Gör vardagen enklare för en medmänniska

Vi se två personer som ser på varandra, de är glada, texten säger: Tack gode man för din värme och omtanke.

Vi behöver fler gode män och förvaltare. Ett uppdrag där du kan göra skillnad och vara till stor hjälp för en medmänniska.

Tack gode man

Din roll blir att hjälpa en person med att sköta sin ekonomi, tolka och tyda avtal och vara en kontakt med myndigheter. Din insats är viktig och du får betalt för uppdraget. Ett normaluppdrag ger cirka 1 000 kronor i månaden.

För att bli god man måste du uppfylla vissa kvalifikationer, du ska ha lätt för att samarbeta och vara noggrann.

Är du intresserad?

Hör gärna av dig till oss på överförmyndarenheten så berättar vi mer om uppdraget. Du når oss på 08-5230 37 80, måndag till onsdag, kl. 10:00-12:00.

Du kan även maila till oss på overformyndarnamnden@sodertalje.se 

Gör en intesseanmälan

Du behöver inte ha specialkunskaper Men vill du bli god man eller förvaltare är det är bra om du är samhällsintresserad och har kunskap om vardagsekonomi.

Vad händer när din intresseanmälan skickats in till kommunen?

  1. Kontroll: När din intresseanmälan är inskickad kontrollerar Överförmyndarnämnden att du inte finns med i belastningsregistret och att du inte har betalningsanmärkningar. 
  2. Informationsmöte: Om du är lämplig för uppdraget bjuds du in till informationsmöte i grupp. 
  3. Webbutbildning: Efter informationsmötet gör du en webbutbildning. Du kan göra den hemifrån på din dator, ipad eller mobiltelefon. Du mejlar intyg på att du genomfört utbildningen till Överförmyndarnämnden.
  4. Du kontaktas: Någon från Överförmyndarnämnden kontaktar dig och erbjuder dig uppdrag som god man eller förvaltare.

Vad gör en god man/förvaltare?

Anne Nilo

Varför är du god man?

"Jag tycker att det är roligt att göra något positivt för en människa."

Crawford Grant

Varför är du god man?

"Får man upp ögonen för det blir det självklart att man försöker göra sin lilla bit."

Exempel på vad en god man och förvaltare gör

  • sköta någons ekonomi, till exempel betala räkningar, ge ut fickpengar 
  • ta kontakt med myndigheter
  • ansöka om exempelvis vård, annat boende, olika bidrag
  • se till att den sociala situationen fungerar för personen som behöver hjälp. Exempelvis genom personlig kontakt med honom/henne, anhöriga och eventuell vårdpersonal

Ersättning

Att vara god man eller förvaltare är till stor del ett ideellt uppdrag. Men du har rätt till arvode. Hur stort arvodet blir avgörs av uppdragets innehåll.

Ett normaluppdrag där du hjälper någon med det juridiska, ekonomiska och personliga, exempelvis besöker personen en till två gånger i månaden, betalar räkningarna och ringer några telefonsamtal ger cirka 1 000 kr/månaden i arvode.

Ditt totala arvode blir då cirka 12 000 kronor/år, innan skatt. Arvodet betalas ut som en klumpsumma en gång per år, du får alltså inte betalt varje månad.

Fördjupning

- Visste du att det är möjligt attt dela ett uppdrag?

Du och din partner, släkting, vän eller annan person kanske vill ta er an uppdrag som god man tillsammans. Det betyder att du kan välja att enbart ansvara för vissa delar i uppdraget.

Exempelvis vill du kanske enbart ansvara för kontakter kring vård och boende och låta någon annan ansvara för den ekonomiska, eller tvärtom.

På Överförmyndarnämndens webbsida kan du läsa mer om vad det innebär att vara god man eller förvaltare: sodertalje.se/ofn