VR i äldreomsorgen

Teknik och olika digitala plattformar används i hög grad när vi tillsammans med de äldre fördjupar sig i deras intressen och väcker minnen. Bland det senaste i teknikvärlden som vi använder oss av är VR-glasögon.

Kultur 365 har sedan slutet av 2016 har använt sig av en rad olika tekniska lösningar inte bara för att kunna visa VR upplevelser och 360° film, utan även för att skapa eget material skräddarsytt för de äldre.

Sedan dess har vi i Södertälje har vi köpt in, delat ut och hållit ett flertal kurser i hur glasögon ska användas så att alla äldreomsorgsenheter har kunskap och minst ett par VR glasögon.

 

Skräddarsytt material

Under sommaren 2019 har Kultur 365 skapat 11 stycken lokala 360° filmer ifrån Södertälje som sedan distrbuerats till alla äldreomsorgsenheter i Södertälje.

Producerade filmer:

 1. Blommig trädgård
 2. Resa till Birka med Ejdern
 3. Enhörna hembygdsmuseum
 4. Uppträdande i S:ta Ragnhilds kyrka
 5. Besök i S:ta Ragnhilds kyrka
 6. Scania museum
 7. Stadsvandring i Södertälje
 8. Torekällbergets soltorp 
 9. Utsikt över Södertälje
 10. Torekällberget staden
 11. Torekällberget landet
Samarbetet  med Film Stockholm

I ett samarbete med Film Stockholm som började i december 2016 så producerades ett antal 360° och 180° filmer i 3D som blev väl emottagna av de äldre. Exempel på filmer är: Torekällberget, Utflykt till Stendörren, Fjärilshuset och Skansen. 


Liknande filmer hade redan innan testats på äldreboende, det unika med dessa produktioner var att filmerna hade de äldre som publik i åtanke redan från första början. Vid den här tidpunkten ansåg vi att det material som fanns tillgängligt oftast var effektsökande och skapat för en annan målgrupp.

VR Spel

Med de VR glasögon Kultur 365 har så möjliggörs uppleveser som har mer gemensamt med spel än med film. Fokus i dessa upplevelser är beroende av interaktion från spelarens sida och ökar därmed rörelseaktivten. Våra äldre kan få uppleva hisnade vyer från jorden runt, vara en del av första månlandningen eller helt enkelt uppleva en fisketur som på gamla goda tiden, utan att ens lämna vård och omsorgsboendets egen samlingssal.

Kultur 365 har haft ett samarbete med LucidVr som har besökt äldreomsorgsenheter för att inspirera äldre och personal att börja testa använda VR-tekniken med handkontroller. 

 

 

Forskning

Kultur 365 har även samarbetat med Kungliga Tekniska Högskolan i en forskning för att se om äldres välmående kan öka med hjälp av VR glasögon. Resultatet av denna forskning finns att hämta här:
Final Version_MasterThesis_SafiaTaharAissa.pdf