They Shall Not Grow Old

They Shall Not Grow Old

28 juni 2019 är det 100 år sedan freden i Versailles, som innebar slutet för det fem år långa första världskriget.

Oscarbelönade Peter Jackson (Sagan om ringen, The Hobbit, King Kong) har gjort en gastkramande autentisk dokumentärfilm om kriget, med hjälp av nyrestaurerade stumma journalfilmer, som färglagts och ljudlagts och med röster från krigsveteraner, inspelade på 60-talet.

Tack vare den digitala tekniken har Peter Jackson tagit bort repor och smuts och saktat ner tempot på de 100-åriga stumfilmerna så att människor rör sig i normal takt. Filmerna är färglagda och omgjorda till 3D. Jackson har låtit läppläsare tolka vad som sägs och lagt in deras repliker, liksom pålagda, synkade ljud av fordon, hundar, munspel, explosioner, mm.

Peter Jackson väljer bort den storslagna historiska berättelsen och fokuserar istället på de unga män som drog ut i krig, för att i många fall aldrig återvända. Med ett rikt material av arkivbilder och ljudupptagningar från BBC och Imperial War Museum, återskapar han med full skärpa och klara färger den enorma tragedi som drabbade miljontals människor. Från rekryternas tidiga entusiasm till helvetet i skyttegravarna och all den död och förstörelse de tvingades bevittna på vägen mot den slutliga desillusionen. Det här är en häpnadsväckande nära upplevelse av hur det var att vara där.

Peter Jackson berättar själv om tillblivelsen av filmen:

”Jag ville nå igenom dimman från det förflutna och lyfta in dessa män i dagens värld, så att de kan återfå sin mänsklighet igen – istället för att bara ses som Charlie Chaplin-aktiga figurer i gamla arkivfilmer.

Genom att utnyttja dagens datorkraft för att sudda ut de tekniska begränsningarna hos 100 år gamla filmer, kan vi se och höra första världskriget så som soldaterna själva upplevde det.”

They Shall Not Grow Old fick biopremiär i England i oktober 2018, och drog in
2,3 miljoner dollar (22 miljoner SEK) på 1 142 biografer i USA vid en enda visningsdag den 17 december. Det är den största enskilda visningen av en dokumentär som eventbio i USA. Filmen visades igen på över 900 biografer i USA den 27 december.

1 tim 39 min.

 

Estrad

onsdag 13 mars kl 15.00 & 18.30

onsdag 20 mars kl 15.00 & 18.30

OBS! Biljettpriset på denna film är 130 kr, ungdom upp t o m 26 år 80 kr.

Biljetter 130 kr, ungdom upp t o m 26 år 80 kr. Nu kan du köpa e-biljetter genom www.ticster.se! 

Biljetter på plats säljs från 45 minuter innan filmens start.