Aktuellt

Nu inviger vi Hovsjö bibliotek, 24-25/11

2017-11-15

Biblioteket i Hovsjö innebär ett nytt sätt att driva bibliotek. Här hamnar samtalet i fokus. Biblioteket ligger på Gröndalsvägen 1 – i Hovsjö Hub – och invigs i dagarna två. Invigning fredag den 24/11, kl. 15–17 och invigningsfesten fortsätter lördag den 25/11, kl. 12–16. Se program.

Att öppna nya folkbibliotek hör inte till vanligheterna i Sverige, men i Södertälje händer det. Det uppmärksammar vi med en invigning fredag den 24 november, kl. 15.00–17.00.

Kultur- och fritids­nämndens ordförande Anna Bohman Enmalm (S) och kultur- och fritidschefen Staffan Jonsson inviger. El Sistema  spelar musik och det blir sagostund och överraskningar. Hovsjö Forum bjuder på fika och på invigningen visas helt nya barbiemiljöer skapade av George och Michel Fenon.

På lördag, 25 november kl. 12.00–16.00, fortsätter festen. Tomas Kaya från Idol underhåller och det blir överraskningar, boktips och läslustövningar med Läsa för Integration. Träffa bibliotekspersonalen och berätta om ditt drömbibliotek! Invigningsprogram.

Välkomna!

 

Qdfm = fisk. Nej inte på nya Hovsjö bibliotek.

Mötet med besökaren är alltid det viktigaste och att arbeta utifrån ett barnperspektiv är ett annat medvetet grepp. Därför har Hovsjö bibliotek gjort något så ovanligt som att anställa två kulturpedagoger, utöver två bibliotekarier. Mixade erfarenheter och kompetenser ska bli en stark grogrund för experimentlusta.

Biblioteket fylls med böcker, snart är allt på plats.


Det är känt att böcker som Zlatans självbiografi, Harry Potter och Jan Guillous Ondskan har gjort mycket för att väcka läsintresse hos ovana läsare. En del människor närmar sig litteratur genom att spela spel, andra genom en tidning eller genom att lyssna. Hur kan vi hjälpa just denna besökare? Att veta vilka böcker som kan passa vem är en viktig kunskap, men vägen till läsning kan gå via många vägar.

Ett välkomnande rum är en start. Lättillgänglighet och tanken att minska avstånd går också igen i designen. Det finns t.ex. ingen vanlig informationsdisk, här bryts den vanliga bilden med en bibliotekarie bakom en disk och en besökare framför. I Hovsjö blir det istället demokratiskt runt bord.

Ingen traditionell informationsdisk, istället ett gemensamt högt bord


– Denna samlingspunkt är definitivt ett radikalt drag, personalen och besökarna hamnar på samma nivå bredvid varandra, berättar Cecilia von Strokirch, som arbetar som kulturproducent och som projektleder ombyggnaden.

På Hovsjö bibliotek kommer man att frångå det traditionella sättet att sortera böcker. Ämnesbeteckningarna t.ex. Qdfm för akvariefiskar byts ut mot genreindelningar och teman.

Det ska bli lättare att hitta och avståndet till att nå sitt intresse, finna sin bok, ska minskas betydligt.

Helena Gomér har arbetat som bibliotekschef i Södertälje sedan mars 2017 och hon menar att det sker i Hovsjö är att Södertälje söker nya vägar kring hur biblioteken kan fungera.

– Hur slutresultatet blir, det vet vi inte, men vad vi vet är att bibliotek måste ha en stark roll i samhället. De ska vara och ses som en naturlig mötesplats och ta sitt ansvar, berättar Helena.

Att biblioteken har en aktiv roll i samhällsutvecklingen är extra viktigt i en växande kommun som Södertälje. Helena talar om det nya biblioteket som ett bibliotekskoncept på 130 kvadratmeter; ett koncept som i princip kan uppföras på andra ställen för att nå ut lokalt, nära medborgarna.

Skissritning över nya Hovsjö bibliotek

Strategiskt beläget i Hovsjö Hub

Biblioteken är en av de få platserna där alla välkomnas utan krav på konsumtion och Hovsjö bibliotek är väldigt glada över att få ha sina lokaler i det som kallas för Hovsjö Hub.

– Här är vi nära fritidsgården och även musikundervisningen i El Sistema. Det blir en naturlig plats för kunskapsinhämtning och lustläsning", berättar Cecilia.

I samråd med besökare kommer biblioteken utvecklas utifrån de behov som finns i dag och de behov som uppstår i morgon. Biblioteket ska arbeta utifrån tre enkla regler, respektera rummet, respektera andra och respektera dig själv.

Hur och vad är framtidens bibliotek? Debatten pågår i hela Sverige

Kan biblioteken vara till för alla? Finns det en given uppförandekod? Det finns just nu en pågående diskussion om biblioteks roll i samhället.

– Här i Södertälje gillar vi att det finns ett svagt buzz, berättar Helena, det är ett friskhetstecken för ett bibliotek.

I Hovsjö skapar Södertälje ett nytt bibliotekskoncept och våra erfarenheter sprider vi gärna och delar med oss av, både till våra andra bibliotek och till andra som är intresserade.

Snart öppnar vi, samlingsbild med personal. 

 

Fotografi och fotograf:

Barn med bok: Susanne Tillbom

Biblioteket fylls med böcker: Victor Olsson

Ritning: Askhagen Arkitektbyrå:

Modell av bibliotek: Dagh Sandström

Snart öppnar vi, välkomna!: Cecilia von Strokirch