PlaymÄkers

PlaymÄkers har varit ett projekt inom Kultur 365 sedan 2007 och är ungdomar som arbetar uppsökande gentemot äldrevården. Med kultur och teknik som redskap verkar PlaymÄkers för att bringa glädje, aktivera sinnen och skapa spännande generationsmöten.

PlaymÄkers är unga kreatörer med olika estetiska bakgrunder som skapar program samt aktiviteter och sedan besöker vård och omsorgsboenden, dagverksamheter och andra mötesplaster för seniorer i Södertälje. Ordet playmaker är en idrottsterm och används ofta för att beskriva den spelaren som passar sina lagkamrater, öppnar upp för målchanser och bidrar till ett aktivt spel. En PlaymÄker på Kultur 365 jobbar på samma sätt fast med sociala passningar för att aktivera tankar och sinnen hos brukare. 

Ute på enheterna använder sig PlaymÄkers av surfplattor för att enkelt kunna söka upp material till samtalsämnen och plocka upp saker som samtalet med brukaren berör. Detta kallar vi för "mingel" och fokuserar på det personliga mötet mellan PlaymÄker och brukare. Större program hålls avdelningsvis vid TV:n eller i samlingsalarna med projektor. Då kretsar underhållningen kring gemensamma aktiviteter där vi försöker enga­gera publiken genom exempelvis sång, provsmakning, dans, skapande eller andra lustfyllda upptåg baserat på programmets tema. 

Läs mer om PlaymÄkers

Hembesök

playmakers2400x1100.jpeg

PlaymÄkers kommer hem till dig som är 65 år eller äldre!

PlaymÄkers gör även hembesök till personer som är 65 år eller äldre och bor i Södertälje kommun. De har med sig en surfplatta för att titta på minnen från platser, artister eller annat som kan vara givande för den som får besöket. De kan även ha med sig annan spännande teknik att utforska för den som är nyfiken. 

PlaymÄkers kan även hjälpa äldre att hantera mobil och surfplatta samt hur man kopplar upp sig mot nätet. 

Besöket är kostnadsfritt och pågår i upp till 60 minutersker på vardagar den tid som passar er mellan 9-15. Vi följer folkhälsomyndighetens och Södertälje kommuns rekomendationer. Besöket kan även ske utomhus om väder tillåter. 

Intresserad? 

Du bokar ett hembesök via kommunens e-tjänst. Det går även bra för dig som anhörig att boka åt någon som vill ha ett hembesök av PlaymÄkers. Klicka här för att komma till e-tjänsten

Assisterande PlaymÄkers

Untitled.jpgKultur 365 har sedan 2011 samverkat med Telge Tillväxt som är en verksamhet med uppdrag att hjälpa unga att komma ut i arbetslivet. Assisterande PlaymÄkers får följa med ordinarie PlaymÄkers ut i äldreomsorgen och hjälper till med att hålla program och vara en extra hand i mötet med brukarna. Syftet med samarbetet är att locka fler unga till att jobba inom äldreomsorgen. 

Du kan läsa mer om Telge Tillväxt här