Nyheter

Välkommen Jonas Karlsson, ny näringslivschef i Södertälje

2020-09-10

Den 1 september började Jonas Karlsson i Södertälje kommun som ny näringslivschef. Jonas kommer senast från Nynäshamns kommun där han varit näringslivschef de senaste fem åren. Men vem är han?

Jonas, berätta, vem är du?

Jag är 41 år, född och uppvuxen i Köping i en företagarfamilj. Innan jag knappt kunde gå var jag med min pappa på olika jobb och rensade avlopp. Min uppväxt, pappas entreprenörskap och drivande av företag har präglat mitt liv väldigt mycket.

Hur känns det att börja jobba i Södertälje?

Det känns fantastiskt bra, det känns lite grann som att komma hem. Jag har aldrig bott i Södertälje men har jobbat här 2009–2012.

Kommer det att bli tufft nu att starta din nya tjänst under rådande pandemi?

Jo, men det är en väldigt speciell tid just nu, som jag tänker att vi måste vänja oss vid. Det är ju en omställning där vi varit tvungna att ha möten digitalt. Troligtvis kommer vi fortsätta att ha digitala möten, men jag tycker det skulle vara bra med en kombination. Man får inte underskatta de vardagliga mötena och samtalen vid kaffemaskinen eller vid kontorsplatsen.

Vad hoppas du kunna bidra med i din nya roll när det gäller att stärka attraktiviteten för Södertäljes näringsliv och besöksnäring?

Att vi fortsätter jobba som vi gör idag. Det är viktigt att ha ett nära och tätt samarbete med företagen. Vi behöver komma ut och träffa ännu fler företag. Det tror jag är jätteviktigt. När vi söker oss ut och bjuder in till dialog då uppstår en fördjupad relation, tillit och kunskap om vad det är som fungerar, men också det som inte fungerar och hur vi kan komma tillrätta med det. Ska vi jobba mot att vara kundorienterade och försöka hitta hur vi ska kunna hjälpa företagen på bästa sätt, då måste vi vara väldigt lyhörda för hur de upplever situationen.

Vad tror du kommer bli din viktigaste uppgift framöver?

Min viktigaste uppgift är att få ihop vår arbetsgrupp. Vi är en ganska stor grupp som redan idag gör väldigt mycket bra saker för Södertäljes näringsliv och besöksnäring, men jag tror att om vi kan få ihop gruppen ännu mer får vi den här gemensamma kraften framåt och kan åstadkomma ännu mer. Får vi dessutom med oss övriga delar av kommunen, Telge bolagen och det lokala näringslivet, då kan man få en enorm kraft i det vi gör tillsammans. Näringslivsstrategin kommer också att vara en viktig del i detta. Den kommer att tydliggöra riktningen och de mål vi har framför oss.

 

Fem snabba:

Favorit snack på fredagsmyset?

Vi har inget fredagsmys utan vi har lördagsmys och då är det chips som gäller.

Var reser du helst?

Italien är en favorit. Just nu är jag inne på Sicilien.

Vad gör du helst på fritiden?

Jag tycker om att läsa både romaner och facklitteratur. Jag brukar styrketräna en hel del och laga mat. Mitt senaste nyvunna intresse sedan ett år tillbaka är paddel.

Vem är din största förebild?

Min pappa, jag har lärt mig så otroligt mycket av honom och gör det fortfarande.

Vad är det bästa med Södertälje?

En otroligt vacker kommun med en spännande blandning mellan stad och landsbygd.