Kommande utställningar

The Ultimate Limits of Infinity and the Space Beyond

Debora Elgeholm, Lina Persson, Niklas Wallenborg, Andreas Sandström & Grant Watkins

11 feb 2017 – 26 mars 2017

The Ultimate Limits of Infinity and the Space Beyond är en grupputställning av och med fem konstnärer, Andreas Sandström & Grant Watkins , Debora Elgeholm, Lina Persson och Niklas Wallenborg.

Dessa konstnärer förhåller sig till science fiction genren i sin praktik och använder sig av dess tankevärld, formspråk och historia på olika sätt för att kommentera, känna av och titta på sin omgivning. Populärkulturella yttringar kopplas samman med vetenskap och konst för att undersöka idéer och känslor kring vår samtid och framtid där science fiction fungerar likt en referens eller som ett konceptuellt släktskap till samtidskonsten.

Utställningen tar sitt avstamp i en form av science fiction som i litteratur- och filmform undersöker verklighetens natur och villkor. Genren undersöker betydelsen av våra mänskliga val och effekterna av våra handlingar. Det är oftast realistiska spekulationer av en alternativ värld eller framtid som skildra människan i en verklighet som skulle kunna existera. Science fiction har förmågan att uppehålla sig i glappet mellan det trovärdiga och overkliga och inspirerar och formar vår samtid.

 

Monika Kiviniemi & Stephanie Abdallah

8 april 2017 – 20 maj 2017

Monika Kiviniemi och Stephanie Abdallah, två Södertäljekonstnärer ifrån olika generationer möts i en utställning där två vitt skilda uttryckssätt ömsom möts, ömsom tar spjärn emot varandra. Genom måleri och teckning sugs betraktaren in i två olika världar där abstraktion och enorm detaljrikedom vittnar om konstens oändliga uttrycksmässiga möjligheter.

 

Främlingen – Möjlighet eller hot?

Ett samarbete mellan Södertälje konsthall, Konstfack och professor Tom Sandqvist.

3 juni 2017 – 10 juni 2017

Vem är främlingen? Vem är du och jag? Hur formas våra identiteter? Hur kan vi gestalta ”den Andre”? Dessa är bara några av de frågor som den fristående kursen Främlingen på Konstfack sökt väcka och besvara. Kursen arrangerades i form av föreläsningar/seminarier, vid vilka ”främlingen” diskuterats ur olika aspekter med utgångspunkt i den franska språkvetaren och psykoanalytikern Julia Kristevas bok Främlingar för oss själva, som publicerades i svensk översättning 1991.

På Södertälje konsthall visas de verk som skapats under kursens gång.

 

Öppna konstvisningar:

Konsthallens intendent Sarah Guarino Florén visar aktuell utställning i samarbete med Folkuniversitetet. Visningarna är gratis och öppna för alla! Vi möts upp klockan 18:00 i konsthallens entré.

24/1: Martin Ljunggren och Gunilla Wihlborg möts igen - Gunilla Wihlborg iscensätter utställningen

9/3: The Ultimate Limits of Infinity and the Space Beyond

9/5: Monika Kiviniemi & Stephanie Abdallah

 

Torsdagssalong:

12/1: Konstnären Gunilla Wihlborg berättar om Saltskog Gård.

16/2: Film på konsthallen: tema Sci-Fi.

23/2: The Ultimate Limits of Infinity and the Space Beyond –Tema Sci-Fi

20/4: Monika Kiviniemi och Stephanie Abdallah i samtal. Två Södertäljekonstnärer ifrån olika generationer berättar om sitt arbete och hur det är att verka som konstnär i Södertälje idag.

FÖR BARN OCH UNGA:

Kulturlördag för alla åldrar: Familjelördag i Bildverkstan, 13:00-15:00

21/1: Karnevalsdax, gör din egen mask!

18/2: Tema SCI-FI! Vi upptäcker rymden genom att bygga våra egna skräpraketer!

25/3: DRÖMMAR! Vi skapar drömfångare och drömmer både stort och hemligt!

22/4: Flaggworkshop – gör en flagg-girlang eller skapa din egen flagga!

13/5: Äntligen vår! Vi pysslar in våren med blomstercollage i silkespapper.

 

Konstfritids:

Valda tisdagseftermiddagar mellan 14:00 och 17:00 håller konsthallens bildverkstad öppet för allehanda konstaktiviteter! Ingen föranmälan behövs och det är gratis att delta. Konstfritids är öppet för alla barn och unga mellan 8 och 14 år.

Konsthallens intendent och pedagog Sarah Guarino Florén ansvarar för verksamheten, men kommer under våren att bjuda in spännande konstnärer och gästlärare.

 

KONSTPRAT på NOVA

16:00-18:00

15/2: Hemlig Sci-Fi gäst!

(15/3: KONSTPRAT X:TRA! För dig som är 15-25 och går på särskola. Obs! Klockan 13:00)

26/4: Med Stephanie Abdallah som gäst!

Konstprat är ett samarbete mellan Södertälje konsthall och NOVA för dig som är mellan 15 och 25 år. Vi möts upp på Café NOVA för att sedan gå vidare till konsthallen där vi tittar på konsten och diskuterar det vi ser. Du behöver inte ha ”koll” på konst, bara vara intresserad av konsten och konstvärlden! Efteråt fortsätter vi till Café Nova där vi kan fika och snacka vidare om vi vill!

Konsthallens intendent Sarah Guarino Florén håller i Konstprat, men det kan nog bli än och annan kul gäst framöver. Vi ses på NOVA!

 

Workshops för unga, 15 – 25 år

2-5 maj: Väggmålningsworkshop med Stephanie Abdallah!

 

Barnaktiviteter lov och helger:

Sportlov, 27/2 – 3/3: Workshop med konstnären Ronny Bergfeldt (mer info kommer)

 

För att ta del av vårens aktiviteter mer specifikt och se vad som händer på konsthallen gilla gärna och följ vår sida på Facebook: https://www.facebook.com/sodertaljekonsthall, eller kika på vår hemsida: http://www.sodertalje.se/konsthallen. Om ni inte hittar informationen ni letar efter så tveka inte att höra av er till mig på: sarah.floren@sodertalje.se!