Pågående utställning

Owe Gustafson - Tänk om jag hade en snabel: 25 november 2017 – 4 mars 2018

En underfundig utställning för små och stora

Under 1970-talet skapade Owe Gustafson sitt kanske mest välkända verk, nämligen animationerna till det kultförklarade barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter. Med ett tydligt och humoristiskt bildspråk gav han upphov till en pedagogisk djurvärld som kom att ge honom en självklar plats i den svenska barnkulturens historia. Men Owe Gustafsons konstnärskap rymmer så mycket mer. Under decennier har han verkat som illustratör för bl.a. Dagens Nyheter och under 2000-talet har han gett ut flera böcker där hans bilder får sällskap av fragmentariska texter. I utställningen visas Owe Gustafsons illustrationer, animationer, grafik, teckningar, måleri, böcker och skulpturer. Owe Gustafson har ett tydligt men mångtydigt bildspråk och relationen mellan bild och text spelar en stor roll i hans konstnärskap.

I Owe Gustafsons verk samsas humorn med allvaret. Med en slagkraftig självklarhet förmedlar han sin underfundiga syn på tillvaron. Han berör såväl stora som små ämnen. Utställningen innehåller en lek- och lärmiljö där barn och unga med alla sinnen kan utforska Owes bildvärld och bekanta sig med bokstäver, ord och siffror. 

Vernissage lördag 25 november kl 13.

Invigningstal av Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande.
Owe Gustafson, konstnär och Kristin Svensson, chef för Tomelilla konsthall närvarar.

Under utställningsperioden är det visningar för vuxna, öppna workshops för barn samt möjlighet att boka workshop och visning för skola och förskola samt jul- och sportlovsaktiviteter.  Owe Gustafson medverkar på familjelördag den 27 januari samt presenterar utställningen på Torsdagssalongen den 1 februari.

Owe Gustafson - Tomelilla Konsthall from 29 media on Vimeo.

Fakta: Owe Gustafson

Owe Gustafson, född 1940 i Eskilstuna, bosatt i Stockholm sedan han gick på Konstfack 1959-1964.

Författare, konstnär, illustratör, tecknare och allkonstnär.

Han har gjort utställningar i Tokyo, Paris och New York liksom över hela Sverige, och finns bland annat representerad på Nationalmuseum i Stockholm och Nasjonalgalleriet i Oslo.

Kanske mest känd för sina ikoniska bilder till barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter, som hade premiär på SVT 1973.

Owe Gustafson stod för idé och design av animationerna till programmet och är upphovsman till de ikoniska elefanterna, myrorna och de andra tecknade djuren.

2006 utsågs Fem myror är fler än fyra elefanter till ”Bästa svenska barnprogram genom tiderna”.

Källa: owegustafson.com