Nationaldagen

I år firar vi digitalt med en film som publiceras den 6 juni, kl. 12.00. Vi har lämnat Torekällberget och förflyttat oss till andra delar av Södertälje, bl.a. Oaxen. Traditionsenligt visar vi flagghissningen, det bjuds på nationalsång, musikalisk underhållning och tal. Vi delar ut två sankta Ragnhildsmedaljer och i år riktar vi våra gratulationer till Johan Boding och Ami Lönnroth!

Filmen

Nationaldagsfilm.PNG

Årets program

Bild från inspelningen. Här finner du framöver nationaldagsfilmen!

  • Tal av Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande, och nationaldagstal av Christophe Pedroletti, vd för Södertälje sjukhus.
  • Kolonien bjuder på musik och nationalsången sjungs i år av söderäljesonen Johan Boding, som också är en av mottagarna av Sankta Ragnhildsmedaljen. Även Ami Lönnroth föräras Sankta Ragnhildmedaljen 2021.
  • Konferencier är Maria Lindeberg, kultur- och fritidschef.

Läs mer om årets medaljörer och se motiveringarna nedan.

Nationaldagstalare: Christophe Pedroletti

Nationaldagstalare Christophe Pedroletti, vd Södertälje sjukhus.

Christophe Pedroletti har varit vd på Södertälje sjukhus sedan 1 april 2018. Han är legitimerad läkare sedan 1993, är specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin, samt specialist i barnallergologi.

Han har också forskat bland annat vid Karolinska Institutet. 2016 var han nominerad till "Årets ledarskapsbefrämjare i sjukvården".

Christophe berättar att han bl.a. kommer tala om de gemensamma krafttag och uppoffringar som gjorts i samhället för att lösa de oväntade kapacitets- och resursbehov som uppstått i och med pandemin.

Årets Sankta Ragnhildsmedaljörer

Årets pristagare fikar med kommunstyrelsens ordförande och kommunfullmäktiges ordförande.

Journalisten och författaren Ami Lönnroth och musikalartisten Johan Boding är årets pristagare av Sankta Ragnhildsmedaljen . Båda har på betydande sätt bidragit till Södertäljes kulturliv.

Utdelning av medaljer i Södertälje stadshus.

Sankta Ragnhildsmedaljen som kommunen kopplar till firandet av Sveriges nationaldag är det finaste man kan få i Södertälje kommun. Det berättar kommunstyrelsens ordförande Boel Godner under en småskalig ceremoni med kaffe och kringlor i stadshuset, då hon tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Peter Friström överlämnar medaljerna till de båda kulturpersonligheterna.

Johan Boding - vinnare Sankta Ragnhildsmedaljen

Johan Boding
– Puh. Där blev jag rörd. Att få priset känns ärofullt och otroligt roligt, säger en tårögd Johan Boding när han tar emot den guldskimrande medaljen. Att ha konserter i Södertälje är alltid lite extra pirrigt. Jag vill att allt ska klaffa när jag spelar här.

Juryns motivering

”Södertäljesonen Johan Boding är en fantastisk sångare som bjudit på många uppskattade scenframträdanden i sin hemstad. Många Södertäljebor minns ännu den magiska augustikväll 2013 när Boding trollband den tusenhövdade publiken vid Maren. Han har haft roller i musikaler som Miss Saigon och Jesus Christ Superstar och har främst blivit känd för att uttolka den världskända popgruppen Queens musik med sin starka röst. Johan Boding tilldelas 2021 års S:ta Ragnhildsmedalj för sin scenkonst och för att han alltid hittar tillbaka till födelsestaden Södertälje vart än karriären för honom.”

Ami Lönnroth - vinnare Sankta Ragnhildsmedaljen

Ami Lönnroth tar emot sankta Ragnhildmedaljen.
– Va kul för Wendelas vänner, och för mig att få detta erkännande. Vi har strävat på i 23 år med huset. Alla som tillfrågas att hålla föredrag i Wendela Hebbes hus brukar glatt tacka ja.

Juryns motivering

”Ami Lönnroth har i många år arbetat för att lyfta fram Wendela Hebbe, som anses vara Sveriges första kvinnliga journalist. Som en aktiv medlem i föreningen Wendelas vänner har Ami på ett avgörande sätt bidragit till att få Wendela Hebbes Hus – det sommarhus i Södertälje som Lars Johan Hierta köpte till Wendela i Snäckviken – på plats och iordningställt. Huset har blivit en samlingsplats för kultur och viktiga samhällsfrågor, i synnerhet med kvinnor i fokus. Bland annat utgör huset scen vid utdelning av priset för bästa socialreportage, Wendelapriset. Föreningens evenemang i form av föreläsningar, debatter och scenframträdanden har höjd och kvalitet. De bidrar till gemenskap, utveckling och goda samtal. S:ta Ragnhildsmedaljen 2021 föräras Ami Lönnroth för hennes stora engagemang för Södertälje och Wendela Hebbes Hus.”

Så utses medaljörerna

Pristagarna väljs dels genom folkets röst, då Södertäljeborna får ge sina förslag, och dels genom juryn som består av kommunfullmäktiges presidium.

Sankta Ragnhildmedaljen i närbild