Nytt samrådsförslag för Marenplan och hotell vid Maren
- Uppdaterad: 2021-01-18
- Lyssna på sidan
- Skriv ut
- Dela

Nu finns förslag på en ny detaljplan för del av fastigheten Tellus 5, det gamla McDonaldshuset där fastighetsägaren Stadsrum planerar att bygga hotell. Detaljplanen omfattar också del av fastigheten Tälje 1:1 med del av Ekdalsgatan och Marenplan, som föreslås rustas upp med bland annat ny beläggning, kajpromenad och belysning. Området ska inbjuda till folkliv och bli en attraktiv mötesplats.
Detaljplanen för Tellus 5 var ute på samråd under sju veckor mellan 26 november till 15 januari. Nu ska förslaget granskas. Här kan du ta del av samtliga samrådshandlingar.
På denna sida kan du läsa en sammanfattning av förslaget samt se filmer där kommunen och Stadsrum berättar om planerna.
Bakgrund, hotellet
Våren 2018 köpte Stadsrum Fastigheter AB Kringlanhuset, Tellus 5, som även innefattar tomten vid Maren, det tidigare ”McDonaldshuset”.
Gamla McDonaldshuset på fastigheten Tellus 5. Foto: Södertälje kommun
Den nya byggnaden ska skapa en levande mötesplats med mycket folkliv, där staden öppnas mot vattnet. Planen för det nya hotellet är att det ska kunna användas av både Södertäljebor och besökare. Det ska vara ett landmärke för staden, beläget på en av Södertäljes mest populära platser.
- Vi vill att denna plats ska bli Södertäljes nya vardagsrum, säger Jens Halvarsson, utvecklingschef på Stadsrum fastigheter.
I slutet på november 2019 offentliggjorde man att det blir Clarion som kommer att driva hotellet.
En förutsättning för projektet och målet för den här platsen är att den befintliga garageinfarten till Kringlangaraget flyttas. Den nya nedfarten till parkeringshuset behöver stå klar innan den befintliga byggnaden, det vill säga McDonaldshuset, kan rivas.
Hotellet sett från Järnagatan. Illustration: Fojab
Gestaltningsförslag hotellet
I utformningen av en ny detaljplan har byggnadens utformning och gestaltning i förhållande till närliggande fastigheter och samspelet med den offentliga miljöer fått mycket fokus. Det har varit viktigt att gestaltning av förslaget uppfyller syftet med god arkitektur, representerar sin tid samt tar hänsyn till stadsmiljön.
Under arbetet togs tre olika förslag på olika fasaduttryck fram, varvid ett förslag förordades och är efter ytterligare bearbetning den byggnad som presenteras i detta samråd. Under arbetet har även byggnadens volymer justerats för att vara mer i samklang med staden.
Bottenytor och de publika våningsplanen utformas med fokus på öppenhet i gestaltning och upplevelse för att skapa rörelse och trygghet. Hotellets och restaurangernas entréer placerade på de båda våningsplan som ansluter mot gatan respektive Marenplan, vilket skapar ett naturligt stråk ner till vattnet. Planen är att bottenplan ska rymma två restauranger och på planet ovan kan en större restaurang med plats för konferensgäster få plats. Det tredje våningsplanet är tänkt att användas som eventlokal.
Hotellets entré, sett från Ekdalsgatan. Illustration: Fojab
I planförslaget finns en terrass med verksamhet, servering och utsikt över Maren. Terrassen, som är i samma nivå som Ekdalsgatan, ska löpa runt huset och vara öppen att röra sig på för allmänheten. Kopplingen från Marenplan upp till denna terrass sker via ett flertal trappor.
Enligt Stadsrums nuvarande skisser ska hotellet rymma cirka 180 hotellrum.
Hotellet sett från Marenplan. Illustration: Fojab
Bakgrund, utvecklingen runt inre Maren
Marenplan är en favoritplats för många Södertäljebor, men som under många år inte utnyttjats till sin fulla potential. Området kring Maren är ett prioriterat utvecklingsområde enligt programmet för Södertäljes stadskärna 2009-2029. Marenplan ska utvecklas till en mer tilltalande plats med mer vattenkontakt och inbjuda till vistelse, umgänge och evenemang.
