Program miniseminarier

Kom och lyssna på ett miniseminarium, vi vill berätta och diskutera med dig om vad som händer i staden. Varje seminarium är på max 20 minuter och sedan tid för diskussioner. Välkommen!

 Program fredag 25 augusti:

 • 12.00 - Årets stadskärna
  Stina Storm, vd Örebro City berättar om hur de lyckades lyfta stadskärnan i Örebro och vann utmärkelsen Årets stadskärna 2015.
 • 13.00 - Hur skapar vi en hållbar stad?
  Sofi Cyreus, samhällsbyggnadsstrateg Södertälje kommun, håller en diskussion kring frågorna: ”Vad är viktigast husen eller mellanrummen?” och ”Vem är staden till för?”
 • 14.00 -  Så skapar Södertälje en hållbar trafiksituation när staden växer
  Mats Johannesson sammanfattar de viktigaste delarna i den nya trafikstrategin som håller på att tas fram för Södertälje. 
 • 14.45  INSTÄLLT: Södertälje - där världarna möts

  Södertälje har en gemensam varumärkesplattform som är ett verktyg för oss när vi utvecklar Södertälje. I september lanserar vi en kampanj utifrån varumärkesplattformen under temat: Där världarna möts. Karin Voltaire, näringslivschef Södertälje kommun berättar om den kommande reklamkampanjen för Södertälje.

 • 15.30 - Bonava – byggbolaget som utmanar branschen
  På vilket sätt utmanar Bonava branschen? Och varför vill de satsa i Södertälje? Jan Kalms, affärsutvecklare på Bonava AB, berättar om det och om uppförandet av Grand Central.
 • 16.15 - Hur bygger vi smarta städer?
  Södertäljebon Catharina Elmsäter Svärd är tidigare infrastrukturminister, finanslandstingsråd och oppositionsråd i Södertälje. Den 1 oktober tillträder hon befattningen som ny vd för branschorganisationen Sveriges Byggindustrier. Tillsammans med Håkan Buller, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, diskuteras frågorna: Hur bygger vi smarta städer? Hur kan vi få bra trafikflöden? Hur kan vi tänka annorlunda när vi utvecklar staden? Vilken betydelse har utvecklingen av staden, utifrån ett Södertäljeperspektiv?

 

Program lördag:

 • 12.00 - Varför ska vi odla i staden?
  Liselott Löthagen, projektledare odlingsstrategin och Adhim Mizban, agronom, berättar om stadsnära odling, odling i staden och ekosystemtjänster samt samtalar om odlingsstrategin som kommunen håller på att ta fram. Tanken med odlingsstrategin är att öka antalet lokalt producerade grödor, stärka den biologiska mångfalden samt hitta nya mötesplatser och upplevelser för alla som bor i Södertälje. Har du åsikter, idéer och tankar som kan bidra till att öka och underlätta för odling i kommunen – mejla in de på odling@sodertalje.se.
 • 13.00 - Korn, höna och gråärtor is back! Om hur MatLusts utvecklingskök vill få Södertäljes skolelever att äta nygamla råvaror  

  Projekt MatLusts utvecklingskök utvecklar nya hållbara livsmedelsprodukter och måltidskoncept i samarbete med livsmedelsföretag i Stockholmsregionen. I det arbetet används Södertäljes skolrestauranger som testbädd. Jenny Isenborg Sultan, ansvarig för utvecklingsköket, berättar om hur gamla kulturgrödor omvandlas till innovativa livsmedelsprodukter i Södertäljes skolkök. Läs mer på www.matlust.eu och www.facebook.com/projektmatlust.

   
 • 14.00 - Så här arbetar Södertälje kommun med säkerhetsfrågor

  Säkerheten är ett viktigt begrepp som på många olika sätt alltid är aktuellt i kommunens strategiska arbete. Utmaningarna är stora och Södertälje kommun arbetar med frågan på flera sätt – bland annat genom krisberedskap, sociala insatsgrupper, fältare och områdesväktare. Säkerhetssamordnare Michael McCarthy berättar om kommunens strategier, samverkan med polisen och räddningstjänsten och vad det civila samhället kan bidra med.