Torekällberget firar 90 år

Nu firar vi att Torekällbergets friluftsmuseum fyller 90 år! Den högtidliga invigningen av friluftsmuseet hölls söndagen den 7 juli 1929 vid den nyflyttade Nora kvarn, med festtåg från badparken, musik, sång och dans samt en upplåsningscermoni med invigningstal av ordföranden i Östra Södermanlands Kulturhistoriska Förening, dr Vilhelm Sjögren.

Idag, 90 år senare, står ca 45 historiska byggnader på museet. Husen, gårdarna, trädgårdarna, djuren och de olika programmen berättar om livet i Södertälje och östra Sörmland under 1800-talet. Museet har under dessa 90 år förgyllt Södertäljebornas vardag och varit ett viktigt besöksmål för staden.

För att fira denna fina 90-åring har vi satt samman ett jubileumsprogram, ett välfyllt kaffebord med små guldkorn, som vi hoppas att ni vill njuta av tillsammans med oss.

Väl bekomme!

 

Avstamp för firandet av jubileumsåret 2019 på nationaldagen

  • Jubileumsmazarinen, skapad av museets konditor, premiärsäljs på nationaldagen
  • Utställningen Torekällberget 90 år på övervåningen i Handelsbodshuset öppnas. Länk Jubileumsutställningen.
  • Vi hoppas att ni vill hjälpa oss med vår insamling av minnen från Torekällberget och Södertälje. Du kan bidra med att skriva ner dina minnen i Jubileumsutställningens minnesbok i Handelsbodshuset på Torekällberget, eller använda vår bilddatabas, där det finns stora mängder fotografier där du kan skriva ner just dina minnen i anslutning till bilden.  Länk bilddatabas 
  • Här kan du hitta bilder från museets 90 år, länk till mapp i databasen

 

Jubileumsåret 2019

                            

Invigning

Bilden från invigningen 1929 med dr Sjögren och nyckeln till kvarnen.