VR för bättre måltider

Södertälje Kommun håller just nu på med ett projekt för ökad kvalité av måltidssitutationen för äldre på vård och omsorgsboende samt dagverksamheter.

Filmen är utformad så att du själv är huvudpersonen och sitter vid kortänden av ett bord i en matsal på ett fiktivt boende för äldre. När filmen inleds har frukosten precis dukats av. En lång väntan på att lunchen ska serveras tar sin början för dig och dina bordsgrannar. Under filmens gång har åskådaren själv valet att titta sig omkring och rikta fokus på de olika saker som sker omkring i rummet.

Vi har valt att göra filmen på detta sätt för att det ger personal en chans att själva uppleva hur det kan kännas vid en måltid där det inte går riktigt rätt till. Med Kultur 365s kompetens inom VR och skapande av 3D film så ser vi att vår del i detta samarbete ger potential för ett helt nytt empatibyggande sätt att utbildas på.

Filmen spelades in i oktober 2019 och började rullas ut på Södertäljes äldreomsorgsenheter i början på januari 2020.

Bakgrund

Som en samarbete mellan detta projekt och Kultur 365 har vi tillsammans med Södertälje Kommuns dietist Stina Franzén tagit fram en 180° 3D film. Utöver själva filmen så finns relaterat material i form av en måltidsschecklista samt diskussionsfrågor. Allt detta är till för kompetensutveckling av personal och själva filmen upplevs via VR glasögon så att personal själva har möjlighet att få en uppfattning för vikten av en trevlig måltidssituation.