Trädgårdskollo

Kultur 365 satsar på utomhusaktiviteter på äldreboende genom projektet "Trädgårdskollo".

”Kollo” kom i början av 1900-talet som bottnade i idéer om det hälsosamma med frisk luft, friluftsliv och näringsrik mat. Vem minns inte visan "Brev från kolonien" med Cornelis Vreeswijk eller skickat sina egna barn på kollo?  Kultur 365 kallar detta projekt för ”Trädgårdskollo”.

Syftet är också frisk luft, locka till utomhusrörelse och nya samtalsämnen på äldreboende för boende, anhöriga och personal.

Tillsammans med äldreomsorgspersonal, boende och några fysioterapeuter har Kultur 365 plockat ihop 5 olika lådor som kommer cirkulera på alla äldreboende denna sommar. Vi har även överraskat och plockat in andra föremål i lådorna.

De flesta sakerna klarar regn, men en del behöver skydd vid regn. Alla äldreboende bestämmer själva om man vill plocka ut allt samtidigt, eller plocka ut ny sak varje dag. Sedan är förutsättningar att kunna/våga att ha kvar saker utomhus under dag/natt väldigt olika beroende på plats. Allt kanske inte boende kan utföra, men personal kan spela vissa aktiviteter? Det brukar locka till skratt hos boende, men också väcka minnen.

Lådan finns på enheten i 3 veckor.

Lådornas innehåll

Konsten

Konsten

Kan det vara konstigt med konst? Detta kan skapa nya samtalsämnen. Den innehåller skulpturer och konst som klarar att stå utomhus. Kanske en konstrunda i trädgården? Här har vi fått hjälp av bl a Södertälje Konsthall med vissa föremål. Tavlorna ”Vinter i Waxholm och ”segelbåt” finns med för samtal och minnen.  Det finns även staffli, ritpapper, färger, gatukritor och penslar.

Vi hoppas att det inspirera till även egna konstrundor på bostadsgruppen. Kanske samtal om konsten i korridorer, samlingsrum eller på rummen?

Bollar i luften

Bollar i luften

Även om Sverige inte gick vidare till kvartsamtal i fotbolls EM 2021, så har ALLA minnen till fotbollen. Antingen från soffan eller aktivt med fotbollen. Därför innehåller lådan ett fotbollsmål som kan sättas upp och självklart många fotbollar. Stångtennis, badminton och tennisbollar.

Om det blåser även en drake att skicka upp i luften.
Tänker på sången: ”Puff, en pappersdrake”, som bl a Jan Malmsjö sjöng 1967. Det finns så många andra minnen som kommer upp med en drake. Kanske att man fick flyga med pappa eller inte.

Sången:
Det var en gång en pappersdrake som hette Puff
Som låg ner' vid strand
Han drömde om att flyga till ett fjärran sagoland
Och då kom där en pojke som hette Peter
Och Puff han blev så glad
"Kom! Lek med mig, och hjälp mig flyga"
Puff så vackert bad

Trädgårdskul

Trädgårdskul

Storebror som alltid fuskade i krocket. Diskussionen i familjen när man skulle sätta upp tältet på campingplatsen. Föräldrar som aldrig tillät att barnen få vinna i Kubb. Eller tipspromenad tillsammans i parken. Vem kunde hoppa med hopprep flest gånger. Här har vi väldigt många av dessa gamla, enkla sällskapsspel för utomhus.

Vi har även stora tärningar för yatzy, darttavla på marken att slänga ärtpåsar på. Tält att sätta upp, fallskärm att tillsammans försöka bl a hålla en boll kvar i duken, Vi har även orienteringsskärmar med klämmor. Plockepinn, men som är väldigt stora. Eller varför inte kasta bollar på personalens huvud som försöker fånga dessa?

Hawaii

Hawaii

Sommar, sommar och resor? Hängmattan som få kunde ligga i, men gav en skön känsla av ledighet. Tänk att få sitta under ett stråparasoll och ta en drink eller smothie? Kanske spela sjömanaspelet? Se den vattensprutande palmen? Om det är väldigt varmt att kunna skjuta vatten på varandra?

I denna låda finns alltså parasoll, smoothiesmaskin, hängmatta (som ingen får ligga i), sjömannaspelet, glidflyg och freesbeekorg. Och sedan att enheten får plocka fram sin egen bergsprängare med sjön semestermusik eller varför inte lyssna tillsammans på sommarpratarna på P1 mellan kl 13-15 till kaffet?

Multigame

Multigame

Pingis, ping-pong eller bordtennis? Vad kallar du det? Varför inte spela schack utomhus? Biljard med kö? Spela Air hockey som man kunde förut på Finlandsbåten? Eller en turnering i fotbollsspel mellan personal från olika bostadsgrupper? Prova internationella spelet Backgammon?

Denna låda är ingen låda. Här finns det schackpjäser och en schackmatta att rulla ut för att ta några matcher. Ett riktigt pingisbord som klarar att stå utomhus. Här är det speciellt kul om personal kan möta varandra och där det finns möjlighet även någon boende är med. Kanske att vi inte rekommenderar rundpingis. Multibordet innehåller flera olika spel. Man får lyfta av vissa och vända på vissa skivor. I detta finns allts: Fotbollsspel, biljardbord, air hockey, backgammon, tärningsspel. Instruktioner i locket på detta bord.

Ang Multispelbordet så behövs det personal som läggas på skivan och även regnskyddet om det skulle regna och över natten.

Schema för lådorna

Enhet

7 juni-27 juni

28 juni-18 juli

19 juli-8 aug

9 aug-29 aug

Wijbacken

 

Bollar

 

Hawaii

Mariekällgården

Multigame

 

 

Trädgårdskul

Ljungbacken

Bollar

 

Hawaii

 

Heijkensköldska

 

Trädgårdskul

 

Multigame

Oxbackshemmet

Hawaii

 

Konsten

 

Lillängen

 

Hawaii

Trädgårdskul

 

Björmossen

 

Multigame

 

Konsten

Glasberga

Trädgårdskul

 

Multigame

 

Artursberg

 

Konsten

 

Bollar

Tallhöjden

Konsten

 

Bollar