Pågående utställning

 

Vernissage 8.9 Contemporary art from Japan Part III Att vara - här / To Be - Here

Lördag 8.9 hälsar Södertälje konsthall, Södertälje konstnärskrets och Saltskog Gård välkomna till den gemensamma utställningen med Japanska konstnärer som visas i tre delar på tre platser i Södertälje.

Varmt välkomna att se Samtidskonst från Japan del III

I åtta års tid har konstnärer i Japan och Sverige skickat konstverk till varandra. När jag som ny chef för Södertälje konsthall läser om utbytet är det som att följa en brevväxling. Fast i bild. Jag träffar inititativtagaren Kerstin Svanberg och konstnären Göran Pettersson som genom konstföreningen Kretsen i Södertälje gjort utbytet i Sverige möjligt.  Fram växer berättelser om resor och vänskap, om att berikas av möjligheten till att få arbeta internationellt och framförallt, om att få vänner någon annanstans på jorden. Internationella utbyten börjar ofta just så, en personlig kontakt, ett möte som följs av en idé: Tänk om vi skulle organisera en utställning, en residensvistelse, en biennal? För en biennal är vad Samtidskonst från Japan/Sverige faktiskt är. Sedan 2012 har konstnärer knutna till konstnärsföreningen Kretsen i Sverige och EAJAS i Japan ställt ut vartannat år och alternerat värdskapet mellan Japan och Sverige eller närmare bestämt, Södertälje. 

I det som börjar på ”gräsrotsnivå” finns ofta en vilja att genomföra någonting varaktigt, att hedra relationer och ideellt arbete och se till att resultatet blir riktigt bra. I arbetet med Samtidskonst från Japan del III har jag imponerats av Kretsens engagemang och av den dedikation med vilken Kerstin Svanberg och Toshiko Watanabe följt processen mot en färdig utställning och de gästande konstnärernas vistelse i Södertälje. I den utställning som år 2018 visas i 

Södertälje i sammanlagt tre utställningsrum – Södertälje konsthall, Galleri Kresten och Saltskogs Gård ingår sammanlagt 20 konstnärer. Utställningarna presenterar konstnärer som spänner över flera generationer och det finns en möjlighet att titta närmare både på konst som tar sin utgångspunkt i materialets förutställningar så väl som mer idéburen konst. 

 Många av konstnärerna har valt att undersöka ”medvetande” i sin konst och därför har vi också valt att kalla denna tredje omgång av utbytet för Att vara – här vilket också är titel till ett verk av Yuna Tanii. Vilka gränser har vårt medvetande? Vad betyder tid? Var slutar du och var börjar jag? Det är några av de frågor som konstnärerna i Att vara – här belyser genom sin konst. Närvaro är också vad som kännetecknar många verk i utställningen och vi kan ana de många timmar som gått åt till att brodera en klänning, till att färga in ett tyg i en textil installation eller till att snickra fram det perfekta bergsmassivet i miniatyr. 

 På Södertälje konsthall den 8 september invigs utställningen med en performance av Hiroyuki Kimura och under utställningens första dag bjuder konsthallen även in till en performance av Mako Ishizuka, verksam konstnär i både Sverige och Japan, som är inbjuden av aktivera det rum där detta utbyte nu manifesteras än en gång.

 Joanna Sandell 

Chef Södertälje konsthall 

Mako Ishizuka skapar ett verk på våra glasrutor mot Lunagallerian. Detta arbete pågår under hösten.

Södertälje konsthall: Asumi Hayashi, Takako Ishikawa, Kanako Ishii, Etsuko Kawai, Hiroyuki Kimura, Yuko Kurihara, Shogo Miyasaka, Sonoko Mitsui, Atsushi Mizutani, Ailin Nakagawa, Yoshimi Otsu, Yoshiko Sashida, Yuna Tanii, Tsuguo Yanai, Mayuko Yumira

Galleri Kretsen/Saltskog Gård: Hitomi Iwano, Akiko Kondo, Shogo Miyasaka, Sonoko Mitsui, Shizuko Ono, Taeko Ukon, Toshiko Watanabe

Galleri Kretsen/Saltskog Gård: Hitomi Iwano, Akiko Kondo, Shogo Miyasaka, Sonoko Mitsui, Shizuko Ono, Taeko Ukon, Toshiko Watanabe

Södertälje konsthall 8.9-21.10
Öppet: tisdag-fredag 9-19, lördag 11-15, söndag 12-16
Besöksadress: Lunagallerian, Storgatan 15
Tel: 08-52 30 22 60

Galleri Kretsen 8.9 - 30.9
Öppet: tisdag - söndag 12 - 16
Besöksadress: Västra Kanalgatan 2

Saltskog Gård 8.9 - 30.9
Öppet: tisdag - söndag 12 - 16
Besöksadress: Förvaltarvägen 53
Tel: 08-55 06 65 07

Här är en film om hur Yoshimi Otsu skapar sina bilder: Här är utställningskatalogen. Finns att hämta gratis i konsthallen.