Årets vintercyklister tar sig an utmaningen
Vintern är här och idag 1 december trampar årets gäng av Vintercyklister igång årets utmaning! Här berättar Sarmed, Sofia och Annika varför de valt att bli vintercyklister och hur de ser på att cykla hela vintern.
Utmaningen Vintercyklisten anordnas av Södertälje kommun för femte året i rad och innebär att de utvalda vintercyklisterna, som alla bor i Södertälje, åtar sig att cykla minst 3 km tre gånger i veckan under perioden 1 december och 31 mars. I utbyte får de dubbdäck, reflexer samt pepp och stöd av varandra liksom av kommunen.
Syftet med utmaningen är att få allt fler att börja upptäcka att det går bra att cykla under alla årets årstider – att vinter och snö inte behöver vara något hinder. Vi frågade tre av årets vintercyklister hur de tänker och känner inför starten:
Sofia Heldt
Sofia Heldt är utomhuspedagog på Södertälje Naturskola, bor i Grusåsen i Södertälje och cyklar minst 7,5 km hemifrån till jobbet, dvs 15 km totalt under en vanlig dag. Är det snö kan det bli en omväg då grusvägen mellan Kiholm och Naturskolan inte plogas.
Varför ville du bli vintercyklist?
- Jag ville bli vintercyklist för att ge mig själv en spark i baken och komma igång med cyklandet året runt. Dessutom arbetar vi på Naturskolan med hållbarhet och miljöfrågor med eleverna och vad är då inte bättre än att vara än att föregå som ett gott exempel och jobbpendla på ett hållbart sätt?
Vad ser du fram emot med denna utmaning?
- Att jag tar mig an detta som en kul utmaning och att jag klarar att stå emot frestelsen att ta bilen när det är iskallt och snön yr. Jag hoppas att utmaningen ska ge mig en pigg kropp och mindre utsläpp.
Finns det något som du tror kan bli svårt?
- Jag är lite orolig för trafiken på Linavägen. Där är det mörkt och en smal väg att cykla på. Men med bra lysen och reflexer kommer det säkert också gå bra!
Sarmed Sadek
Sarmed Sadek bor i Vattubrinken i Södertälje och cyklar varje dag totalt mellan 10 och 19 km. Sträckan varierar beroende på var har han arbetar för dagen, då han är fysioterapeut och har sina arbetsplatser på Artursberg, Heijkensköldska gården och Måsnarens äldreboende.
Varför ville du bli vintercyklist?
- Jag tycker om nya utmaningar, det är roligt och jag kan bli en bra förbild till mina kollegor och förhoppningsvis kommer jag inspirera dem att också ta steget att börja cykla. Jag hoppas att utmaningen ska göra att jag blir friskare och kanske vågar ta nya utmaningar efter detta.
Vad ser du som positivt med denna utmaning?
- Att cykla är bättre för miljön, jag kommer få en friskare kropp och omvi cyklister blir fler då byggs förhoppningsvis fler cykelbanor i Södertälje.
Finns det något som du tror kan bli svårt med utmaningen?
- När det så mörkt i landet på morgonen, speciellt där vi bor i Vattubrinken!
Annika Åberg
Annika Åberg bor i Enhörna och cyklar 4 km till jobbet på Vallaskolan, också i Enhörna, varje dag.
Varför ville du bli vintercyklist?
- Jag såg det som ett bra sätt att ha en utmaning att cykla även vintertid eftersom jag har ganska nära till jobbet. Jag hoppas att jag ska få in det som en rutin att cykla även på vintern, fast det tar emot på morgonen när det är kallt och mörkt.
Vad ser du fram emot med denna utmaning?
- Att få vara en del i gänget som vintercyklar, att få mer vardagsmotion.
Finns det något som du tror kan bli svårt?
- Egentligen inte, men jag behöver komma upp i tid på morgonen, det är min största utmaning!
Följ vintercyklisterna på Instagram, varje vecka är det en ny deltagare som instagrammar! Följ oss på Instagram där vi heter cyklasodertalje