Sommarens gästspel

Vissa dagar under 1800-talssommar dyker aktörer upp för att göra gästspel. Håll utkik på dagens utbud som anges varje dag på området.

Med reservation för ändringar.

KASPERTEATER

Kasperteatern. Gustac Gälsing.jpg

Gustav Gälsing gästspelar på Torekällberget med sin uppskattade kasperteater.  Däremellan levande musik, sång och skådespel i möte med Torekällbergets besökare. Mycket skoj lovas!

TIDER

  • Lördag 18 juni - tisdag 21 juni 
  • Föreställningar kl 11.30, 13.00 och 14.30 på scenen.

 

Biblioteket på cykel! 29 juni och 6 juli
högläsning.jpg

Vi välkomnar stadens bibliotek på besök. Under 1800-talet blev lånebibliotek vanligt. Även i Södertälje. Det blev nu möjligt för vanliga människor att kunna låna böcker.

Dag: Onsdagen den 29 juni och onsdagen den 6 juli
Tid: kl 13-15
Plats: Olika platser
I samarbetet med Södertälje bibliotek

 

HENRIETTE WIDEBERG

teater WEBB.jpg

Några gånger i sommar bjuder Ulrika Nilsson, Bo Lindell och ungdomar från STA på en pjäs om Henriette Wideberg, primadonnan som inte kunde läsa noter men blev Operans högst betalda sångerska. Manus och regi står Ulrika Nilsson för.

Dörren öppnas och ut kliver den en gång så omsvärmade och välkända Henriette Widerberg (1796-1872), hovsångerska och skådespelerska, och den första kvinna i Sverige som skrev sina memoarer. Vi får höra om livet på scenen och bakom, men också om svåra tider att klara barn och försörjning.  Sina sista år i livet levde hon i fattigdom. Henriette bodde under några år i det vi idag kallar Wallins hus. Det är flyttat till Torekällberget från centrala Södertälje.

FÖRESTÄLLNINGAR

  • Datum: Ons 29 juni, lör 2 juli & sön 3 juli
  • Tid: 13.00 & 14.15 (ca 30 min)
  • Plats: Wallins bakgård vid torget.

 

Läslandet kommer till Torekällberget! 28 juni

Vi glädjen att se Läsfrämjarinstitutet här. De kommer att levandegöra boken Resan till landet längesen av Elsa Beskow i interaktiv teater. Alla är välkomna att vara med!

Dag: Tisdagen den 28 juni
Tid: kl 14.00 & 15.30
Plats: Vid dammen närmast skogen. Följ skyltar.
I samarbete med Läsfrämjarinstitutet

 

Djurens Karneval på Torekällberget! 3 juli

Få verk bjuder på så oförfalskad sprudlande glädje som Camille Saint-Saens klassiker Djurens Karneval. Här får vi bevittna alltifrån Lejonens parad och de yra Kycklingarnas kackel till den andäktigt vackra Svanen som glider fram över det lugna vattnet. Men även andra, mer oväntade djur och varelser dyker upp, eller vad sägs om de de enträget övande Pianisterna och de sedan länge förstenade Fossilerna? Välkommen till en föreställning som är spännande för såväl gammal som ung!

Dag: Söndagen den 3 juli
Tid: kl 11 (tar ca 30 min)
Var: Scenen på Torekällberget
I samarbete med Järna Festival Academy

(Guro Kleven Hagen & Nurit Stark - violin, Jennifer Stumm - viola, Amalie Stalheim - cello, Rick Stotijn - Kontrabas, Laura Michelin - flöjt, Andreas Sunden - klarinett, Ulric Nilsson - slagverk, Cedric Pescia & Peter Friis Johansson - piano, TBD - skådespelare)

Slagsta gille bjuder upp till dans torsdagen den 21 juli!

Slagsta gille är en förening med folkmusik, folkdans och gammeldans från Botkyrka. Föreningen har funnit i 40 år. Alla åldrar är välkomna att dansa.

Kl 14-16 på scenen på Torekällberget.

 

Grafikens Hus och formgivaren Sissela Nordling Blanco besöker Torekällberget torsdagen den 28 juli.

Kom och testa att trycka som man gjorde förr! Vi använder en gammal boktryckarpress, dekorativa ornament och blytyper. Du som deltagare får känna på hur det är att stryka på färg och göra själva trycket. Inga förkundskaper krävs!
Tider: Drop in mellan klockan 13–16.
Max antal 4 personer åt gången
Plats: Tryckeriet ligger vid torget på Torekällberget.

Fattigmansorgel – psalmodikon torsdagen den 11 augusti

Under 1800-talet var psalmodikon ett vanligt instrument i hela Sverige. Det spelades av både män och kvinnor. Roffe Siwertz spelar och berättar om detta idag okända instrument.

Kl 13.30 och kl 15.15 i Lideby skola.

Finska toner! 12 augusti

Välkommen att vara med på en rolig och tvåspråkig (finska/svenska) sång- och lekstund för barn med Satu Nyström och Ari Haatainen. Tervetuloa!

Tid :kl. 10.30-11.00

Välkommen att lyssna på dragspelsmästaren Ari Haatainen som spelar på Torekällbergets gator och torg. Tervetuloa!

Tid: Kl. 13.00-14.00

Samling: se info på museet.

I samarbetet med Finska förvaltningsområdets programavdelning