Podcast

Välkommen till vår podcast "Det är mycket i huvudet" och in i huvudena på kulturfolk, äldre människor, deras anhöriga eller de som jobbar nära äldre. Vad försiggår där inne egentligen?

Tillsammans rör vi ihop eller dissekerar: kultur, känslor, hälsa, sexualitet, glädje och död. Vi vill försöka kasta omkull schabloner om den äldre människan. Kulturmäklaren Lars Ahlin tar ett snack på cirka 20-30 minuter med gäster om det som känns viktigt och relevant.

Tänk om äldre i omsorgen skulle berätta vad de känner och funderar på genom poesi? Varje avsnitt avslutas med att Margareta Lithén, Mats Qviström eller Johanna Thor framför någon av äldres dikter.

Denna podd finns nu på Acast, Spotify och Youtube.

Nästa podd med Pelle Ahnlund, fd låtskrivare i Friskt Vatten och fd Kulturchef 17 mars kl 14.

Här hittar du redan släppta poddavsnitten:

Avsnitt 1 med Lena Almqvist

Lyssna på avsnittet 1 med Lena Almqvist

Dagens gäst är Lena Almqvist, nyfiken undersköterska på en dagverksamhet inom äldreomsorgen i Södertälje kommun. Hon är även aktivitetsutvecklare inom Kultur 365.

Vi surrar om: Stadans betydelse för henne och damhandbollen i Järna. Kan man floppa i höjdhopp? Tältprojektet med hennes band ”Rakt av”. Hur kan man känna att man är värdefull? Händelser från 2:a i betyg i skolan till ett jobb på ett animationsbolag? Vad tycker Lena är det viktigaste hon kan ge äldre?  Vad tillför PlaymÄkers? Vad gjorde Bertil "Berra" Pettersson i "Chicago Express" med Lenas musikintresse i skolan? Vad skulle Lena förbättra som äldreomsorgschef?
Inspelat i juni 2020 när dagverksamheten var stängd pga covid-19.
Dagens dikt i podden är skriven av Barbro, Anita, Hasse, Ulla, Rolf på Artursbergs dagverksamhet och läses av Johanna Thor.

Avsnitt 2 med Lasse Karlsson

Lyssna på avsnitt 2 med Lasse Karlsson

Dagens gäst är Lasse Karlsson, ståuppkomiker och håller i trådarna för Täljerevyn. Varför sitter vi vid Telge hus?

Vi surrar om att ta över klassens roliga timme. Hur blir man komiker? Vad är det som är så speciellt med Täljerevyn? Vad är det som kan ge Lasse lite mer nerv i livet? Hur är det med deadline? Hur känns målgruppen äldre? Och så pratar vi om Södertälje teateramatörer, sommarteater, Stadsscenen och vattenskotrar.

Inspelat i juni 2020, då var det tvärnit för kulturlivet pga covid-19.

Dagens dikt i podden är skriven av Lottie på Ljungbackens äldreboende och läses av Johanna Thor.

Ladda ner podd nr 2 Text till Lasse Karlsson.pdf

Avsnitt 3 med Margareta Lithén

Lyssna på avsnitt 3 med Margareta Lithén här

Dagens gäst är Margareta Lithén, en inkännande pensionerad journalist. Margareta fick i uppdrag av Kultur 365 att samla in dikter av äldre inom omsorgen januari 2020.

Hur väljer vi våra vägval i livet? Varför hjärnan behöver egen inkubationstid för att komma på lösningar. Hur det var att arbeta med texter till Mats Qviström, som då var programledare på Hornet. Livet efter pensionen behöver inte vara en utförslöpa. Det är inte kört för äldre, bara man är lite nyfiken. Vikten av att lyfta det lokala kulturlivet och att vårt bibliotek finns mitt i centrum.

Inspelat i juni 2020, då var det mycket stora begränsningar för äldre och kulturlivet pga covid-19.

Dagens dikt i podden är skriven av Lottie på Ljungbackens äldreboende och läses av Margareta Lithén.

