Valborg 2018

Här kan du fira valborg i Södertälje måndag den 30 april.

Brunnsäng

Ragnhildsborgsbacken

Fira vårens ankomst med barnbrasa och fackeltåg som tänder stora brasan. Vårtalet startar kl. 19.00. Musikunderhållning, lekar, fiskdamm för barn samt chokladhjul, korvgrillning och kaffeservering.

Tid: kl. 18.00 tänds barnbrasan, stora brasan tänds av fackeltåget kl. 20.00.
Plats: Ragnhildsborgsbacken, Mälarbadsvägen. Buss 751 sen 2,1 km promenad.
Arrangör: Friluftsfrämjandet i Södertälje

Enhörna 

Enhörna friluftsgård 
Fira valborg vid Enhörna friluftsgård. Det blir brasor, supporterklubbens stordragning, prisutdelning i pil och luftgevär. Enhörna kören sjunger in våren, vårtal av Lena Ljungquist, dragning i 50/50 lotteriet och fyrverkerier. Kvällens speaker är Mikael Alfredsson, ordförande Enhörna IF.

Det finns nygräddade våfflor, kaffe, hembakta bullar, korv, hamburgare, chokladhjul, lotterier, luftgevär, pilkastning, porslinskrossning och fiskdamm. 

Tid: kl. 17.00, barnbrasan tänds kl.18.00, valborgsmässoelden tänds kl. 21.00 
Plats: Enhörna IF friluftsgård
Arrangör: Enhörna IF

 

Hagaberg

Hagabergs folkhögskola

Fira valborg vid Hagaberg. Församlingens körer sjunger in våren i Hagabergs kapell. Brasan tänds i parken 20.15 Vårtal av Anders Olofsson. Kör- och allsång. Korvförsäljning. Eldshow med Brightside.

Tid: kl. 19.30-22.00
Plats: Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60
Arrangör: EFS, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen.

Hölö-Mörkö 

Wij Gammelgård

Traditionellt Valborgsfirande med brasa, körsång av Valborgskören, och vårtal. Kaffeservering, korvgrillning och chokladhjul.

Tid: kl. 19.00 brasan tänds ca kl. 20.00

Plats: Wij Gammelgård, Gammelgårdsvägen, Hölö

Arrangör: Styrelsen för Wij gammelgård, Hölö scoutkår, Hölö-Mörkö Röda kors-krets

 

Järna

Ljungbackens IP
Fira valborg på Ljungbackens IP. Valborgsbrasan tänds av av Järnas Scouter. Musik, lotteri, fiskdamm, grill och cafeteria. 

Tid: kl. 18.00, elden tänds kl. 20.00, fyrverkerier ungefär kl. 21.15
Plats: Ljungbackens IP
Arrangör: Järna SK

 

Södertälje centrum

Valborg vid Borgmästarudden och Stadsparken
Södertälje kammarkör sjunger in våren, det blir vårtal av Sara Jervfors, Södertälje kommuns kostchef, tillika projektchef för projekt Matlust, och utdelning av flera idrottspriser (årets idrottsförening, årets idrottsledare, årets idrottsinitiativ) samt fyrverkerier. Konferencier: Cecilia von Strokirch, som jobbar på stadsbiblioteket i Södertälje.

Tid: kl. 20.00-22.00

Plats: Borgmästarudden
Arrangör: Södertälje Centrumförening

Observera att Saltsjögatan från Strandgatan, fram till korsningen Lovisinsgatan vid busshållsplatserna är avstängd kl.19.30—22.00.

Vårdinge

Vårdinge by
Fira valborg på Vårdinge by. Det blir sång, tal, korvgrillning, fika, chokladhjul med mera.

Tid: kl. 18.00 brasan tänds runt kl.19.00
Plats: Vårdinge by
Arrangör: Stiftelsen Vårdinge by

Information till dig som anordnar ett Valborgsfirande med brasa

Läs mer om vad som gäller kring eldning utomhus

 

  

Gamla traditioner

Valborgsmässoeldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren släpptes ut på bete för första gången den 1 maj. Runt eldarna fördes oväsen – man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek.

I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man bål i det fria för att hålla dem på avstånd. I Sverige koncentrerades valborgsmässoeldarna till Uppland och angränsande landskap dit de kommit med tyska invandrare.

På västkusten tänder man påskeldar istället för valborgsbrasor.
Valborg själv var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet där hon blev abbedissa och så småningom helgonförklarades.

En annan sed sista april var att bära maj i by eller sjunga maj. Ett följe drog från gård till gård och sjöng en majvisa och satte en grönskande kvist, maj, i takfoten på stugan. Som tack för uppträdandet skulle majsångarna ha matvaror till ett gille. Det här var mest vanligt i södra Sverige.

Idag är det universitetsstäderna som bjuder på det intensivaste valborgsfirandet. I Uppsala och Lund har studenterna sedan lång tid tillbaka firat vårens ankomst med såväl sillfrukost med nubbe som körsång och mösspåtagning.

Källa: www.skansen.se