VR för äldre

Nu har Film Stockholm vid kulturförvaltningen Stockholms läns landsting genomfört ett pilotprojekt med virtual reality-teknik inom äldrevården. Specialproducerade 180-filmer i 3D har visats för äldre i Södertälje och gett förvånansvärt goda resultat, enligt Film Stockholms chef Joakim Blendulf.


Virtual reality-teknik är på väg att slå igenom på bred front. VR-projekt är ett samarbete mellan Film Stockholm och kulturverksamheten Kultur365 vid Södertälje kommun. Syftet är att undersöka om äldre är mottagliga för den nya tekniken och om den kan bidra till ökat välmående. Förhoppningen är att tekniken kan användas för att öka livskvaliteten för personer som annars kan ha begränsade möjligheter att lämna vårdmiljön eller kanske till och med sängen.

Det är inte första gången som VR-teknik använts inom äldreomsorgen. Det unika här är att filmerna som visas är specialproducerade för projektet och gjorda med de äldres behov i åtanke med koppling till närmiljön. Vissa filmer har spelats in i Södertäljetrakten, bland annat i Stendörrens naturreservat och på Torekällberget. Film Stockholm har även filmat i andra miljöer med syftet att erbjuda virtuella resor till platser med andra motiv bl.a. på Skansen, Fjärilshuset och Aquaria.