Avsnitt 4 med Camilla Lindahl

Lyssna på avsnitt 4 med Camilla Lindahl här

Dagens gäst är Camilla Lindahl, en lyssnande anhörighetskonsulent inom Södertälje kommun. Camilla är väldigt träffsäker i vad många äldre behöver och därför har Kultur 365 ofta en dialog med henne.

Varför träffas vi i Gästhamnen i Södertälje? Vi pratar om att det kan vara viktigare att ge än att få som människa. Vad är det anhöriga saknar? Vi pratar om sorg, skuld och skam. Hur Covid-19 har påverkat ganska många äldre. Varför är det viktigt med fler händer och öron inom äldreomsorgen.

Inspelat i juni 2020 när mycket av anhörigas stödverksamheter var stängda pga covid-19.

Dagens dikt i podden är skriven av Thorleif på Mariekällgården och läses av Mats Qviström.

Textsammanfattning med Camilla Lindahl.pdf

 

Avsnitt 5 med Rabita Kerimo

Lyssna på avsnitt 5 med Rabita Kerimo

Dagens gäst är Rabita Kerimo, en varmhjärtad eldsjäl som startade Ikoro för 8 år sedan, en dagverksamhet för äldre inom S:t Jacobs av Nsibin katedral. Verksamheten har blivit ett andra hem och många äldre känner att dem blivit piggare.

Vi pratar om Ikoros utomlandsresa med 40 medlemmar. Hur är det med Facebook och annan teknik för äldre?  Är det många familjer som har generationsboende? Vad hände på dagverksamhet? Rabita var väldigt snabb på att stänga ner sin mötesplats i mars. Hur har isolering påverkat hennes grupp? Är det skillnad mellan olika kulturer ang sorgearbete? Vad innebär det att lämna allt? Vad säger hennes äldre om hemtjänsten? Är det viktigt med oliktänkande i en grupp?

Inspelat i juni 2020 och då var det mycket stora begränsningar för äldre pga covid-19.

Dagens dikt i podden är skriven av Lottie på Ljungbackens äldreboende och läses av Margareta Lithén.

Textsammanfattning av Rabita Kerimo.pdf

Avsnitt 6 med Joel Holm

Lyssna på avsnitt 6 med Joel Holm här

Dagens gäst är Joel Holm, en livsbejakande PlaymÄkers hos Kultur 365 som jobbar inom äldreomsorgen. Joel pratar om att vara trummis, musiktillverkare och löpare.

Joel Holm, livsbejakande PlaymÄker hos Kultur 365 som jobbar inom äldreomsorgen

Vi surrar om PlaymÄkers inom Kultur 365. Vad kan musiken betyda för människan? Vems är sköldpaddan?  Varför skulle vi vara vid kanalen? Hur menar du med att din personlighet reflekterar i bemötande med andra? Vad gör en PlaymÄkers? Kan man verkligen kombinera Kultur, äldre och teknik? När sprutade endorfinerna ur öronen på en senior?

Inspelat i juni 2020, då PlaymÄkers inte kunde arbeta inomhus på äldreboende pga covid-19.

Dagens dikt i podden är skriven av Karin, Per-Olof, Ingrid, Lena på Heijkensköldska dagverksamhet och läses av Mats Qviström.

Textsammafattning av Joel Holm.pdf

Avsnitt 7 Ulla-Britt Andersson

Lyssna på avsnitt 7 med Ulla-Britt Andersson

Välkommen till Kultur 365:s podcast ”Det är mycket i huvudet”. Dagens gäst är Ulla-Britt Andersson, som föddes och har bott alla sina 92 år i Södertälje. Vi surrar om Oxbacksskolan, Kronokassörskontoret i gamla Rådhuset, Televerket. Torekällberget, som tog entréavgift i somras. Barnåren som blåvinge-scout. Ett otäckt minne från tiden som flyglotta nära norska gränsen. Att hon till skolan behövde ta med sig extrakläder och filt för hon visste inte om hon skulle komma hem. Vad tycker Ulla-Britt egentligen om Täljerevyn? Mötet med lillprinsen på Haga. Vad tycker hennes kamrater om att bo på äldreboende?

