Nationaldagen 2022

Svenska flaggan hissas på Nationaldagen 6 juni

Kom och fira nationaldagen på Torekällberget. Sedvanliga festligheter och aktiviteter för hela familjen. Traditionsenligt firande med tal, musikinslag av Lästringe låtar, Lise & Gertrud och El Sistema samt utdelning av S:ta Ragnhildsmedaljerna och Struerpokalen. Fri entré. Välkomna!

Torekällberget öppnar kl. 10.00 och kl. 12.00 startar dagens program på Råby dansbana. Årets nationaldagstalare är Tomas Karlsson, politisk redaktör på Länstidningen.

Program

Kl. 12.00
Ceremoni på Råby dansbana för nya svenska medborgare. Musikunderhållning av Lästringe låtar.

Kl. 13.00
Musikunderhållning med Lise & Gertrud.

Kl. 14.00-15.45
Det officiella nationaldagsfirandet med hissandet av svenska flaggan, musik med El Sistema och Lisa & Gertrud samt nationalsången. 

Årets S:ta Ragnhildsmedaljörer

medaljörer.jpg

Årets S:ta Ragnhildsmedaljörer är Peter Taberman och Tina Westerlund. Peter Taberman tilldelas priset för sin bildskatt och engagemang för Södertäljes nutidshistoria och Tina Westerlund för sina kärleksfulla skildringar av Södertäljes historia. Priserna delas ut av kommunfullmäktiges ordförande Peter Friström.

Struerpokalen

Ludvig o Edessa.jpg

Varje år delas Struerpokalen ut till någon eller några ungdomar som belöning för föregående års bästa idrottsprestation. Det görs i samband med nationaldagsfirandet på Torekällberget och det är kommunstyrelsens ordförande Boel Godner som delar ut priset. Denna gång går Struerpokalen till Ludvig Lindby och Edessa Noyan. Två talanger som under 2021 fyllde 15 respektive 17 år har trots ålder börjat delta i seniorverksamhet samt blivit uttagna till landslagsverksamhet på ungdomsnivå.

Ludvig Lindby, född 2006
Ludvig Lindby är uppväxt i Södertälje och basketfostrad i Södertälje Basketbollklubbs stadsdelsverksamhet och sedan 12 års ålder i föreningens elitförberedande verksamhet. Spelar i Basketettan och har varit med i SBBKs herrlags träningstrupp. Ludvigs stora intresse för basket gjorde att han inför årskurs sju valde att studera Rosenborgskolans idrottsprofil.

Under sommaren 2022 kommer Ludvig att representera det svenska U16-landslaget och till höstterminen kommer han att läsa på NIU-programmet i Södertälje. 

Ludvig Lindby är en av dagens unga Södertäljeidrottare som har goda förutsättningar att i framtiden representera Södertälje och Sverige på stora basketarenor utanför Södertälje och Sverige.

Edessa Noyan, född 2004
Edessa Noyan är en ung, hårt arbetande och mycket lovande basketspelare.
Edessa är uppväxt i Botkyrka och genomgick sin basketutbildning i Botkyrka Basket. Inför sitt gymnasieval valde Edessa att ansluta till SBBKs damlag kombinerat med studier på NIU-programmet på Täljegymnasiet.

Edessa har en stark egen drivkraft och en professionell inställning till sitt idrottande och sina NIU-studier. Det är hennes utveckling under sina två år i Södertälje ett tydligt exempel på.

Under sommaren 2022 kommer Edessa att representera det svenska U18-landdslaget och till hösten går hon sitt sista läsår på NIU-programmet kombinerat med spel i SBBKs damlag, i vilket hon är en etablerad spelare.

Struerpokalen har delats ut sedan 1971 till föregående års bästa idrottsprestation, individuellt eller i lag. Södertäljes danska vänort Struer överlämnade i samband med invigningen av Scaniarinken den 2 oktober 1970 ett hederspris som sedan dess årligen delas ut. Den som tilldelas priset ska under året ha fyllt högst 18 år och tävla för en förening i Södertälje kommun. Prissumman är 10 000 kr.

FreSed_Nationaldag2017-justerad.jpg