Aktuellt

Invigning av Södertälje första klätterpark

2016-10-13

Den 4 september invigs Södertäljes senaste spontanidrottsplats, en anläggning för bouldering eller klättring på klippblock. Klätterparken invigs av en av världens främsta klättrare Alexander Megos från Tyskland.

Söndagen den 4 september invigs, vid skate- och parkourparken, det som kommer att bli Södertäljes främsta anläggning för att utöva bouldering. Området utvecklas därmed ytterligare till att bli ett nav för spontanidrott utvecklade från street- och urbana trender och kultur; som skateboard, parkour och nu boulder. 

Invigningsprogrammet

Anläggningen invigs av kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman Enmalm tillsammans med en av världen främsta klättrare och boulderingexperten Alexander Megos från Tyskland. 

Anläggningen består av två konstgjorda klätterblock, eller klättersvampar. Blocken är byggda i glasfiber med ett stålskelett och är ca 4 meter höga och ovala till sin form med en diameter på ca. 4 x 2 m. Klätterblocken är omgärdade av tvättad sjösingel för att dämpa eventuella fall. Klätterblocken är tillverkade av företaget Entre-Prises Sweden och kostade 550 tkr.

Vad är bouldering?

I bouldering, som sporten också kallas, skall olika klättringsuppgifter (problem) lösas utan yttre hjälpmedel, t.ex. rep. Klättringen utförs på låg höjd (3–5 m). 

Klättersport administreras i Sverige av Svenska klätterförbundet, bildat 1973, och är med i Riksidrottsförbundet sedan 1995. Förbundet har 70 klubbar och ca 7 000 medlemmar (2012). VM arrangeras vartannat år sedan 1991.

 

Vill du utöva bouldering?

Om du skulle vilja prova på eller utöva bouldering så kan du kontakta Järna idrottsförening som har för avsikt att starta en klättersektion och lära ut grunderna.

Länk till Järna idrottsförening (öppnas i nytt fönster).

Eller skicka e-post till föreningen på info@jarnaif.se.

Välkomna!