Inspelat i oktober 2020 när det fortfarande var restriktioner för äldre pga covid-19.

Dagens dikt i podden är skriven av: Gungerd, Ingrid, Lina på Wijbackens äldreboende och läses av Margareta Lithén.

Textsammanfattning Det är mycket i huvudet med Ulla-Britt.pdf

Avsnitt 8 med Henrik Billstam

Lyssna på avsnitt 8 med Henrik Billstam

Henrik Billstam, den dansande polisen som mitt i Södertälje centrum står

Välkommen till Kultur 365:s podcast ”Det är mycket i huvudet”. Dagens gäst är Henrik Billstam, känd som den patrullerande polisen i Södertälje centrum. Han och hans kollega PG blev tilldelade förra året S:ta Ragnhildsmedalj. Vi surrar om att kunna fjällvandra i Södertälje som har allt förutom öken och alper. Dansens betydelse för kropp och själ. Minns ni raggarbråken? Hur säkert är det att vara i Kusens Backe och Södertälje centrum nu och hur säkert var det förr?

Tips från Polisen Henrik till äldre och föräldrar till ungdomar. Lite reklam för Södertälje Kulturhistoriska förening. Lyssna på hur SJ gav möjligheter för Henriks intresse i utförsåkning.

Inspelad oktober 2020.

Dagens dikt har skrivits av: Gungerd, Ingrid, Lina på Wijbackens äldreboende och läses av Margareta Lithén

Textsammanfattning av Det är mycket i huvudet med Henrik Billstam.pdf

Avsnitt 9 med Elias Zazi

Lyssna här på poddavsnittet med Elias Zazi

Elias Zazi, hängiven kulturredaktören på vår lokaltidning

Välkommen till Kultur 365:s podcast ”Det är mycket i huvudet”. Dagens gäst är Elias Zazi, hängiven kulturredaktör på Länstidningen, ordförande i Mezzopotelge och vinnare i en DJ-tävling.

Vi surrar om att man faktiskt kan må bra i Ronna och att Södertälje är den bästa staden. Vem bestämmer vad som är bra kultur? Elias pratar om sina barndomsminnen i Libanon. Hur bra Fantomen var för att lättare lära sig svenska. Kassaskåpet på Nilsson& Luthman. Varför samarbeta med Livets Bitch? Är Södertälje en delad stad? Varför Elias som ungdom drömde om att äga en bensinmack?

Påverkar platsen i syskonskaran personens personlighet? Är det nödvändigt med en lokaltidning?

Inspelad oktober 2020.

Dagens dikt har skrivits av: Ilse på Lillängens äldreboende och läses av Margareta Lithén.

Textsammanfattning av Det är mycket i huvudet med Elias Zazi.pdf

Avsnitt 10 med Tove Kihlgren

Lyssna på detta avsnitt här med Tove Kihlgren.

Tove Kihlgren, chefen som verkligen har ett salutogent synsätt på Ljungbackens äldreboende i Järna.

Välkomna till Kultur 365:s podcast ”Det är mycket i huvudet”. Dagens gäst är Tove Kihlgren, chef på Ljungbackens äldreboende i Järna.

Vi pratar om Toves resa genom äldreomsorgen i Södertälje. Vård och vardagsaktivitet är viktiga för henne. Hon har ett genuint förhållningssätt som innebär att se hela människan hos både boende och personal.

Något vi också surrar om är: Hur skall man hantera anhöriga på ett äldreboende? ”Att ett hem utan katter är inget hem”. Hon tycker det är angeläget att höja statusen för undersköterskorna som är riktiga tusenkonstnärer. Vad menas med att ha ett filter på sitt hjärta? Tove påtalar vikten av att ge trygghet för personal att prata om känslor och döden. Tove avslöjar om sin nedärvda otroliga svampnäsa. Vad är det som driver Tove att fortsätta som chef på ett äldreboende? Det som har blivit väldigt tydligt nu under Coronatider är att fysisk kontakt är ett grundläggande behov hos människan. Bara så ni vet, att vara farmor är livets efterrätt.

