Aktuellt

Första spadtaget för etapp 1 i kvarteret Sländan

2017-05-09

Under pompa och ståt klippte Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande, och Magnolia Bostads vd Fredrik Lidjan bandet för de 441 hyreslägenheterna som ska byggas i norra delen av stadskärnan.

Den 9 maj, en solig men kylig majdag, hade drygt 50 samlats för att vara med på första spadtaget av etapp 1 av utbyggnaden av fastigheten Sländan. Ceremonin hölls i ett tält precis vid byggarbetsplatsen.

– Det här är det första av flera stora bostadsprojekt i kommunen och vi är väldigt glada att allt fler vill bygga i Södertälje, sade Boel Godner. De närmaste 20 åren kommer vi att växa med 20 000 bostäder.

Dubbelt så stort centrum

Södertälje centrum blir dubbelt så stort när vi utvecklar den norra delen av stadskärnan. Precis vid högskoleområdet Södertälje Science Park, längs Storgatan, Kvarnbergagatan och Astrabacken, har Magnolia börjat bygga 441 bostäder. Hyreslägenheterna är en mix av ettor, tvåor och treor. I bostadshuset ska även tre mindre butiks- eller kontorslokaler finnas.

Nahid Mirzajee, kårordförande på KTH-Södertälje

Nahid berättar om vad byggande av bostäder och utvecklingen av norra delen av stadskärnan betyder för studenter.

 

Största bygglovet på 40 år

Sländan etapp 1 är det största bygglovet i Södertälje på 40 år.

– Södertälje är en expansiv kommun med goda kommunikationer, sade Fredrik Lidjan, vd för Magnolia Bostad, och fortsätter:

–Det här är första etappen av tre, sade han. I denna etapp fokuserar vi mycket på att bygga hållbart – vi kommer bland annat att ha solceller på taket och elstolpar för bilar och cyklar. Vi vill fortsätta att arbeta tillsammans med kommunen för att utveckla Södertälje.

1 200 KTH-studenter

I slutet av september är det nya Södertälje Science Park klart. I dag studerar omkring 600 på KTH Södertälje. Från och med i höst trappas antalet upp till 1 200 KTH-studenter.

– Det här är ett toppenläge för bostäder – precis vid Campus och nära gågatan sade Nahid Mirzajee, ordförande för Telge Teknologsektionen. De som kommer att bo här har nära till sina studier, sitt hem och avkoppling i centrum.

Nahic Mirzajee, film om vad utvecklingen betyder för studenter.

 

Samarbete med många aktörer

Utvecklingen av den norra delen av centrum sker i samarbete mellan Södertälje kommun, handlare, kulturinstanser, företagare, exploatörer och fastighetsägare i centrum. Målet är att fler ska flytta hit, fler företagare ska etablera sig, fler ska studera här och besöka oss.

– Genom att utveckla den norra delen av stadskärnan kan Södertälje utvecklas till en attraktiv högskolestad samtidigt som vi har industri i världsklass, sade Boel Godner.

Den andra etappen av Sländan, ett 23 våningar högt hus med omkring 220 lägenheter, planläggs just nu och ska ut på samråd i maj.

Läs mer om första spadtaget och bostadsprojektet på Magnolias webbplats.