Aktuellt

Klart med minnesmärke över Södertäljeprofilen Christina Sandberg

2017-06-22

Nu blir statyn av frälsningssoldaten Christina Sandberg verklighet. Beslutet fattades av kommunfullmäktige den 16 juni.

Christina Sandberg  (1919-2009) var en mycket välkänd och uppskattad profil i Södertälje. Hon blev inför millennieskiftet framröstad som Århundradets Södertäljebo i Länstidningen. Hennes ideella engagemang och närvaro har uppskattats och värdesatts högt av Södertäljeborna.

Idén om ett minnesmärke inkom som ett medborgarförslag 2012. Beslutet att hedra Christina Sandberg fattades av kultur- och fritidsnämnden 2013, under förutsättning att kommunfullmäktige beviljade extra medel för detta. Sedan dess har kultur- och fritidsnämnden arbetat aktivt för att förverkliga idén. Beslutet om investeringsmedel till en Christina Sandbergstaty fattades inom ramen för Södertäljelyftet som möjliggjorts då den kommunala ekonomin nu tillåter satsningar av detta slag.


– Jag är så glad att beslutet nu är fattat för Christina Sandbergstatyn som vi verkat för i flera år, säger Anna Bohman Enmalm, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.  Statyn blir en symbol för solidaritet och för att vi bryr oss om varandra när det är tufft.

Det konstnärliga uppdraget har getts till konstnären Gunilla Wihlborg, som gjort flera andra offentliga verk i Södertälje. Statyn är tänkt att bli en bronsstaty i naturlig storlek på Christina Sandberg med sin insamlingsbössa.

– Vi har inspirerats av statyn av skådespelerskan Margaretha Krook som står vid Dramaten i Stockholm, säger Anna Bohman Enmalm. Med hjälp av värmeslingor skapas en ”varm staty”, som på ett symboliskt sätt utstrålar Christina Sandbergs mänskliga värme.

Det konstnärliga arbetet kommer att kunna följas på kultur- och fritidskontorets facebooksida.