Aktuellt

Södertäljekringlan får diplom!

2022-08-30

Södertäljekringlan har uppmärksammats av organisationen Slow food. På fredag den 2 september kommer Susanna Lovén, intendent och programansvarig på Torekällberget att ta emot ett diplom som museet får som producent av den s k Södertäljekringlan. Detta sker i samband med Slow Foods mässa som äger rum vid Stora Skuggan i Stockholm Terra Madre Nordic eventet.

Det kommer att delas ut fler premieringar, museets representant tar emot  ett diplom och motivering och svarar sen på ett par frågor om arbete med kringlan och varför det är viktigt att bevara kringlan. Totalt är det sex diplom som delas ut.  En provsmaknings aktivitet med barn/vuxna där vi kommer bl.a. smaka på kringlan och några andra lokala produkter följer senare.
 
Bakverket produceras än idag enligt gammalt recept på Torekällberget i Södertälje. Sin storhetstid hade kringlan under 1800-talet då kringelbakning sysselsatte många kvinnor i den lilla staden. Det var en överlevnadsstrategi för bl a änkor och ensamstående kvinnor. I och med järnvägen fick försäljningen ett uppsving då kringlor såldes vid stationen Södertälje öfre. Det blev en souvenir som man tog med sig hem. På senare år har kringlan efterfrågas alltmer i olika sammanhang.
 
Torekällbergets egna Sisia Müller Lopez håller traditionen vid liv och ser till att det alltid finns äkta kringlor att köpa på Torekällberget.
 
-Vi har bakat så mycket och intresset har verkligen ökat. Förra veckan bakade vi en sats på 400 st och nu måste vi baka igen, berättar Sisia.
 
Under sommaren bakades tusentals kringlor på Torekällberget.