Kommande utställningar

 

profil.bmp

Internationella Motståndsmuseet 1978-2020

2 oktober -2 februari 2020

”Det våld som begicks i Chile i samband med statskuppen 1973 var så grovt att det väckte ett engagemang och en solidaritetsrörelse i Sverige och i övriga världen som gav ett eko under lång tid framåt. Bland annat blev denna solidaritetsrörelse starten för många av de andra solidaritetsrörelserna, bland annat anti-apartheidrörelsen.”

Det Internationella Motståndsmuseet ”Salvador Allende” öppnade den 
4 mars 1978 och utställningen turnerade Sverige, sista anhalten det året blev i utställningsturnén blev Södertälje konsthall (om jag inte minns fel så turnerade utställningen till andra platser i Sverige även under 1979). Det var också Södertälje konsthall som bidrog med utställningens katalog. 
På Moderna museet ingick på 70-talet chilensk musik, teater och film i anslutning till utställningen och det kommer också att vara fallet i Södertälje år 2019.
 
Det Internationella Motståndsmuseet ”Salvador Allende” skapades som en konstsamling i solidaritet med Chile, en aktion för att manifestera avskyn inför det våld och övergrepp som skedde i Chile i samband med stadskuppen och den efterföljande diktaturen. Konstsamlingen, där många svenska konstnärer ingick, kom senare att skänkas till museet med samma namn i Santiago de Chile. Nu har det gått 40 år och många av de flyktingar som kom då är idag en del av Sverige. Bland de barn vars föräldrar flydde till Sverige finns många av våra mest intressanta och engagerade konstnärer. Södertälje konsthall lyfter några av dessa konstnärskap men tittar även på arkivmaterial från Det Internationella Motståndsmuseet ”Salvador Allende” och konstnärer som har intresserat sig för solidaritetsrörelsen som fenomen och Chiles politiska historia.