Södertälje positiv till kandidaturen för vinter-OS

Södertälje kommun ställer sig bakom den OS-ansökan Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté gjort för att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Om Sverige tar hem spelen blir Södertälje en av platserna där spelen kommer att utspela sig.

Om Sverige får stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 kommer Södertälje och Scaniarinken få en viktig roll i genomförandet av spelen genom att gruppspelsmatcherna i ishockey spelas i Södertälje.

–  Jag håller tummarna för att det går hela vägen. Det vore fint för Sverige att ha något att samlas kring och vara stolta över, vilket ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart OS skulle vara. Att det finns en möjlighet att Södertälje får vara med på ett hörn är både stort och roligt, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Scaniarinken som är Södertälje Sportklubbs hemmaarena kommer att bli bas för de olympiska aktiviteterna i Södertälje om Sverige tar hem spelen. Detta skulle bland annat innebära hela världens blickar vänder sig mot Södertälje och Scaniarinken under gruppspelsmatcherna.  

– Ett vinter-OS i Stockholm genererar många positiva saker. Det är mycket bra för svensk vinteridrott och lyfter dessutom Sverige, Stockholm och Södertälje som besöksmål. Det här kan också innebära att Scaniarinken får möjligheten att ha vinter-OS i ishockey - vilket vi inom Södertälje Sportklubb är glada, stolta och entusiastiska över!, säger Mats Pernhem, klubbdirektör för Södertälje Sportklubb.

Södertälje kommun har en lång historia av fantastiska idrottsprestationer som de lokala idrottsföreningarna stått för. Alla idrottsprestationer börjar med drömmar och nu kan den största av idrottsdrömmar bli en verklighet i Södertälje.

–  Det känns otroligt roligt att vi nu tar ännu ett steg i att förverkliga den största av idrottsdrömmar inte bara i Sverige men även i Södertälje. Om de olympiska vinterspelen och Paralympics kan genomföras till viss del i Södertälje kommer det att vara en riktig inspiration för generationer framåt, säger Michael Andersson, förening- och anläggningschef i Södertälje

Sveriges regering beslutade den 9 april 2019 att ställa sig bakom den OS-ansökan Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paraolympiska Kommitté gjort för att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Detta är en viktig pusselbit i det fortsatta arbetet framåt.

Den 24 juni avgörs det vilka som får äran att stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 där det finns två kandidater kvar: Stockholm/Åre, Sverige och Milano/Cortina, Italien. I högerspalten kan du läsa Boel Godners brev till Internationella olympiska kommitténs president, Thomas Bach, som visar på Södertäljes stöd till Stockholm-Åre 2026s ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Denna sida kommer att uppdateras fortlöpande med information kopplat till Stockholm-Åre 2026 kandidaturen. 

Om Sverige tar hem spelen kommer det att för Södertäljes del innebära att ishockeyns gruppspel spelas i Scaniarinken. Detta betyder att nationella och internationella besökare, olympiska idrottare och media besöker Södertälje. Men även att Södertälje och Scaniarinken står i fokus i tv-sändningarna som når miljontals människor världen över. 

För Södertäljes del kommer det endast att kosta arbetstimmar för den personal som blir involverad i samband med planeringen. Däremot betalar arrangören för vinter-OS hyra för Scaniarinken. När det kommer till att arrangera vinter-OS och Paralympics gäller följande: 

Genom IOK:s reformarbete ”Agenda 2020” har de ekonomiska förutsättningarna för att arrangera vinter-OS och Paralympics förändrats markant. Genomförandebudgeten för vinterspel med sin bas i Stockholmsregionen är ca 13 miljarder kronor, varav drygt 1 miljard kronor är en buffert för säkerhets skull.

Intäkterna kommer främst från IOK som garanterar majoriteten av genomförandebudgeten, resterande intäktsdel kommer från sponsorer, biljettförsäljning och merchandise. Budgeten innehåller inga offentliga medel. Budgeten har granskats av världens mest erfarna experter, den är realistisk och det är konservativt beräknade intäkter.

På Stockholm-Åre 2026 kan man läsa mer om spelens ekonomi. 

I Södertälje kommer det inte att byggas någonting som behövs endast för vinter-OS. I övrigt kommer en anläggning för längdskidor och en ishall att byggas i stockholmsregionen. Och det är inget som ska byggas bara för ett OS utan det är anläggningar Stockholm behöver och som kommer att användas i generationer. Resten av anläggningarna som behövs finns redan och kommer att hyras.

Olympic Agenda 2020 heter den framtidsplan som den olympiska rörelsen har tagit fram. De 40 rekommendationer som planen innehåller, kan liknas vid bitar av ett pussel som, när du sätter ihop dem, skapar den bild som IOK vill använda sig av för att skydda det unika i de olympiska spelen och stärka idrotten i samhället.


Se film om Olympic Agenda 2020.

Den 24 juni avgörs det vilka som får äran att stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 där det finns två kandidater kvar: Stockholm/Åre, Sverige och Milano/Cortina, Italien.