Nationaldagen på Torekällberget

Fira nationaldagen på Torekällberget. Sedvanliga festligheter och aktiviteter för hela familjen. Traditionsenligt firande med tal, musikinslag och utdelning av S:t Ragnhildsutmärkelsen och Struerpokalen.

Aktiviteter

Det finns spännande aktiviteter på hela museiområdet mellan klockan 12.00–16.00.

  • Vagabönderna spelar mellan kl 13 -14
  • Officiellt nationaldagsfirande mellan kl 14-15
  • Årets nationaldagstalare är journalisten och författaren Ann Törnkvist.

Under nationaldagsfirandet firar föreningar med fanor och flaggor, det blir utdelning av Sankta Ragnhildsmedaljen och Struerpokalen.

Nationaldagstal är också en återkommande punkt och som alltid avslutas firandet med nationalsången. En kör från Kulturskolan och El Sistemas blåsensemble underhåller.

Nationaldagstalare: Ann Törnkvist

Ann Törnkvist är journalisten vars bok Följ fucking order, som skildrar Södertäljemaffians offer och deras öde, gavs ut i våras. Hennes granskning av den organiserade brottsligheten medförde att vissa redaktionella kompromisser fick göras i boken.

Ann Törnkvist har arbetat mer än tio år som bildjournalist, skribent, redaktör och radioreporter, bland annat i Södertälje. I sitt tal berör hon sina tankar om nationaldagen, samhället och vad hon uppskattar med Södertälje.

– Det finns så många platser i Södertälje som ligger mig varmt om hjärtat: Jallavallen, Ronnaskolan, Malmsjön. Men det är inte platserna i sig utan Södertäljeborna, från kioskägare till pensionärer, som har gett mig så mycket. Jag tänker också ta chansen på nationaldagen att prata om grundlagen, som är det finaste vi har i Sverige. Religionsfrihet, yttrandefrihet, pressfrihet …

 

Årets Struerpokal till judotalangen David Ahlqvist 

16-årige David Ahlqvist är en lovande och framgångsrik medlem i Södertälje judoklubb, och har redan nått Sverigeeliten i judo. Han började i judoklubben redan som 8-åring och hans brinnande intresse för sporten har lett honom till silverplats i junior-SM sommaren 2017.

Under 2017 nådde han även framgångar i flertalet andra tävlingar, bland annat silver i Borås judo challenge, silver i Södra judo open, silver i P18-55, guld i Sundsvall Cup och silver i P18 Elit.

David Ahlqvist är också aktiv tränare för medlemmar i föreningen. Till hösten har han antagits på judogymnasiet i Lindesberg där han ytterligare får utveckla sin talang inom judo.

Årets pristagare har utsetts av en jury ledd av kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman Enmalm.

— Mina varmaste gratulationer till David Ahlqvist, säger Anna Bohman Enmalm. Jag är imponerad av hans fina framgångar. Han är ett föredöme för andra ungdomar i sin roll som hjälptränare på klubben.

Struerpokalen har delats ut sedan 1971 till föregående års bästa idrottsprestation, individuellt eller i lag. Priset delas ut till en eller flera ungdomar som under året fyller högst 18 år och som tävlar för en förening i Södertälje kommun.

Välkomna! 

 

Traditional celebrations featuring speeches, musical contributions and the awarding of the St Ragnhild medal and the Struerpokalen sport prize. There will be a range of exciting activities going on throughout the museum site between 12.00 and16.00. Welcome!

Perinteistä kansallispäivää vietetään Torekällbergetillä. Ohjelmassa mm. juhlapuheita, musiikkia sekä S:t Ragnhild-palkinnon ja Struer-pokaalin jako. Mukavaa toimintaa koko museoalueella kello 12.00–16.00. Tervetuloa! Aika: 6 kesäkuuta.  

إحتفالات تقليدية تتميز بإلقاء الخطب والعزف الموسيقي ، إلى جانب منح ميدالية سانتا

راغنهيلد، وجائزة ستروير بوكالين الرياضية . إغتنم الفرصة لإستكشاف ماضي سودرتاليا

في هذا اليوم، حيث سيكون هناك مجموعة من الأنشطة الممتعة التي ستقام في أرجاء

موقع المتحف بدءًا من الساعة 12.00 ظهراً وحتى الساعة 04.00 عصراً. نرحب بالجميع.

الوقت: 6 يونيو للمزيد من المعلومات: