Kulturskolan toppbild

Nyheter

Öppet hus på Kulturskolan i Södertälje

Här får du chansen att uppleva och upptäcka alla de konstformer som vi erbjuder såsom dans, konst, teater, flera olika instrument, sång, m.m.

I samband med detta kommer vi också att ha en gemensam terminsstart, dit vi hoppas att så många som möjligt kommer. Vi ska då berätta om vad vårt nya undervisningsupplägg innebär och hälsa nya och gamla elever välkomna! Samlingen äger rum klockan 11.00 i Torekällgymnasiets aula bredvid.

Fri entré.

Välkommen!

2015-07-29

Terminsstart vecka 35

Höstterminen startar vecka 35 (24-28 augusti).

Välkommen!

2015-07-28

Anmäl dig till vår prova-på-vecka i augusti!

Nu har vi öppnat anmälan till vår prova-på-vecka Lajlaj den 4-7 augusti. Passa på att anmäla dig redan idag - antalet platser är begränsat!

Mer info och anmälan

2015-06-22

Välkommen till Kulturskolan Södertälje

Du som brukar besöka vår webbsida ser att något har hänt. Vi håller på med en rejäl ansiktslyftning för att det ska bli lättare att hitta såväl nyheter som kurser. Vi också är i färd med att skapa en ny metodik för våra olika kurser – vi kallar reformen Södertälje Kulturskolemetod.

Du som är förälder till barn som redan går hos oss har fått ett brev från mig, där jag berättar mer om vad vi erbjuder ditt barn till hösten! 

Kulturskolans uppdrag handlar om att undervisa barn och ungdomar i olika konstnärliga ämnen som musik, bildkonst, teater, dans och film/media. Södertälje Kulturskolemetod handlar i korthet om att vi vill ge mer tid åt barn och unga för att ge dem bättre möjligheter att utvecklas inom våra ämnen.

Mer tid tillsammans

De flesta av våra musikkurser kommer därför att bygga på att man ses med sin grupp vid två tillfällen per vecka. Det handlar också om att vi vill skapa ett kreativt, lustfyllt och utmanande sammanhang för alla barn och ungdomar. Oavsett bakgrund, ska man hos oss kunna få en stabil grund i det konstnärliga område man valt att fördjupa sig i. Även de andra ämnena kommer att presentera liknande modeller för gruppundervisning under hösten 2015. Vi kallar det att lära sig de konstnärliga språken. Förutom att modellen ger möjlighet att i många fall utvecklas lite snabbare än annars, ger den också en kulturell kompetens. Genom de konstnärliga språken får vi också nycklar till andra delar av vår omvärld.

Föräldrakontakt

Vår metod bygger också på kontakt med dig som förälder: vi tycker att det är bra om du är insatt i vad som sker på lektionerna och vilka läxor som i många fall ges till barnen.För de flesta konstnärliga språk krävs att man övar och tränar även hemma. Och där kan föräldrarna vara stödjande och uppmuntrande.

Övnings-app

 Till hjälp för våra musikelever kommer vi under hösten erbjuda möjligheten att öva hemma med hjälp av övningsappen Take7. På ett interaktivt och kul sätt kan eleven öva med en dator eller padda hemma, och direkt få veta hur bra eleven spelat/övat. Vi arbetar tätt med apptillverkaren och kommer att kunna påverka innehåll och utformning i takt med att våra elever använder appen. 

Musik gör dig smartare!

Särskilt på musikområdet har det kommit intressant forskning som stödjer de bärande idéerna i vår Kulturskolemetod: ”Flera studier har visat att tidig musikalisk träning kan ha dramatiska effekter på hjärnans utveckling. Långtidsträning gör att områden i olika delar av hjärnan blir mer välutvecklade och större.” (Från Statens Kulturråds webbplats, www.kulturradet.se) Förenklat skulle man kunna säga att spela musik gör dig smartare! Desto viktigare då att prioritera tiden och övningen. Håll också utkik efter våra kommande inbjudningar till träffar, föredrag, utställningar och konserter.

Du som är 15 år och uppåt kan också anmäla ditt intresse att spela för en publik på vårt lilla kulturhus Nova. Där kan du också ta en fika med dina kompisar.  

Fredrik Österling, 
Kulturskolechef 

Läs mer:

Fredrik Österlings blogg, om kulturskolemetoden
http://fredrikosterling.se/2015/05/25/kulturskolan-maste-skapa-en-kontext/

http://www.kulturradet.se/verksamhet/Kultur-och-halsa/Forskning/Hjarnforskning/Musikforskning-Fredrik-Ullen/