Valborg 2017

Här kan du fira valborg.

Brunnsäng

Ragnhildsborgsbacken
Fira valborg med utsikt över Mälaren. Det blir vårtal av Jonas Holmberg kl. 19.30, chokladhjul, grill- och kaffeservering.

Tid: kl. 18.00 barnbrasa, stora brasan startar kl. 20.00 med fackeltåg som sedan tänder brasan.
Plats: Ragnhildsborgsbacken
Arrangör: Friluftsfrämjandet i Södertälje

Enhörna

Enhörna friluftsgård 
Fira valborg vid Enhörna friluftsgård. Det blir brasa, supporterklubbens stordragning, prisutdelning i pil och luftgevär, Enhörna kören sjunger in våren, vårtal av Johan Lundgren, dragning i 50/50 lotteriet, eventuellt ponnyridning och fyrverkerier. Dessutom kommer det finnas nygräddade våfflor, kaffe, hembakta bullar, korv, hamburgare, chokladhjul, lotter, porslinskrossning och fiskdamm.

Tid: kl. 17.00
Plats: Enhörna IF friluftsgård
Arrangör: Enhörna IF

 

Hagaberg

Hagabergs folkhögskola
Fira valborg vid Hagaberg. Det blir musikgudstjänst, korvgrillning, majbrasa, sång och tal.

Tid: kl. 19.30
Plats: Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60
Arrangör: EFS, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen.

Hölö-Mörkö

Wij Gammelgård

Traditionellt Valborgsfirande med brasa och fackeltåg

Tid: 20.00

Plats: Wij Gammelgård, Gammelgårdsvägen, Hölö

Arrangör: Styrelsen för Wij gammelgård, Hölö scoutkår, Hölö-Mörkö Röda kors-krets

Järna

Ljungbackens IP
Fira valborg på Ljungbackens IP. Det blir fyrverkerier, lotteri, fiskdamm, grill, cafeteria och scouterna visar upp sig.

Tid: kl. 18.00, elden tänds 20.00, fyrverkerier ungefär 21.15
Plats: Ljungbackens IP
Arrangör: Järna SK

 

Södertälje centrum

Valborg vid Borgmästarudden och stadsparken
Södertälje kammarkör sjunger in våren, det blir vårtal av stadsdirektör Rickard Sundbom och utdelning av flera idrottspriser (årets idrottsförening, årets idrottsledare, årets idrottsinitiativ) samt fyrverkerier. Konferencier: Nina Dahlström, centrumchef, Södertälje Centrumförening.

Tid: kl. 20.30, elden tänds 20.55

Plats: Borgmästarudden
Arrangör: Södertälje Centrumförening

Observera att Saltsjögatan från Strandgatan, fram till korsningen Lovisinsgatan vid busshållsplatserna är avstängd kl.19.30—22.00.

Vårdinge

Vårdinge by
Fira valborg på Vårdinge by. Det blir sång, tal, korvgrillning, fika, chokladhjul med mera.

Tid: kl. 18.00
Plats: Vårdinge by
Arrangör: Stiftelsen Vårdinge by

  

Gamla traditioner

Valborgsmässoeldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren släpptes ut på bete för första gången den 1 maj. Runt eldarna fördes oväsen – man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek.

I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man bål i det fria för att hålla dem på avstånd. I Sverige koncentrerades valborgsmässoeldarna till Uppland och angränsande landskap dit de kommit med tyska invandrare.

På västkusten tänder man påskeldar istället för valborgsbrasor.
Valborg själv var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet där hon blev abbedissa och så småningom helgonförklarades.

En annan sed sista april var att bära maj i by eller sjunga maj. Ett följe drog från gård till gård och sjöng en majvisa och satte en grönskande kvist, maj, i takfoten på stugan. Som tack för uppträdandet skulle majsångarna ha matvaror till ett gille. Det här var mest vanligt i södra Sverige.

Idag är det universitetsstäderna som bjuder på det intensivaste valborgsfirandet. I Uppsala och Lund har studenterna sedan lång tid tillbaka firat vårens ankomst med såväl sillfrukost med nubbe som körsång och mösspåtagning.

Källa: www.skansen.se