Din berättelse 2012

Under året 2012 samlade Kultur 365 in berättelser och dokumenterade minnen från människor som är 65 år och uppåt. Utvalda berättelser har sändts i Södertäljes eget sommarpratarprogram - sommarseniorerna.

Så här var upplägget

Berättelserna som samlades in användas för att visa den yngre generation de äldres historia. En pensionär har ett långt liv bakom sig med många händelser, både dramatiska och vardagliga. Så här gick det till:

Det vi söker är händelser i ditt liv, sådant som du själv har varit med om, helt enkelt berättelser om människor som gör saker. Välj något av följande ämnen och låt dem väcka minnen hos dig:

  • Förälskad som aldrig förut
  • Resan till det okända
  • En händelse som jag aldrig glömmer
  • När jag hör den här musiken så minns jag…
  • Det här föremålet får mig att minnas…
  • Vad gjorde du den 20 juli 1969, då människan tog det första steget på månen?

2. Skriv eller berätta!

Skriv för hand eller på dator, högst två A4-sidor. Om du tycker att det är svårt att skriva, så berätta istället för en anhörig, vän eller barnbarn som skriver ner din berättelse. Eller så kan ni spela in historien och skicka in som Mp3-fil eller på en CD. Högst fyra minuter. Vi ordnar också tillfällen för inspelning på äldreboenden, seniorboenden och kommunens mötesplatser för äldre. 

Kultur 365 finns på plats enligt nedan för att svara på frågor och även hjälpa till med att spela in era berättelser.

Arrangör: Kultur 365, Södertälje kommun med stöd av Statens kulturråd.

Medarrangörer: Sveriges Pensionärers Riksförbund (SPRF), Pensionärernas Riksorganisation (PRO), Kommunalpensionärerna (SKPF), Sveriges Pensionärsförbund (SPF), ABF Södertälje-Nykvarn, Studieförbundet Bilda, Studieförbundet Vuxenskolan, Luna Kulturhus och kommundelsbiblioteken, Finska förvaltningsområdet (Suomen hallintoalue), ICA Maxi Stormarknad Södertälje, Akademibokhandeln och ICA Nära Enhörna.