Kulturskolan toppbild

Nyheter

Anmäl dig till vår prova-på-vecka i augusti!

Nu har vi öppnat anmälan till vår prova-på-vecka Lajlaj den 4-7 augusti. Passa på att anmäla dig redan idag - antalet platser är begränsat!

Mer info och anmälan

2015-06-22

Spännande samarbete: Konst + Dans våren 2015

Ett samarbetsprojekt mellan Kulturskolans konst- och danskurser under ledning av Christina Wezelius-Grebacken (dans) och Eva Lundbäck och Annika Olsson Pérez (konst). Det är äldre konstelever, 14 - 18 år som har skapat bärbar konst för en grupp dansare. Dansarna gjorde även en flashmob i Lunagallerian och ett framträdande i samband med danselevernas slutföreställning på Estrad. Se dräkterna på Vimeo!

2015-06-10

Kulturskolans föreställningsveckor 31 maj-11 jun

Nu i slutet av terminen dyker Kulturskolan upp med konserter och föreställningar runt om i stan: Konsert med Telgesymfonikerna och Kulturskolan på Estrad 31 maj, Vårutställning i g:a flickskolan, Nationaldagsfirande på Torekällberget, konsert i St Ragnhilds kyrka 8 juni, dansföreställning på Estrad 10 juni, mm.  Vi fyller på kalendariet med info om när, var och hur. Håll utkik!

2015-05-28

Välkommen till Kulturskolan Södertälje

Du som brukar besöka vår webbsida ser att något har hänt. Vi håller på med en rejäl ansiktslyftning för att det ska bli lättare att hitta såväl nyheter som kurser. Vi är mitt i arbetet – för tillfället går det inte att anmäla sig, då vi också är i färd med att skapa en ny metodik för våra olika kurser – vi kallar reformen Södertälje Kulturskolemetod

Från och med den 3 juni börjar vi lägga ut våra nya kurser, och då kan du anmäla ditt barn till våra nya kurser. Så håll utkik! Du som är förälder till barn som redan går hos oss kommer inom kort få ett brev från mig, där jag berättar mer om vad vi erbjuder ditt barn till hösten! 

Kulturskolans uppdrag handlar om att undervisa barn och ungdomar i olika konstnärliga ämnen som musik, bildkonst, teater, dans och film/media. Södertälje Kulturskolemetod handlar i korthet om att vi vill ge mer tid åt barn och unga för att ge dem bättre möjligheter att utvecklas inom våra ämnen.

Mer tid tillsammans

De flesta av våra musikkurser kommer därför att bygga på att man ses med sin grupp vid två tillfällen per vecka. Det handlar också om att vi vill skapa ett kreativt, lustfyllt och utmanande sammanhang för alla barn och ungdomar. Oavsett bakgrund, ska man hos oss kunna få en stabil grund i det konstnärliga område man valt att fördjupa sig i. Även de andra ämnena kommer att presentera liknande modeller för gruppundervisning under hösten 2015. Vi kallar det att lära sig de konstnärliga språken. Förutom att modellen ger möjlighet att i många fall utvecklas lite snabbare än annars, ger den också en kulturell kompetens. Genom de konstnärliga språken får vi också nycklar till andra delar av vår omvärld.

Föräldrakontakt

Vår metod bygger också på kontakt med dig som förälder: vi tycker att det är bra om du är insatt i vad som sker på lektionerna och vilka läxor som i många fall ges till barnen.För de flesta konstnärliga språk krävs att man övar och tränar även hemma. Och där kan föräldrarna vara stödjande och uppmuntrande.

Övnings-app

 Till hjälp för våra musikelever kommer vi under hösten erbjuda möjligheten att öva hemma med hjälp av övningsappen Take7. På ett interaktivt och kul sätt kan eleven öva med en dator eller padda hemma, och direkt få veta hur bra eleven spelat/övat. Vi arbetar tätt med apptillverkaren och kommer att kunna påverka innehåll och utformning i takt med att våra elever använder appen. 

Musik gör dig smartare!

Särskilt på musikområdet har det kommit intressant forskning som stödjer de bärande idéerna i vår Kulturskolemetod: ”Flera studier har visat att tidig musikalisk träning kan ha dramatiska effekter på hjärnans utveckling. Långtidsträning gör att områden i olika delar av hjärnan blir mer välutvecklade och större.” (Från Statens Kulturråds webbplats, www.kulturradet.se) Förenklat skulle man kunna säga att spela musik gör dig smartare! Desto viktigare då att prioritera tiden och övningen. Håll också utkik efter våra kommande inbjudningar till träffar, föredrag, utställningar och konserter.

Du som är 15 år och uppåt kan också anmäla ditt intresse att spela för en publik på vårt lilla kulturhus Nova. Där kan du också ta en fika med dina kompisar.  

Fredrik Österling, 
Kulturskolechef 

Läs mer:

Fredrik Österlings blogg, om kulturskolemetoden
http://fredrikosterling.se/2015/05/25/kulturskolan-maste-skapa-en-kontext/

http://www.kulturradet.se/verksamhet/Kultur-och-halsa/Forskning/Hjarnforskning/Musikforskning-Fredrik-Ullen/