Ställ om, ställ inte in.

Blålila bakgrund med vit text "Ställ om. Ställ inte in"

Just nu är det viktigt att vi alla hjälps åt för att förhindra ökad smittspridning i samhället. Men det betyder inte att du behöver sluta med det du älskar att göra. Här har vi samlat tips på hur du kan ställa om istället för att ställa in.

Motionera i naturen

Södertälje kommun erbjuder över 40 km motionspår. De finns runt om i hela kommunen och de finns för dig som vill röra på dig i naturen. 

 • Östertäljespåret
  2,1 kilometer belyst spår. 

 • Kusens backe
  1,2 kilomenter belyst spår mitt i centrala Södertälje.
 • Enhörnaspåret
  3,6 och 5,0 kilomenter långa spår i Enhörna. Delvis belyst. 

 • Tvetaspåret
  Fyra olika spårk för alla nivåer av motionärer. Från 1,5 km till 10 km. Hälften är belysta. 
 • Hölöspåret
  2,5 kilomenter belyst spår. 

 • Järnaspåret
  Två belysta spår, ena på 1,9 km och den andra på 2,7 km. 

 • Gillberga motionsspår
  Asfalterat motionspår på 1 km, rullstolsanpassat.
Utegym
Låna e-böcker och e-ljudböcker

Genom biblioteken i Södertälje kan du låna både e‑böcker och e‑ljudböcker. E-böcker och e-ljudböcker är digitala filer som du kan ladda ner och läsa på dator, surfplatta, läsplatta eller mobil. 

Läs mer på Bibliotekens hemsida om hur du går tillväga för att låna e-böcker och e-ljudböcker. 

Strömma film från hela världen

Med ditt bibliotekskort kan du logga in och titta på strömmande film från Cineasterna. Hos Cineasterna hittar du ett rikt utbud av kvalitetsfilm från hela världen, både för barn och vuxna.

Läs mer på Biblioteken i Södertäljes hemsida om hur du gör för att ta del av filmbiblioteket. 
Få böcker levererade hem om du är 70+

Du som är 70+ kan få böcker levererade till din dörr. Läs mer om hur du kan komma igång med vår utökade boken kommer tjänst.

Läs mer om denna tjänst på Biblioteken i Södertäljes hemsida.

 

Take Away-böcker

Om du inte har möjlighet att själv leta efter böcker på biblioteket så kan Biblioteken i Södertälje hjälpa dig.

Läs mer om detta på Bibliotekens hemsida.
Lyssna på musik

Biblioteket har en tjänst där du kan lyssna på e-musik, Naxos Music Library. Du lyssnar uppkopplad, antingen via datorns webbläsare eller Naxos app. Använd ditt bibliotekskortsnummer för att logga in.

Musiken är streamad vilket betyder att du behöver vara uppkopplad till internet. Naxos Music Library innehåller över 60 000 CD från 70 olika bolag.
 
Läs mer om hur du kan lyssna på musik med ditt bibliotekskort på biblioteken i Södertäljes hemsida.
Ta del av över 150 konstutställningar

Södertälje konsthall har sedan 1968 visat konstutställningar i Södertälje. På deras hemsida finns det ett stort öppet arkiv med bilder, texter och minnen från ca 150 utställningar. Välkommen att upptäcka konstens värld!

https://www.sodertaljekonsthall.se/alla-utstallningar/

Upptäck det gamla Södertälje

I Torekällbergets samlingar finns Södertäljebornas minnen bevarade.
Insamlingen har gjorts för att bevara kunskap om människorna och deras verksamhet i Södertäljetrakten. Det är föremål och fotografier från olika miljöer och olika tider. Föremålen har insamlats av museet eller skänkts till museet under en period på hundra år. Ta del av tiotusentals föremål och bilder hemifrån.

Här hittar du det öppna digitala arkivet. 

Lyssna på Kultur 365:s podd

Kultur 365 lanserade nu under hösten en podd som heter "Det är mycket i huvudet nu". Det är en podd som går in i huvudena på kulturfolk, äldre människor, deras anhöriga eller de som jobbar nära äldre. Vad försiggår där inne egentligen?

Tillsammans rör vi ihop eller dissekerar: kultur, känslor, hälsa, sexualitet, glädje och död. Vi vill försöka kasta omkull schabloner om den äldre människan. Kulturmäklaren Lars Ahlin tar ett snack på cirka 20-30 minuter med gäster om det som känns viktigt och relevant.

Tänk om äldre i omsorgen skulle berätta vad de känner och funderar på genom poesi? Varje avsnitt avslutas med att Margareta Lithén, Mats Qviström eller Johanna Thor framför någon av äldres dikter.

Denna podd finns nu på Acast, Spotify och Youtube.

 

Besök naturreservat

Det finns massor av fantastiska naturupplevelser runt om i vår kommun. Allt från enorma skogar, öppna fält, sjöar och hav. Vi har listat alla våra naturreservat och nu är det upp till dig att ge dig ut! Men kom ihåg, klä dig efter väder!

Här hittar du alla naturreservat. 

Vandring i litteraturens fotspår

Välkommen till en vandring i litteraturens fotspår! Markeringarna på kartan representerar en författare som har anknytning till Södertälje. På flertalet platser i Södertälje kommun finns det litterära skyltar. Varje skylt representerar en författare som har anknytning till Södertälje och innehåller ett citat där staden beskrivs i litteraturen.

Läs mer om de litterära skyltarna som finns i kommunen här.