Camitzka trädgården

Camitzka trädgården - en sommarvillas trädgård kring 1870. Camitzka trädgården har fått sitt namn efter en stor sommarvilla som låg invid Badparken nedanför Torekällberget. Till de stora sommarhusen hörde ofta påkostade trädgårdar att umgås med andra sommargäster i.

Brukspatron Wilhelm Camitz som drivit jordbruk på Brännige gård lät uppföra villan med tillhörande trädgård i mitten av 1870-talet. I trädgården fanns prunkande rabatter med exotiska växter i alla möjliga färger. På gräsmattorna anlades broderiplanteringar med snirkliga mönster. Prynadsväxter blandades med nyttoväxter som äppelträd.

Museets trädgård är inte en exakt kopia av Camitzka villans stora trädgård men på de gamla fotografierna syns broderiplanteringarna och pergolagången tydligt. I anslutning till trädgården var det inte ovanligt att man uppförde ett litet lusthus, eller som här en kägelbana med salong. I salongen finns en kamin och här kunde ägaren umgås med sina gäster efter en spelomgång. Kägelbanan är flyttad från Saltskogs gård i Södertälje. Gården ägdes då av industrimannen och konstmecenaten Carl Fredrik Liljevalch som givit namn åt konsthallen i Stockholm.

Hör av er till museet om ni är intresserad av att hyra kägelbanan för bröllop eller fest!

Vårbild över trädgården sedd från tornet. En del växter är fortfarande vintertäckta med granris.

Camitzka villan till höger. Lilla Nygatan, till vänster heter idag Lovisinsgatan.