Mälarkommuner går samman mot den organiserade brottsligheten
Nu tar Mälardalskommunerna gemensamma steg för att motverka organiserad brottslighet och bidragsbrott. Södertälje kommun och polisen i Södertälje tar initiativ för att starta samarbetet.
Den 30 maj träffas Södertälje kommun och lokalpolisområdet drygt 40 personer från kommunerna runt Mälaren för att lägga grunden för ökat samarbete.
– Att samarbeta mot den organiserade brottsligheten över länsgränserna är nytt. Det finns en otrolig utvecklingspotential i det arbetet, säger Stefan Hollmark, stadsdirektör Södertälje kommun.
För när Södertälje blir bättre på att stoppa organiserad brottslighet, menar en av deltagarna på konferensen, flyttar de över sin verksamhet till oss andra.
Efter att Stefan Hollmark välkomnat sin motsvarighet tillsammans med kommunstyrelseordföranden, en rad tjänstepersoner samt poliser från Nykvarn, Strängnäs, Enköping, Eskilstuna och Västerås, inleder Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S).
– Polisen bjuds in minst en gång i månaden till kommunstyrelsens sammanträden så att samtliga politiska partier får ställa frågor direkt till polisen om kriminaliteten. Vi jobbar för att underlätta polisens arbete.
Caroline Aspegren, chef för Södertäljes lokalpolisområde menar att ”kommunen är vår främsta samarbetspartner”.
Skjutvapenvåldet har ökat snabbt trots att polisen uppger att de beslagtagit rekordmånga vapen. Men det betyder inte att loppet är kört, menar kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.
– Vi kan inte börja se skjutningar som ”det nya normala”. Vi får inte ge upp.
Pax som handlar om hur kommunen och polisen samarbetar för ett tryggare Södertälje, innehåller en frågeställning som kriminalkommissarien återkommer till.
– Hur får vi nästa generation att inte välja kriminalitet?
Det är centralt att stötta familjer som tappar greppet om sina ungdomar, arbeta med moral, värderingar och gå på kulturbärarna för att ge övriga en chans till ett tryggt liv, påpekar Gunnar Appelgren.
Kommunerna samlas kring en rad utmaningar
Utifrån Mälardalskommunernas presentationer framgår att man har kommit olika långt i sitt brottsförebyggande arbete. Flera utmaningar och arbetssätt tas upp under dagen, bland annat att:
- arbeta närmare mödravårdscentralen för att fånga riskerna med barn som senare kan hamna i kriminalitet
- socialtjänsten borde stötta långt tidigare i ungdomars liv
- möten mellan förskolebarn och poliser borde ske för att ge barn andra förebilder
Mälardalskommunerna tillsammans med polisen kom överens om förslag på sex arbetsområden:
- sunt samhällsbyggande, inklusive vilka som ska få bygga och få tillgång till mark i kommunen
- tillsynsfrågor, till exempel miljöbrott, inklusive avfallsbrott
- vård och omsorg, inklusive personlig assistans och omsorgsboenden
- försörjningsstöd, inklusive utbyte av erfarenheter, vad man som kommun råkat ut för och hur man jobbar idag
- frågan om att våga polisanmäla, och diskussionen om anonymitet
- folkbokföringsbrott, ett av områdena inom bidragsbrott
Södertälje har en betydande andel människor som bor på adresser där de inte är skrivna, vilket försvårar för kommunen att ge tjänster till dem som behöver det. Boel Godner tar upp ett annat problem med falsk folkbokföring.
– Människor tvingas till svartarbete för att kunna betala ockerhyror till människor som utnyttjar våra välfärdssystem.
Dagen avslutades med några frågor till Stefan Hollmark.
Vad betydde det att ni Mälardalskommuner träffades idag?
Dagen var betydelsefull. Relationerna som vi nu börjat bygga upp mellan våra kommuner är grunden. Känner vi till varandra och våra respektive arbetssätt kan vi sedan se till att få saker att hända. Fokus är verkstad.
Vad är status med Pax?
Pax, det gemensamma arbetet mot organiserad brottslighet tillsammans med polisen ska inrymmas i kontorens långsiktiga arbete. Vi har en ny styrgrupp och ska se till att alla kontor fokuserar på verkstad, med framtagna årsplaner. Paxarbetet handlar om att skapa social hållbarhet, hur det ska bli tryggare, enklare och roligare att bo och verka i Södertälje.
Nu finns även polisens insats Ragnhild. Förändrar det något med Pax?
Ragnhild och Pax har samma syfte, att skapa ett tryggare Södertälje och de två kopplas nu ihop.
Ragnhild är för övrigt en polisiär insats i Södertälje, Nykvarn, Strängnäs, Eskilstuna, Västerås och Enköping. Den är riktad mot den ekonomiska brottsligheten, vapensmuggling, fuskande byggbolag, avfallsbolag och brottslighet i välfärdssektorn.
Inbjudna till Eskilstuna
Tidigare i maj bjöds Södertälje kommun även in till Eskilstuna för att presentera Pax och hur kommunen arbetar mot den organiserade brottsligheten och välfärdsbrottslighet.