Aktuellt

Jul på Torekällberget - med torghandel och julstök i husen

2016-11-09

Upplev julen i Gamla Södertälje. Med torghandel, karusell, jultomte, julstök i våra hus, Glima dränglekar, trolleri, kasperteater och loppcirkus. Luciatåg 4 dec.

I husen är det julstök och eld i spisen. I köket hos systrarna Pagels bjuds på nogg och lagas mat över öppen eld. I salongen pyntas granen med russingirlanger. 

Lokala produkter och lokala hantverkare finns på stadens lilla torg. 

Tomten tar emot alla barn. Loppcirkus, trollkarl och kasperteater roar både barn och vuxna. Barnen brukar också tycka om karusellen och julpysslet.

Hos familjen Jansson bakas pepparkakor i vedspisen och i Lideby skola håller fröken Ullberg lektion. 

Stadsfiskal Kant och borgmästare Danielsson håller ordning i staden. 

Inne i fotoateljen är det år 1918. Ni träffar fotografen i sin ateljé. Den som vill kan ta en unik julbild. Ni använder er egen kamera. Det finns hattar och sjalar att klä ut sig med.

Få saker är så intimt förknippade med julen som musik. I år har vi valt att lyfta fram musiken ännu mera.Så kika in och lyssna eller sjung med!

Lästringe Låtar spelar i våra hus, i Lideby skolan övar fröken Ullberg julsånger med barn och vuxna som kommer på besök, i Pagelska gården hörs sång och klarinett och en dag även harpa. Kringelorkestern som består av Gustav Gälsing med vänner spelar  och sjunger både julsånger och skillingtryck. Inte att förglömma positivet som spelar på torget.

En dag (4 december) har vi glädjen att ha Telge Harmony på plats, en barbershopkör från Södertälje. 

I Handelsbodshuset kan du se julgranar från 1900-talet. Allt från den pampiga sekelskiftsgranen i Holmbergska matsalen till 1950-talsgranen. Få inspiration och tillverka eget julpynt i vårt pysselrum.

I handelsboden finns bland mycket annat julbonader, julgranskulor, traditionellt julgodis och julklappar att köpa.

Naturligtvis finns det nybakat bröd och bullar i vårt lilla bageri och i våra serveringar. Glögg, sockervadd och kanderade äpplen - det finns mycket att välja på.

I år den 4 dec ordnar Torekällberget eget luciatåg i samarbete med kulturskolan. Luciastämning utlovas! 

Hjärtligt välkomna alla stora och små!

Inträde

0–5 år: gratis 
6–17 år: 20 kr
18 år och äldre: 80 kr 

Kontant eller med kort på plats.