Aktuellt

Välkommen Maria Lindeberg, ny kultur- och fritidschef i Södertälje

Bild på den nya kultur- och fritidschefen i stadshusmiljö (Gröna detaljer i miljön)

2020-08-26

Den 3 augusti började Maria Lindeberg på Södertälje kommun som ny kultur- och fritidschef. Hon kommer senast från Haninge kommun där hon var kultur- och fritidschef. Men vem är hon? Och föredrar hon hellre en lerig musikfestival eller Melodifestivalen?

Maria, berätta lite – vem är du?

- Jag är en 52-årig kvinna som bor i Tyresö med min man Niclas och min yngsta son Fabian och vår hund som heter Rambo (och är en tjej). Vi har också två vuxna söner som är utflugna. Jag tycker om att röra på mig och cyklar sedan några år tillbaka mountainbike och tränar inför olika tävlingar, t ex cykelvasan. Men den blev, som mycket annat, tyvärr inställd i år. 

Du nämnde förut att du tränar och rör på dig mycket. Är ni en aktiv familj?

- Alla mina barn har ägnat sig åt olika idrottsaktiviteter så givetvis har jag ägnat och ägnar en hel del tid åt att engagera mig i deras utövande. Jag har varit både ledare, tränare och vanlig föräldrasupporter. Jag sjunger också i en ”alla-kan-sjunga”-kör med inte mindre än ca 1000 kördeltagare. Ganska häftigt när det låter bra, mindre häftigt när det inte gör det.

Hur känns det att börja i Södertälje?

- Jag har varit nyfiken på Södertälje en längre tid. Mycket för att jag haft tron att kultur- och fritidssektorn identifierar staden mer än vad det är möjligt att göra i en kommun som är mer att likna vid en förort till t ex Stockholm. Jag uppfattar också att Södertälje har både bredd och spets vad det gäller kultur- och fritidsutbudet vilket känns spännande. Nu har jag ju bara varit här ett par veckor men hittills tycker jag att min förväntan också stämmer med verkligheten. Jag har fått en fin bild av både kommunen som helhet men inte minst av kontoret. Kompetenta och trevliga medarbetare.

Vad har du för erfarenhet av Södertälje sen tidigare?

- Jag har faktiskt bott i Södertälje! Men det var länge sedan. Min mamma och jag bodde i kommunen när jag var i förskoleålder men faktum är att jag kommer ihåg en hel del från den tiden. T ex att jag i ett obevakat ögonblick klippte av mig halva kalufsen hos min dagmamma precis innan mamma hämtade. Ingen direkt succé. Som straff fick jag gå till en herrfrisör och få en ”pojkklippning” eftersom det inte gick att rädda håret på annat vis, menade mamma. Men sen så har jag, som många andra, varit i kommunen i andra sammanhang, t ex vid olika idrottsaktiviteter eller de olika besöksmålen.

Vad tror du kommer att bli din viktigaste uppgift framöver?

- Jag tror att det blir att leda kontoret genom de ekonomiska utmaningar som hela kommunsverige står inför. Det vill säga att tydliggöra vikten av våra verksamheter för att medborgare ska vilja leva sina liv i Södertälje. Det är ju kultur- och fritidssektorn som skapar liv mellan husen och gör så att människor trivs!

Fem snabba:

 1. Hund eller katt?
  Hund

 2. Melodifestivalen eller musikfestival på en lerig åker?
  Hm, knepigt. Jag tittar på melodifestivalen när det är tid för det och jag har faktiskt aldrig varit just på en musikfestival på just en lerig åker men jag tycker mycket om att lyssna på livemusik.

 3. Sommarstuga eller segelbåt?
  Sommarstuga, har faktiskt aldrig seglat.

 4. Plocka eller köpa blåbär? 
  Både och! Jag älskar blåbär!

 5. Ljudbok eller gammal hederlig bok?
  En bok man kan bläddra i