Nyheter

Kommunfullmäktige godkänner förlängt stödpaket till näringslivet

Bild på stadshuset exteriört, bild på handelsplats Moraberg, bild på torghandel.

2021-02-09

Den pågående coronapandemin ger ett fortsatt tufft läge för många företag. Stödåtgärderna för det lokala näringslivet som kommunen beslutade om förra året förlängs till den 31 maj 2021. Två timmars gratis parkering på tre olika platser och kostnadsfri markupplåtelse för bland annat uteservering, gäller året ut.

Den 8 februari 2021 godkände kommunfullmäktige det förlängda stödpaketet. Stödåtgärderna som kommunen beslutade om mars 2020 fortsätter att gälla till den 31 maj 2021. Ett stöd som inte kan gälla direkt är hyresrabatt hos Telge Fastigheter, Telge Hovsjö och Telge Bostäder. Här inväntas regeringsbeslut om förlängd hyresrabatt. Regeringen jobbar för att stödet ska komma på plats, men det måste godkännas av EU-kommissionen.

Vissa branscher kan få hyresrabatt

Hyresrabatten betyder att lokalhyresvärdar som sänker hyran under perioden 1 januari till 31 mars 2021 får kompensation med 50 procent. De som kan få hyresrabatt är företag inom vissa utsatta kundnära branscher. På regeringens webbplats finns listat vilka branscher som föreslås: Regeringen föreslår ny period med statligt stöd när vissa lokalhyresgäster får rabatt på hyran

Stödpaket till lokala näringslivet

Här är stödåtgärderna för det lokala näringslivet som godkändes av kommunfullmäktige den 8 februari 2021:

  1. Företag kan ansöka om anstånd (senarelagd betalning) för: avgifter inom vatten och avlopp, sophämtning och viss kommunal tillsynsverksamhet. Anstånd ges i upp till 6 månader.
  2. Företag kan ansöka om anstånd med hyresbetalning och hyresrabatt: Gäller de som har Telge bostäder, Telge Hovsjö eller Telge fastigheter som hyresvärd. Ansökan om hyresrabatt gäller under förutsättning att regeringen beslutar enligt förslaget om förlängning av hyresrabatt för perioden januari till mars 2021.
    Läs mer på telges webb: Ansökan om anstånd för hyra
  3. Utbetalning från kommunen till leverantörer påskyndas, det betyder att företagen slipper ligga ute med pengarna. Läs mer här: Leverantörsfakturor
  4. Lokala restauranger/caféer får öppna uteserveringar tidigare. Den som har tillstånd för uteservering, som enligt kommunens riktlinjer gäller från den 1 april, och vill ställa ut bord och stolar tidigare än så, gör en anmälan till kommunen och en ansökan om utökat tillstånd hos polisen. För en ny uteservering krävs ansökan till både polisen och kommunens godkännande.
  5. Kostnadsfri markupplåtelse för uteservering/varuförsäljning utanför butik. Det går att få avgiftsfria månader till och med 31 december 2021. Alltså inte tillståndsfria, tillstånd måste sökas.
  6. Två timmars gratis parkering i Södertälje centrum på p-platserna: Torekällskolan (gamla ABF), Tom Tits och Centralstationen. Gäller från den 1 januari 2021 till den 31 december 2021.
  7. Stödlinje för företag, på plats sedan den 23 mars 2020. Hjälp med svar på frågor, guidning till olika myndigheter och möjlighet att få tips och råd. Stödlinjen har samma nummer som Kontaktcenter, 08-523 010 00 och är öppen kl 8.00-17.00 måndag-torsdag, kl 8.00-15.00 fredag.

Mer information