Evenemang och nyheter

Vad sas i talet till Unionen?

2020-09-04

SOTEU eller State of the Union är ett årligt tal (sedan 2010) som hålls av EU-kommissionens ordförande där det framgår vilken inriktning EU-kommissionen kommer att ha det kommande året, samt en utvärdering av vad som hänt föregående år.

Den 16 september håller Ursula von der Leyen sitt tal till Unionen, State of the Union. Europa Direkt Södertälje kommer tillsammans med journalisten och författaren Annika Ström Melin att kommentera, summera och samtala om vad som sas i talet.

Hoppas att ni vill vara med: 

Klicka på denna länk för att komma ill livesändningen som startar den 16 september kl. 15.00 på YouTube.

Vad innebär talet om tillståndet i unionen?

På under 40 sekunder kan du lära dig mer om vad talet till untionen innebär. Filmen nedan berättar att kommisionens ordförande varje år håller ett tal om tillståndet i unitionen vid Europaparlamentets plenarsammanträde.

I talet lyfter orförande fram sin vision för Europa och redogör för den lagstiftning som kommissionen har för avsikt att föreslå under det kommande året. Därefter deltar ordföranden i en parlamentsdebatt. 

Talet om tillståndet i unionen är en viktig del i EU: s demokratiska process.

- Vad kommer Ursula von der Leyen säga i år? Och hur ska vi förstå det?

Vad är Europa Direkt Södertälje?

Europa Direkt Södertälje är en del av ett informationsnätverk som drivs av EU-kommissionen tillsammans lokala organisationer. Här i Södertälje är kommunen Europa Direkt kontorets värdorganisation. Vårt uppdrag är att informera om EU och främja deltagande i europeisk politik.