Kampanj förebygger att barn och ungdomar förs bort

Idag startar kommunens kampanj som riktar sig till barn och ungdomar som riskerar att föras bort mot sin vilja. Syftet till bortförandet kan bland annat vara barnäktenskap, omvändelseförsök och könsstympning.

Kampanjen kommer att synas där barn och ungdomar befinner sig, bland annat i den offentliga stadsmiljön samt i skolor, på fritidsgårdar och på bibliotek. Syftet är att rikta uppmärksamhet på frågan inför kommande lov.

Att barn förs bort sker ofta för att bevara familjens och släktens heder. Den här kampanjen är ett led i kommunens förebyggande arbete för att främja mänskliga rättigheter och barns rätt till egen integritet.

– Varje medborgare och alla medarbetare i kommunen behöver individuellt och gemensamt ta ansvar för att värna om barn som utsätts för den här typen av brott. Om vi hjälps åt kan vi bättre upptäcka och förebygga att barn förs bort. Barns välbefinnande är allas vår angelägenhet, arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck är prioriterat, säger Magnus Gyllestad, stadsdirektör Södertälje kommun.

Utreseförbud kommer bli bredare

I Sverige är det förbjudet med äktenskapstvång, vilseledande till tvångsäktenskapsresa samt försök och förberedelse till äktenskapstvång. Lagstiftningen inom området har skärpts efter hand. År 2020 beslutades om utreseförbud som ska skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller könsstympning. Från 1 juli 2024 kommer utreseförbudet utvidgas. Det ska då inkludera fall där det finns påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas under utlandsvistelsen, på grund av omständigheter som kan föranleda vård enligt LVU (Lagen om vård av unga).

Det är ofta i skolan eller på barnens fritid, där barn befinner sig, som man kan upptäcka att barn är utsatta.

–Barn och ungdomar måste känna tillit till oss vuxna och förstå att samhället står upp för deras rättigheter. Loven måste kunna kännas trygga för barnen, vi vill inte ha tomma stolar i skolan på grund av att barn och ungdomar inte återvänt från sin utlandsvistelse, säger Ingela Hamlin, utbildningsdirektör i Södertälje kommun.

Viktigt att barn och unga vågar söka hjälp

Att upptäcka problematiken med hedersrelaterat våld och förtryck är ofta komplext, kunskap om utsattheten och dess uttrycksformer ett särskilt viktigt verktyg. Samtidigt behöver vi öka förutsättningarna för att få barn och ungdomar att våga söka hjälp.

– Gemensamt fokus på kunskap, kompetensutveckling och gemensamt arbete kan hindra barn från att bli bortförda. Vi måste göra vårt yttersta för att inga barn eller ungdomar riskerar att föras ut ur landet för att ingå barnäktenskap eller könsstympning, säger Annika Rådström socialdirektör Södertälje kommun.

Kampanjen pågår från vecka 17 fram till sommarlovet.