Triggarlådor

Minneslådorna, eller triggerlådor som de också kallas, är något som Kultur 365 har arbetat med under en tid och konstant utvecklar. Syftet med lådorna är att skapa tankar, samtal och aktivitet genom rekvisita från förr som triggar minnet på de äldre.

Här finns det något för alla sinnen. Dofta, smaka eller lyssna är minst lika viktiga hjälpmedel för att återuppleva gamla minnen. Det finns ett antal Triggarlådor till utlåning inom vård- och omsorgsboenden och dagverksamheter. Triggarlådorna skickas på fast cirkulation mellan enheterna.

Tryck på titlen på den lådan du vill veta mer om så syns information. 

Låda med föremål och minnen från Brunnsäng. Innehåller bl a kartor på gamla Brunnsäng, berättelser från gamla brunnsängsbor, dockor, bilder från förr, stenar, torgståndslådor osv.

Låda med föremål, bilder, musik och inredning från folkparken för en oförglömlig folkparkskväll. Innehåller bland annat bilder från Folkets Park i Södertälje, tombola, skyltar, litet chokladhjul, bollar och burkar, cd-skivor med folkparksmusik, björkar att hänga upp, pilkastningstavla, bok om folkparkens historia och mer. 

Låda med bilder på orkidéer för att sätta upp och samtala kring.

Triggarlåda med bilder och föremål från tegelverket i Lina. 

En triggarlåda om gamla bilar. Innehåller massor av bilderböcker med gamla bilar, bl a "Tidernas sämsta bilar".  Modellbilar, delar till riktiga bilar, raggarkepa, frågesport om bilar, bilkalender, notalgibiltidningar osv.

I denna låda finns Roulette, Black Jack, kortspel, ljusslingor, Las Vegas-bilder, marker och dealerskepsar.

 

I denna låda finns samlade objekt från Scania som till exempel böcker, skyltar, olika reserv- och motordelar, stickers, miniatyrbilar av plåt, vykort med mera. 

En triggarlåda med material och inspiration hämtat från Waldorfpedagogiken. Lådan innehåller bl a Waldorfdocka, prismor, klockspel, böcker, träleksaker, tvålar mm.

 

Ett nytt Lundby-dockskåp med dockor och möbler för att möblera efter smak.

En fiskeryggsäck med kastspö, drag, kräftbur, pimpelspö, fisketidningar, fiskespel osv.

En Arabisk triggarlåda som innehåller olika valuta, bilder, och dofter. Lådan hade pressrelase den 7/6. En nyhet om lådan går att hitta här.

I samarbete med Mariekällgården så har Kultur 365 tagit fram en Finsk triggarlåda. Här finns det bilder, föremål och musik för att väcka samtal.