Earth Hour

Lördag den 25 mars kl. 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour 2017,ett initiativ av Världsnaturfonden WWF och världens största miljömanifestation. Då släcker vi ner ljuset som en uppmaning till engagemang. Årets tema är ”Mat och livsstil för en globalt hållbar utveckling”.

Earth Hour har uppmärksammats i Södertälje sedan 2007 och är en del av kommunens klimatarbete. Hur vi äter, reser, bor och konsumerar påverkar klimatet på jorden. I Södertälje arbetar vi med hållbarhetsfrågor året runt i hela organisationen och kommunen. Medborgarnas och verksamheternas engagemang och delaktighet i miljöfrågan är viktig för att Södertälje ska bli hållbart.

– Vi har ett övergripande mål att nästa generation ska ta över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, säger miljöstrateg Ebba Jordelius. Målet är att kommunkoncernen ska bli fossilbränslefri till år 2020 och att hela Södertälje ska uppnå samma mål senast år 2030. Jag vill särskilt nämna att antalet elfordon hos oss har ökat till 23 elbilar och elhybrider. Andelen förnyelsebart drivmedel är dessutom ca 40 procent av den totala mängden drivmedel för kommunens bilar.

Enligt uppgifter från Trafikanalys sammanställda av nyhetsbyrån Sirén ligger Södertälje på tionde plats i Sverige när det gäller andelen miljöbilar i trafik i slutet av 2016.

– Vi måste bli medvetna om att vår livsstil sätter bestående avtryck i miljön, säger Tim Lux, gruppchef på Naturcentrum. Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter.

Kommunens arbete med mat och hållbarhet enligt konceptet Östersjövänlig mat fortsätter styra måltidsplaneringen i kommunens skolor. Det betyder att maten ska vara god och hälsosam, ekologiskt producerad, innehålla mindre kött och tillagas på närproducerade råvaror efter säsong.

Källsorteringen av avfall i kommunen förbättrades under 2016 genom att sorteringssystemet Miljönären etablerades på alla kommunala skolor och förskolor. Systemet ska fortsättningsvis etableras i andra verksamhetslokaler i kommunen.

Uppvärmning av kommunens egna byggnader sker nu helt med förnyelsebara bränslen och fjärrvärme. Södertälje satsar också stort på solel. Telge Fastigheter planerar för att fortsätta anlägga solceller på både befintliga och nya byggnader.

Och givetvis släcker vi ner ljuset i Stadshuset och Kringlan den 25 mars kl. 20.30–21.30.

Earth Week på Södertäljebyrån

Under Earth Week måndag till fredag den 20–24 mars kommer Södertäljebyrån tillsammans med Naturcentrum, Södertälje kommun att ha en utställning med hållbarhet i fokus. Där kommer bland annat tips och idéer för en hållbar livsstil att ställas ut. För att avsluta Earth Week hålls en hållbarhetsverkstad lördagen den 25 mars med föreläsning och workshop på Södertäljebyrån kl. 13.00–15.00. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. 

Program
13.00
 Inledning - Patrik Waldenström, miljönämndens ordförande
13.15 Rebecka Ryblad, projektledare Europa Direkt Södertälje om den europeiska cykelkampanjen "Cykelkampen" som pågår den 1–31 maj. 
13.30 Jordan Lane, arkitekt och projektkoordinator, samhällsbyggnadskontoret om Agri-Urban, att öka sysselsättningen inom de gröna näringarna.
13.45 Emilia Rekestad, Permakultur Sverige – hållbara odlingsmetoder
14.15 Tilltugg och mingel samt hållbarhetsverkstad, en minimässa.

Välkommen in till Södertäljebyrån och ta reda på hur DU kan leva mer hållbart.

Telgebolagen på Kringlan den 24 mars

Fredagen den 24 mars kan du träffa representanter från Telgebolagen i varuhuset Kringlan. Du kan delta i miljöbingo och vinna biobiljetter, lära dig mer om hur du själv kan spara energi hemma, samtala om grön el och teckna avtal via Telge Energi och samtidigt kanske smaka något gott.

 

Fler initiativ inför Earth Hour i kommunen välkomnas.

Skicka in ditt bidrag och få en plats här nedan:

Earth Hour i levande ljus

Schuberts pianosonater med Peter Friis Johansson.

Finalen på den fantastiska serien med Schuberts stora sonater så spännande framfört av denne fängslande pianist. Magisk scen belyst av stearinljus. Pris: Ord: 220 kr, Pens: 165 kr, Stud: 110 kr

Tid: lördag 25 mars kl.19.00
Plats: Kulturhuset i Ytterjärna

Saltå Kvarn - alltid 100 procent ekologiskt

Brödfestival i butiken med smakprov på alla våra bröd.
Lär dig mer om hur Saltå Kvarn aktivt samarbetar med odlarna för en hållbar värld.
Kafé, alla dagar kl. 10.00–16.00, butik vardagar kl. 9.00–18.00, helger kl. 10.00–16.00.
Bageri. Alltid 100 procent ekologiskt.
Välkommen!

 

Hur klimatsmart är du?

Testa dig själv i den nya mobilanpassade klimatkalkylatorn som Världsnaturfonden WWF och Stockholm Environment Institute, SEI lanserade den 14 mars.

www.klimatkalkylatorn.se 

På cirka tio minuter får du som privatperson svar på dina växthusgasutsläpp och hur många jordklot du använder genom ditt sätt att leva. 

Enligt WWF:s Living Planet Report lever vi i Sverige som om vi hade 4,2 jordklot till vårt förfogande. Att kolla sina egna växthusgasutsläpp genom kllimatkalkylatorn är ett bra sätt att bli medveten om sina val och göra förändringar för att leva mer klimatsmart. Det kan handla om att äta mindre kött och mer vegetariskt, resa mer kollektivt, minska flygresorna, shoppa mindre och satsa mer på second-hand.

Läs mer om klimatkalkylatorn på www.wwf.se/klimatkalkylatorn