Balkongprogram

Utomhusprogrammet "Vi är här idag under balkongen"

Kultur 365 vill ta detta initiativ för att skapa mer glädje och bryta isoleringen för boende och personal på äldreboenden i Södertälje. Vi känner starkt för de boende som får väldigt lite av kulturella sammankomster just nu och för våra livlinor, personalen som gör sitt yttersta för att skall blir en bra och värmande omvårdnad så långt det går just nu.

Enligt forskningen är kultur livsviktigt för människan. Kultur ger möjligheter till utveckling, gemenskap och skapar ett salugent förhållningssätt för människan. Vi vet detta i allt från fysisk träning till påtvingad isolering från yttre hot. Vi använder musik, film, fikastunder, hör andra prata och sång för att kunna leva. Inte bara överleva. Se t ex ”sjungande balkongerna” i Italien och Spanien.

Vi följer självklart Folkhälsomyndigheten rekommendationer. Vi kommer att inte gå in i äldreboende, utan vi står bara i deras trädgård med vårt lilla energiboots med kultur. Vi kommer inte heller se till att personal och boende behöver möta andra från andra bostadsgrupper på enheten. Högtalare och mikrofoner har vi med oss så att boende och personal nås av kulturen på balkongerna och genom fönster. För att slippa söka elkontakt inomhus, så har vi med oss eget bensindrivet elverk.

Det är Kultur 365 med Joel Holm och Josefine Kraft, PlaymÄkers som göra detta 30 minutersprogram på äldreboende i Södertälje kommun. Det bjuds på sånger, allsång, lekar och tävlingar mellan balkongerna. Ibland med gästartister från bl a Kulturskolan och Svenska kyrkan.

Vi tycker det är väldigt viktigt att respektera besöksförbudet för vi vet att våra äldre behöver extra beskydd från smittsjukdomar och speciellt viktigt just nu med Coronaviruset. Därför lämnar vi inte ut information om när och var vi spelar så det kommer besökare utifrån vid detta event. Däremot vet personalen på enheten när vi kommer.

Snart börjar Kultur 365 detta projekt under balkongerna på äldreboende för äldre och personal i Södertälje.