Nationaldagen

Fira nationaldagen på Torekällberget. Sedvanliga festligheter och aktiviteter för hela familjen. Traditionsenligt firande med tal, musikinslag och utdelning av S:t Ragnhildsutmärkelsen och Struerpokalen.

  • Tid: 6 juni kl. 12.00-16.00. Officiellt firande på scenen kl. 14.00-15.00
  • Plats: Torekällbergets friluftsmuseum
  • Pris: Fri entré

Besök Torekällbergets webbsida, ta del av hela programmet.  

Det finns spännande aktiviteter på hela museiområdet mellan klockan 12.00–16.00. Vagabönderna spelar mellan kl 13.00 -14.00 och officiellt nationaldagsfirande sker mellan kl 14.00-15.00.

Under nationaldagsfirandet firar föreningar med fanor och flaggor, det blir utdelning av Sankta Ragnhildsmedaljen och Struerpokalen. 

Nationaldagstal är också en återkommande punkt och firandet avslutas med nationalsången. En kör från Kulturskolan och El Sistemas blåsensemble underhåller.

Välkomna!


Traditional celebrations featuring speeches, musical contributions and the awarding of the St Ragnhild medal and the Struerpokalen sport prize. There will be a range of exciting activities going on throughout the museum site between 12.00 and16.00. Welcome!

 

Perinteistä kansallispäivää vietetään Torekällbergetillä. Ohjelmassa mm. juhlapuheita, musiikkia sekä S:t Ragnhild-palkinnon ja Struer-pokaalin jako. Mukavaa toimintaa koko museoalueella kello 12.00–16.00. Tervetuloa! Aika: 6 kesäkuuta.

 

إحتفالات تقليدية تتميز بإلقاء الخطب والعزف الموسيقي ، إلى جانب منح ميدالية سانتا

راغنهيلد، وجائزة ستروير بوكالين الرياضية . إغتنم الفرصة لإستكشاف ماضي سودرتاليا

في هذا اليوم، حيث سيكون هناك مجموعة من الأنشطة الممتعة التي ستقام في أرجاء

موقع المتحف بدءًا من الساعة 12.00 ظهراً وحتى الساعة 04.00 عصراً. نرحب بالجميع.

الوقت: 6 يونيو للمزيد من المعلومات:

 

Nationaldagstalare: Ann Törnkvist

Ann Törnkvist 

Ann Törnkvist är journalisten vars bok Följ fucking order, som skildrar Södertäljemaffians offer och deras öde, gavs ut i våras. Hennes granskning av den organiserade brottsligheten medförde att vissa redaktionella kompromisser fick göras i boken.

Ann Törnkvist har arbetat mer än tio år som bildjournalist, skribent, redaktör och radioreporter, bland annat i Södertälje. I sitt tal berör hon sina tankar om nationaldagen, samhället och vad hon uppskattar med Södertälje.

– Det finns så många platser i Södertälje som ligger mig varmt om hjärtat: Jallavallen, Ronnaskolan, Malmsjön. Men det är inte platserna i sig utan Södertäljeborna, från kioskägare till pensionärer, som har gett mig så mycket. Jag tänker också ta chansen på nationaldagen att prata om grundlagen, som är det finaste vi har i Sverige. Religionsfrihet, yttrandefrihet, pressfrihet …

 

Årets Struerpokal tilldelas judotalangen David Ahlqvist

David Ahlqvist

David Ahlqvists idrottsliga framgångar inom judo har resulterat i att han tilldelas 2018 års Struerpokal.

16-årige David Ahlqvist är en lovande och framgångsrik medlem i Södertälje judoklubb, och har redan nått Sverigeeliten i judo. Han började i judoklubben redan som 8-åring och hans brinnande intresse för sporten har lett honom till silverplats i junior-SM sommaren 2017.

Under 2017 nådde han även framgångar i flertalet andra tävlingar, bland annat silver i Borås judo challenge, silver i Södra judo open, silver i P18-55, guld i Sundsvall Cup och silver i P18 Elit.

David Ahlqvist är också aktiv tränare för medlemmar i föreningen. Till hösten har han antagits på judogymnasiet i Lindesberg där han ytterligare får utveckla sin talang inom judo.

Årets pristagare har utsetts av en jury ledd av kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman Enmalm.

Struerpokalen har delats ut sedan 1971 till föregående års bästa idrottsprestation, individuellt eller i lag. Priset delas ut till en eller flera ungdomar som under året fyller högst 18 år och som tävlar för en förening i Södertälje kommun.

 

Sankta Ragnhildsmedaljen föräras journalisten Samir Abu Eid

Samir Abu Eid

Sankta Ragnhildsmedaljen belönar personer som har gjort och gör stora insatser för Södertälje och kommunens medborgare. 2018 års Sankta Ragnhildsmedalj tilldelas journalisten Samir Abu Eid.

Samir Abu Eid är som utrikeskorrespondent på TV4 Nyheterna en välkänd person teverutan. Han har tidigare varit Mellanösternkorrespondent på SVT och nyhetsreporter på SVT:s Rapport och ABC. Han har också varit programledare för ”Korrespondenterna” och ”Samirs Sverige”, och gjort nyhetsdokumentärerna ”Maleks dröm” och ”En förlorad generation?”. Samir Abu Eid är född 1973 och uppvuxen i Södertälje.

Representationsgruppens motivering:

Samhällsengagerad journalist, utrikes- och Mellanösternkorrespondent med rötter i Södertälje och Palestina. Som utrikeskorrespondent har Samir Abu Eid arbetat på några av världens mest oroliga platser. Med livet som insats har han rapporterat från krigets Syrien, Irak och Libyen. Han har på ett enkelt och opartiskt sätt förklarat komplicerade världspolitiska frågor. Samtidigt har han låtit oss komma i kontakt med människor som flytt från krigets fasor.