg i det personliga mötet och underlätta arbetet? Vilka appar, program och hemsidor kan man använda för att aktivera sinnen och minnen både över generationer och språk?
Seminariet ger tips och trix samt en lista som förklarar apparna och programmen vi använder.
Vi jobbar med Apples IPad, ta gärna med en egen surfplatta!
Seminarieledare: Gustav Gälsing, PlaymÄker och  personal inom äldreomsorgen

Datum: Tisdagen den 12 april 2016
Tid: kl. 09.28 – 16.12.
Plats: Stadshuset i Södertälje, Campusgatan 26.

Sista anmälningsdag: 2 april 2016.

Kostnad: 950kr (exkl. moms). Lunchbuffé och kaffe ingår i avgiften. Deltagarna betalar själva eventuell logi, frukost och resor.
Anmälan är bindande men kan överlåtas till en annan person.

Anmäl dig till denna konferens här.

Logi och vägbeskrivning: gå in på Destination Södertälje

 

Se gärna kortfilmen från konferensen vi arrangerade 2014 på temat:
"Modern teknik i äldreomsorgens hand". En konferens om teknik och den sinnesrika människan. Klicka på länken till höger.

Sidan senast uppdaterad: den 17 juni 2016
Kontakta Södertälje kommun
Tjänster
Hitta rätt
Sök på sodertalje.se

Telefon
08-523 010 00 (Kontaktcenter)

Fax
08-523 046 05 

Besöksadress
Campusgatan 26

Postadress
Södertälje kommun
151 89 Södertälje

Org-nr 212 000-0159

E-post
kontaktcenter@sodertalje.se

Remisser, beslut och meddelande/info till Södertälje kommun skickas till: sodertalje.kommun@sodertalje.se

Pressrum

Sök på sodertalje.se:© 2008-2015 Södertälje kommun Om Webbplatsen

För dig som arbetar inom Södertälje kommun Personalingång