VR i äldreomsorgen

Kultur 365 har sedan 2007 med sina PlaymÄkers utvecklat metoder för att ge en meningsfull tillvaro och stimulera äldre. Då med Playstation 2 och senare med surfplattor. Teknik och olika digitala plattformar används i hög grad när vi tillsammans med de äldre fördjupar sig i deras intressen och väcker minnen. Bland det senaste i teknikvärlden är VR-glasögon.

Kultur 365 har sedan slutet av 2016 har prövat en rad olika tekniska lösningar inte bara för att kunna visa VR upplevelser och 360°, utan även för att skapa eget material skräddarsytt för de äldre.

Samarbetet  med Film Stockholm

I ett samarbete med Film Stockholm som började i december 2016 så producerades ett antal 360° och 180° filmer i 3D som blev väl emottagna av de äldre. Exempel på filmer är: Torekällberget, Utflykt till Stendörren, Fjärilshuset och Skansen. 


Liknande filmer hade redan innan testats på äldreboende, det unika med dessa produktioner var att filmerna hade de äldre som publik i åtanke redan från första början. Vid den här tidpunkten ansåg vi att det material som fanns tillgängligt oftast var effektsökande och skapat för en annan målgrupp.

I augusti 2017 så publicerade Film Stockholm följande pressmeddelande:

"Film Stockholm vid Stockholms läns landstings kulturförvaltning har under våren genomfört ett pilotprojekt med virtual reality-teknik inom äldrevården. Specialproducerade 360-filmer har visats för äldre i Södertälje och gett förvånansvärt goda resultat, enligt Film Stockholms chef Joakim Blendulf.

 

 Virtual reality-teknik är på väg att slå igenom på bred front. VR-projektet är ett samarbete mellan Film Stockholm och kulturverksamheten Kultur365 vid Södertälje kommun. Syftet är att undersöka om äldre är mottagliga för den nya tekniken och om den kan bidra till ökat välmående. Förhoppningen är att tekniken kan användas för att öka livskvaliteten för personer som annars kan ha begränsade möjligheter att lämna vårdmiljön eller kanske till och med sängen.

– Testerna har medfört förvånansvärt goda resultat, inte bara i form av skratt och glada tillrop under själva VR-upplevelsen, utan även i efterföljande diskussioner kring innehållet och upplevelsen, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm.

Det är inte första gången som VR-teknik använts inom äldreomsorgen. Det unika här är att filmerna som visas är specialproducerade för projektet och gjorda med de äldres behov i åtanke med koppling till närmiljön. Vissa filmer har spelats in i Södertäljetrakten, bland annat i Stendörrens naturreservat och på Torekällberget. Film Stockholm har även filmat i andra miljöer med syftet att erbjuda virtuella resor till platser med andra motiv bl.a. på Skansen, Fjärilshuset och Aquaria.

– Kulturupplevelser bidrar till delaktighet och delaktighet bidrar till välbefinnande. Därför är virtual reality är ett nytt, intressant grepp inom äldreomsorgen, säger Eva Bergquist, chef för kulturförvaltningen vid Stockholms läns landsting.

Hittills är 10 tester på sammanlagt 37 äldre genomförda och fler tester är planerade under hösten 2017. Andra kommuner i Stockholms län har visat intresse för projektet och Film Stockholm hoppas nu på att få till en fortsättning på projektet."

 

En film finns inspelad från ett av tillfällena och går att hitta på Film Stockholms Youtube sida:
https://www.youtube.com/watch?v=GEedmjW8R_E

VR Spel

Vi har även provat på det senaste som VR har att bjuda på i form av ett Occulus Rift headset kopplat till en kraftfull speldator och handkontroller.

 

Detta möjliggjorde VR upplevelser som har mer gemensamt med spel än med film, med fokus på interaktion från spelarens sida. Därmed ökar även rörelseaktivten. De äldre kunde få uppleva hisnade vyer från jorden runt, vara en del av första månlandningen eller helt enkelt uppleva en fisketur som på gamla goda tiden, utan att ens lämna vård och omsorgsboendets egen samlingssal.

Under dessa tester fick vi flera positiva kommentarer som:

 

"Det är ju helt otroligt hur det ser ut!"
"Ovanför mig har jag stora stim utav fisk."
"Det här är helt underbart!" 

360° video för ökad matlust?

I samarbete med Xenters yrkeshögskola inriktning VR-Producent så har Kultur 365 producerat en 4 minuters film i en spansk resturang i Södertälje. I denna produktion undersöker vi en färgstark miljö, skön musik och trevlig presentation av maten. Kultur 365 vill undersöka om vi med hjälp av VR glasögon och denna film innan måltid på vård- och omsorgsboende kan öka matlusten för den äldre. Vi börjar prova filmen under hösten 2018.
Filmen är skapad i samråd med Södertälje Kommuns dietist Stina Franzén och äldre. 

Skärmbild från 360 filmen producerad i Södertälje.

Forskning

Kultur 365 har även samarbetat med Kungliga Tekniska Högskolan i en forskning för att se om äldres välmående kan öka med hjälp av VR glasögon. Resultatet av denna forskning finns att hämta här:
Final Version_MasterThesis_SafiaTaharAissa.pdf