Fältarna

Fältarna är till för att bygga relationer och skapa trygghet för dig som är tonåring i Södertälje. Vi jobbar förebyggande och uppsökande vilket innebär att vi aktivt söker upp ungdomar på skolor, fritidsgårdar och ute på gator där många unga rör sig och vuxennärvaron bitvis är låg.

Fältarna finns till för dig som är mellan 10 och 18 år. Med oss kan du prata om vad som helst och nästan när som helst. Vi lyssnar gärna på dig och hjälper till om du känner dig arg, ledsen eller orolig över något. Är det en kompis du är orolig för kan vi prata om hur vi tillsammans kan hjälpa hen. Brottas du med frågor rörande hetero- och cisnormer finns vi här för samtal och diskussion. Vi har tystnadsplikt så det vi pratar om stannar mellan oss. Och, flera av oss pratar andra språk som till exempel arabiska, berbiska, syrianska, tyska, franska, spanska men också skånska.

Följ oss gärna på facebook, instagram och snapchat (faltarnastalje).

Bild på Fältarna

Fältarna

Telefon: 08 - 523 042 80, SMS 076 - 106 93 08 E-post: faltarna@sodertalje.se Vi nås under följande telefontider: måndag, onsdag och torsdag kl. 8.00 - 22, tisdag kl. 8.00 - 17.00, fredag kl. 8.00 - 01.00 och lördag kl. 17:00 - 01.00.
Vi som jobbar här

Bild på fältarna bakom en pride-flagga.

Jakob Maximurad

Gruppledare

08-523 024 42
0761-06 67 42
jakob.maximurad@sodertalje.se

 

Lotta Lindholm

08-523 018 46
0761-43 53 21
lotta.lindholm@sodertalje.se

Facebook: Lotta Fältare Södertälje

 

Mariam Chergui

08-253 043 80

0761-07 59 57

mariam.chergui@sodertalje.se

Facebook: Mariam Fältare Södertälje

Hanna Celik

08-523 021 62
0761-06 95 94

hanna.celik@sodertalje.se

Facebook: Hanna Fältare Södertälje

 

Emelin Ecer

08-523 042 79
0761-04 37 91

emelin.ecer@sodertalje.se

Facebook: Emelin Fältare Södertälje 

Simon Sauma

08-523 036 81
0761-07 56 02
simon.sauma@sodertalje.se

Facebook: Simon Fältare Södertälje

 

Michelia Sado

08-523 034 74

076-724 24 97

michelia.sado@sodertalje.se

Facebook: Michelia Fältare Södertälje

Olivia Calan

Fältassistent

Telefon: 08-5230 21 62, 076-106 95 94

E-post: olivia.calan@sodertalje.se

Tom Skogsborg

Fältassistent

Telefon: 08-5230 46 95, 076-496 59 02

E-post: tom.skogsborg@sodertalje.se

Vad är tystnadsplikt och anmälningsplikt?

Vi arbetar inom socialtjänsten och måste följa sekretess- och tystnadsplikten. Det innebär att om du berättar något i förtroende för oss så får vi inte berätta det för någon annan, till exempel dina kompisar, din lärare eller dina vårdnadshavare. Ibland kan vi behöva bolla med våra kollegor för att kunna ge dig så bra stöd som möjligt, men de har också tystnadsplikt.

Om vi är oroliga för dig eller om någon berättar något för oss som är så allvarligt att vi inte kan reda ut det själva måste vi anmäla det eftersom vi har så kallad anmälningsplikt. Det kan betyda att vi tar kontakt med dina vårdnadshavare, så de kan ge dig det stöd du behöver eller så behöver vi göra en orosanmälan till socialtjänsten. Om vi behöver göra en anmälan, berättar vi det för dig först, så du kan vara med och påverka hur och när det ska ske.

Vilken utbildning har vi?

En fältare är vanligtvis utbildad socionom, beteendevetare, eller behandlingsassistent och har ofta ett par års erfarenhet av att arbeta med ungdomar. Utöver det behövs det engagemang för och lust att finnas där för unga människor.

Som yrkesverksamma vidareutbildas vi löpande, bland annat i olika metoder som vi kan använda för att hjälpa ungdomar med till exempel impulskontroll eller att förändra ett beteende.

Var finns vi?

På dagtid arbetar vi ute i kommunens skolor. Vi finns till under raster och emellanåt hänger vi med på aktivitetsdagar. Ibland kan vi prioritera att hänga mer i en skola, om det till exempel har hänt något eller på annat sätt varit oroligt.

Vi försöker träffa varje klass från 6:an till 9:an minst en gång per år. Det gör vi för att informera om oss och vår verksamhet, och finns det ett behov kan vi lyfta ett tema som vi diskuterar och utforskar tillsammans med er.

För att stämma av läget i skolorna har vi regelbundna samverkansmöten med skola, skolans elevhälsoteam, fritidsgårdarna och polis.

På kvällstid arbetar vi runtom i kommunen. Var vi finns beror till viss del på vad som händer i kommunen: är det ett event försöker vi finnas på plats, är det en fest eller tillställning som vi får veta om försöker vi titta förbi och kolla läget.

Ofta besöker vi kommunens olika fritidsgårdar. Det gör vi för att träffa dig och dina kompisar, hänga med er och snacka - lära känna er helt enkelt.

Vi samverkar med polis, räddningstjänst, väktare och nattvandrare för att på bästa sätt skapa en trygg miljö för ungdomarna som vistas ute under kvällar och nätter.

Har du druckit eller på annat sätt är påverkad kan vi hjälpa dig, ibland genom att skjutsa hem dig och ibland genom att ta kontakt med dina vårdnadshavara på telefon. För oss är det viktigt att veta att du kan få stöd och hjälp hemifrån. Vid oro gör vi också en orosanmälan.

Under loven ordnar vi aktiviteter och utflykter, till exempel har vi åkt till Kolmården, besökt äventyrsbadet i Örebro, klättrat i berg och haft överlevnadsdagar i Södertäljes skogar. Håll utkik i våra sociala medier där vi lägger ut information om våra eskapader!

För förälder/vårdnadshavare

DU är den viktigaste personen i din ungdoms liv - det gör dig samtidigt till vår viktigaste samarbetspartner! Du är mer än välkommen att ringa till oss om du vill bolla kring ditt föräldraskap eller om du är orolig för ditt barn eller någon annan ungdom i din närhet. Vi har tystnadsplikt.

Ett tips till dig som har ungdomar hemma är att börja nattvandra i ert område. Det är ett viktig inslag i det trygghetsarbete som pågår i Södertälje, och uppskattat från våra ungdomar! Låter det som något för dig - läs mer på sodertalje.se.