Föreläsningar

Öka kunskaperna om demokrati och val
– se kostnadsfri digital föreläsning!

utbildning-jenny-susanna-1200-550.jpgI föreläsningen hör du statsvetaren Jenny Madestam (till vänster) och Susanna Karlsson från kommunens valadministration.

Medarbetare inom Södertälje kommun och Telge erbjöds föreläsningen i början av juni. Den finns nu tillgänglig för alla intresserade fram till den 12 september 2022, dagen efter valen. Här nedan hittar du den drygt 60 minuter långa föreläsningen i textad version. Den är uppdelad i två filmer. I slutet av filmerna medverkar utredare Åsa Hultén som leder kommunens projekt för att främja valdeltagande i de allmänna valen 2022. Utredare och projektmedarbetare Erika Sjöqvist läser upp frågorna som medarbetare ställde i chatten.

Syftet med föreläsningen är att öka kunskapen om val och demokrati internt och externt bland medborgare. Medarbetare kan bli valambassadörer och informera medborgare de möter i sina verksamheter kring att det är val i Sverige den 11 september. Du som medborgare kan också bli en valambassadör. Sprid gärna informationen om föreläsningen, tipsa människor du känner.

Föreläsning med Jenny Madestam

I den här videon medverkar Jenny Madestam, docent i statsvetenskap med lång erfarenhet av forskning och undervisning inom svensk politik, inklusive val och valdeltagande. Hon tar bland annat upp frågorna: vad röstar vi till den 11 september 2022? Varför ska man rösta? vilka får rösta? Vad kan det bero på att personer inte röstar?

Föreläsning med Susanna Karlsson

I den här videon medverkar Susanna Karlsson från kommunens valadministration, hon berättar om vallokaler i kommunen: var sker röstningen på valdagen? var kan man förtidsrösta i Södertälje kommun? hur ser tidplanen för den ambulerande röstmottagningen ut?

Föreläsning Myndigheten för delaktighet (MFD): Valdeltagande bland personer med funktionsnedsättning

Maria Montefusco, utredare på Myndigheten för delaktighet (MFD) föreläser för politiker och tjänstepersoner i Södertälje kommun 21-12-08. Temat är: Valdeltagande bland personer med funktionsnedsättning. Inför föreläsningen har Maria tagit del av kommunens åtgärdsplan för att främja valdeltagandet i de allmänna valen 2022.

Föreläsning Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF): Demokratiarbete och skolval 2022

Cecilia Ilhammar och Rebecka Hinn, utvecklingsledare, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), föreläser för politiker och tjänstepersoner i Södertälje kommun 22-01-27. Temat är: skolval 2022 och demokratiarbete.

Föreläsningarna är en del av kommunens satsning på projektet; åtgärdsplan för att främja valdeltagandet i de allmänna valen 2022. Inför föreläsningarna har föreläsarna tagit del av kommunens åtgärdsplan samt kommunens handlingsplan för demokratiutveckling 2021-2024. Läs mer om dem här: Åtgärdsplan för främjat valdeltagande samt handlingsplan för demokratiutveckling