Aktuellt

Christina Sandberg hedras med staty i Södertälje centrum

2019-05-07

På lördag den 11 maj kl. 12.00 invigs statyn av frälsningssoldaten och Södertäljeprofilen Christina Sandberg (1919-2009). Christina Sandberg utsågs inför millennieskiftet till århundradets Södertäljebo av Länstidningens läsare. Välkomna till invigningen!

Nu är det dags att hedra Christina Sandberg, statyn avtäcks och alla hälsas hjärtligt välkomna.

  • Tid: 11 maj, kl. 12.00
  • Plats: Storgatan, mellan Lunagallerian och Åhléns
  • Program: På invigningen medverkar kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande David Winerdal (KD), kommunalrådet Tage Gripenstam (C), konstnären Gunilla Wihlborg och representanter från Frälsningsarmén. Vid invigningen framträder Frälsningsarméns musikkår.

I en omrösning inför millenniumskiftet utsågs Christina Sandberg, i konkurrens med andra storheter som Björn Borg och Hasse Tellemar, till århundradets Södertäljebo. Bronsstatyn som nu uppförs är gjuten i naturlig storlek och skapad av konstnären Gunilla Wihlborg. 

Beslutet att hedra Christina Sandberg fattades av kultur- och fritidsnämnden 2013. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) ser att statyn hyllar Christinas värme och hennes solidariska arbete för andra.
- Statyn gör oss påminda om att vi ska visa omtanke om våra medmänniskor”, sa Boel då i ett pressmeddelande.

Statyn är en del av det som kallas Södertäljelyftet, den särskilda satsning som har tre prioriterade inriktningar: attraktiva Södertälje, hållbara Södertälje samt barn och ungas uppväxt. Statyn ingår i området attraktiva Södertälje, kultur och fritid. 

- Kultur är en viktig del av människors vardag, men konst i det offentliga rummet är inte enkelt. En stadskärna kan ses som ett gemensamt rum, det är något vi delar med andra. Konst har en funktion och funktionen varierar från fall till fall. Vad konsten gör är att den förändrar rummet, den förlyttar tyngdpunkter och bryter mönster, säger Sofi Cyréus, samhällsbyggnadsstrateg, i en artikel om offentlig konst på portalen Södertälje Växer.

Nu på lördag den 11 maj kl. 12.00, är det dags att avtäcka statyn över frälsningssoldaten Christina Sandberg, århundradets Södertäljebo.

1965 ställde sig Christina med sin insamlingsbössa på Storgatan. Nu önskar vi henne välkommen tillbaka!