Dagens dikt har skrivits av: Lars, Anna Lottie, Ulla och Hasse på Ljungbackens äldreboende och läses av Margareta Lithén.

Inspelad 20 januari 2021

Avsnitt 11 med Janna Sundström

Lyssna här på avsnittet med Janna Sundström.

Janna Sundström, beskyddare av ömsinthet om sig själv och skrattet

Välkomna till Kultur 365: podcast ”Det är mycket i huvudet”. Dagens gäst är Janna Sundström, diakoniassistent i Svenska Kyrkan.

Janna pratar sig varm om den unika centrala lunchrelaxen: Kusens backe. Hon tycker om att få koppla av med en motorsåg. Janna har blivit översköljd av den nya nostalgitrenden med att gamla vänner hör av sig i dessa pandemitider. Är det tillåtet att prata om kärlek och döden på ett äldreboende? Vi pratar om vikten av samtal kring solsken, omsorg och ömsinthet om sig själv. Janna konstaterar även att det inte går att sitta still till ABBA. Vad är kyrkliga promenader och digitala gudstjänster? Janna förklarar varför hon önskar att någon helg kunna få bli inlåst i biblioteket.

Dagens dikt har skrivits av: Ragnhild, Borgny, Susanne och Linnea på Heijkensköldska vård-och omsorgsboende och läses av Mats Qviström

Inspelad 27 januari 2021

avsnitt 12 med Pelle Ahnlund

Lyssna här på avsnittet med Pelle Ahnlund

Pelle Ahnlund, fåraherde, låtskrivare och fd kultur-och fritidschef

Välkomna till Kultur 365:s podcast: ”Det är mycket i huvudet”. Dagens gäst är Pelle Ahnlund, musikant och låtskrivare i proggruppen Friskt Vatten. Kultur-och fritidschef i tre kommuner och jobbat till sig ”Årets kulturkommun” i två kommuner. På senare tid har han skrivit låtar om sin egen ålder och hur vardagslivet är för en pensionär i duon Carlinges Orkester.

Min bild av Pelle är att han är en samlande fåraherde som månar om den dagliga kulturen i samhället.

Vi surrade om att musikintresset för Pelle nog började genom en vägg på Fribovägen. Hur Friskt Vatten började i källaren i ett rivningshus i Rosenlund och sedan blir upptagna i ett stort produktionsbolag i Stockholm. 2019 ruskades gruppen till liv igen för en bejublad minnesföreställning på Trombon.

Det fanns tre klusterplatser för musiken i Södertälje under en viss tid. Det var musikaffären Lagerwalls, någons garage och kulturhuset på Falkvägen i Rosenlund.

Kultur är kanske inte lönsamt, förutom vår stora export av musik till världen. Men utan satsning på kultur får vi ett samhälle som det inte är drägligt att leva i.

Lyssna på Pelles två önskningar angående kulturlivet i Södertälje. Det ena är Torekällberget och det andra är lokallösa Södertälje Teateramatörer.

Viktigaste på ett äldreboende är ett väldigt bra Wifi, möjlighet att träffa andra och att musiken är anpassade efter dem som bor där. Där kanske det bildas nya musikgrupper i framtiden?

Bästa smultronstället i Södertälje är Tveta friluftsområde med Kamratstugan. Vilken sida av kanalen är finast?

Vi får även lyssna på en nyskriven låt av Pelle som han framför i detta avsnitt. Den handlar om när man hamnar framför spegeln på morgonen. Låten heter: ”Min gamla pappas far”.

Dagens dikt har skrivits av: Åke, Paul, Marianne och Olle på Glasberga vård-och omsorgsboende och läses av Mats Qviström.

Inspelad den 9 februari 2021