G-bussen: sommarkul hela juli

G-Bussen var Kultur 365:s sommarprojekt 2016. Tanken var att erbjuda kultur för yngre, med äldre. Turnén var en del av kommunens satsning Sommarkul.

"En buss kommer lastad. – Med vadå?– Jo, ett gäng sprudlande pensionärer som är på Täljeturné. G-bussen bromsar in och slår upp dörrarna. Ut stormar ett gäng pensionärer med en viktig uppgift: göra dagen så rolig och lärorik som möjligt för den unga publiken som har samlats. Pensionärerna delar erfarenheter, pysslar, läser och leker med de yngre. "

Med på resan var också Gustav Gälsing och Sandra Karlung. Deras föreställning utforskade Södertäljes historia på ett lekfullt sätt. Här fick man möta Sankta Ragnhild, Björn Borg och kringelgummorna. Alla möjliga profiler dök upp ur professor Tom Tits tidsmaskin som fick fått och fastnat i Södertäljes historia. 

Filmer

Våra hjältar

  • Jane Berulf, 70 år. Tänker om turnén: Barnen ska ha roligt och kanske blir sugna på att spela teater, och få lite historia till sig.
  • Inger Öjebro, 40-talist. Råd om lärande: Det finns inte en enda människa i världen som inte kan lära sig någonting.
  • Kjell Fors, 69 år. Viktigaste kunskapen om livet: Var nyfiken! Kunskap och livserfarenhet är en lätt börda.  
  • Katarina Juhlin, 78 bast. Råd om lärande:Upptäck, upplev, genomför = kunna.
  • Leyla Kouri. På fritiden är hon aktiv i Ikoro, en mötesplats för äldre i S:t Jacobs av Nsibin katedral i Hovsjö.

 

 

För att G-bussen skulle bli till samarbetade Kultur 365 med Södertälje teateramatörer, Telge Tillväxt, Ikoro, Tom Tits Experiment, ABF, Biblioteken i Södertälje och Hyresgästföreningen.