2016

Kyrkor tilldelas årets 5i12-pris

2016-12-05

Vinnare av 5i12-priset 2016 är Pingstkyrkan, Svenska kyrkan, Missionskyrkan och Frälsningsarmén i Södertälje! Stort grattis och tack för ert arbete!

Priset går till en person eller organisation som står upp mot främlingsfientlighet och för medmänsklighet.

Juryns motivering

"Kyla möts med värme, mörker med ljus – och hungrande magar i trötta kroppar får matpåsar och sovplats. Oavsett ursprung eller härkomst välkomnas människor i behov av hjälp och stöd till en fantastisk verksamhet i kärlekens och medmänsklighetens anda."

Ett ambulerande härbärge
Södertälje församling har tillsammans med Pingstförsamlingen, Frälsningsarmén och Missionsförsamlingen samarbetat för att hitta en gemensam strategi för att hjälpa hemlösa EU-migranter. 2015 startade de ett ambulerande härbärge tillsammans, en verksamhet som har fortgått under 2016.

5i12-rörelsen och priset i Södertälje

5i12-rörelsen startades i Härnösand 1988 av en grupp människor som bestämde sig för att stoppa den främlingsfientliga stämningen som då fanns i staden. En av de unga initiativtagarna hette Sara, 17 år.

Året efter, 1989, mördades Sara och hennes kompis Sylvia av en ung flykting. Tragedin förlamade hela staden, och på nytt växte främlingsfientligheten. Men Härnösand reste sig i nya 5i12-manifestationer och i främsta ledet gick Saras pappa, Stig Wallin.

1993 hölls den första nationella manifestationen, den 5 december klockan fem i tolv. Detta har sedan dess blivit 5i12-rörelsens manifestationsdag.

I Södertälje har priset delats ut sedan 1993. Bakom utdelningen står Länstidningen och Södertälje kommun.

Årets jury

Elof Hansjons, kommunalråd
Marita Lärnestad, Kommunalråd i opposition
Stefan Hollmark, Vd Telge
Mikael Alfredsson, kommunpolis
Camilla Broo, stadsdirektör
Tomas Karlsson politisk redaktör Länstidningen