Marenplan ska också knyta samman stråk ut mot Slussholmen och kanalen. Längs med inre Maren är kajerna i dåligt skick och dessa kommer behöva uppdateras framöver. Även slussbron ska bytas ut och det finns en politisk målsättning att kunna ta in båtar i inre Maren.
Garagenedfarten flyttas från Marenplan till Västra Kanalgatan och ovanpå nedfarten, mot Köpmangatan, kommer ett nytt torg byggas, Kanaltorget. Hyresrätter byggs just nu vid kanten av Orionkullen och dessa kommer vara inflyttningsklara under vintern 2020-2021.
Framöver när projektet med Slussen kommit längre ska Slussholmen bli en park och få ännu bättre strandpromenad. Visionen är att få en attraktiv och levande stadskärna med mycket folkliv och att staden får en starkare koppling mot vattnet.
Gestaltningsförslag Marenplan
Målet med den nya gestaltningen är att skapa en vacker, trygg och trivsam plats som både kan användas för stora evenemang och som en plats för vila och umgänge. Den storslagna karaktären vill vi bevara men också komplettera med mer mjuka och småskaliga inslag, fler sittplatser och mer grönska. Platsen kommer också få ny belysning.
Illustration: Topia landskapsarkitekter
Marenplan ska också i framtiden kunna användas för konserter och andra publika evenemang, därför behålls den stora öppna ytan nedanför Marentrappan. Här placeras en vattenspegel som är ett lekfullt smycke de dagar då inga evenemang äger rum. Vattenspegeln är körbar och utan kanter och kan enkelt tömmas på vattnet vid behov. Hela ytan ramas in mot vattnet av sittplatser och större träd som ger välbehövlig skugga och skapar mer ombonad känsla. Kajen trappar ner mot vattnet runt hela inre Maren och även här finns möjlighet att sitta.
Nedanför hotellet placeras en regnträdgård med träd och perenner som förutom att skapa en trivsam miljö också tar hand om regnvatten. Här finns också sittplatser intill gångstråket och kajen. Närmast hotellet finns plats för uteserveringar och ett körbart stråk med plats för räddningsfordon och angöring.
Illustration: Topia landskapsarkitekter
Kajen breddas för att rymma alla dessa funktioner och för att skapa ett generöst offentligt rum. Vi behöver också ha marginal för att kunna göra anpassningar vid ökade vattennivåer i framtiden, såsom ramper vid hotellets entréer. Ute i vattnet finns en idé att placera en flytande fågelö som kan locka till sig fåglarna som annars befolkar kajerna kring Maren.
Tullgränd öppnas upp och görs mer inbjudande. Ny belysning och glasade partier i Hotellets fasad och möjlighet för uteserveringar gör platsen mer öppen och trivsam och ökar känslan av trygghet.
Skyltpromenad
Ta en promenad runt Maren och titta på bilder på hur hotellet kan se ut ifrån olika platser i vår skyltpromenad. De gröna prickarna visar var skyltarna är placerade:
Tidsplan
Detaljplanen var på samråd 26 november 2020 till 15 januari 2021. Nu när synpunkter samlats in bearbetas förslaget och därefter går det ut på granskning. Detaljplanen förväntas bli antagen under 2021 och går allt enligt plan kan hotellet stå klart cirka år 2023-2024.
Hotellet sett från kajpromenaden. Illustration: Fojab
Läs mer
Läs mer om varför kajen behöver breddas
Läs mer om utvecklingen av Maren och Östra delen av stadskärnan
Läs också om planerna att bygga flera nya hotell i Södertälje
Tidigare publicerade nyheter:
2020-05-18: Utredningar pågår för Marenplan
2019-11-28: Clarion ska driva hotellet vid Maren
2018-05-28: Klart för nästa steg i utvecklingen av Södertälje centrum