Aktuellt

Hovsjö och Saltskog får litterära skyltar

2021-01-24

Denna vecka får Hovsjö och Saltskog sina första litterära skyltar. Författarna bakom skyltarnas citat är Cecilia Valdés Miranda och Mats Berggren. David Winerdal, kultur och fritidsnämndens ordförande kommer möta författarna vid deras respektive skyltar och tacka dem för deras bidrag att skildra Södertälje.

Det var ett medborgarförslag som gjorde att kommunen tog beslut om de första skyltarna som sedan kom upp 2017. Och nu är det dags för skylt nummer fem och sex.

Skylten i Hovsjö innehåller ett citat från Cecilia Valdés Miranda som bott många år i området. Cecilia Valdés Miranda är född i Chile 1941 och kom till Sverige och Södertälje 1977 som politisk flykting. Hon är känd både som konstnär och poet och är uppmärksammad även i Chile. Texterna handlar ofta om kärlek, men också längtan till det land hon var tvungen att lämna. Dikten Kärleksförklaring skrevs först på spanska men finns också översatt till svenska på den litterära skylten i Hovsjö.

Författare arbetade på Scanias verkstadsgolv

Den litterära skylt som placerats i Saltskog ligger på samma väg som författaren själv sprang till jobbet på Scania. Mats Berggren föddes 1957 i Södertälje. Han arbetade på Scanias verkstadsgolv när han började skriva på Orent Ackord som blev hans debutroman. Mats Berggren har utmärkt sig som en politisk ungdomsboksförfattare med klassperspektiv. Han skriver också för vuxna. Under många år har han också varit ledamot i Svenska Barnboksakademien.

Läs mer om litterära platser på sodertalje.se

Vill du läsa något av de här författarna? Böcker finns att låna på något av kommunens bibliotek.