Offentliga måltider

Kostenheten i Södertälje har totalt 89 kök inom förskolor, skolor och äldreomsorg som tillsammans serverar ca 24000 måltider till 17000 matgäster varje vardag. Vi serverar mat enligt ett miljö- och klimatvänligt koncept som kallas Östersjövänlig mat eller Diet for a Green Planet.

Konceptet är utvecklat genom EU-projektet BERAS Implementation (2010-2013). Konceptet har följande kriterier:

God och hälsosam mat

Ekologiskt producerat

Mindre kött och mer grönsaker, baljväxter samt fullkorn

Närproducerade råvaror enligt säsong

Minskat svinn

År 2010 antogs en kommunal Kostpolicy som alla politiska partier står bakom och sedan dess arbetar alla kök utifrån detta koncept. Vi har gått från några få centralkök till att alla enheter ska laga maten på plats och att varje enhet beslutar sin egen meny. Detta har tagit fram kreativiteten och hjälpt oss att minska svinnet, vilket i sin tur gett oss ekonomiskt utrymme att köpa ekologiska råvaror. Våra kök är KRAV-certifierade och år 2014 har vi nått upp till nästan 60 % ekologiska råvaror i genomsnitt. Genom att minska på mängden kött och fisk kan vi istället satsa på kvalitet. Vi köper till allra största delen svenskt kött, varav en stor del är ekologiskt och vi har också MSC-märkt fisk.

Grönsaker enligt säsong ger en nyttigare och billigare kost och i skolköken finns alltid en salladsbuffé, en soppa och vanligtvis både en vegetarisk varmrätt och en kött- eller fiskrätt. Minst en dag i veckan är helt vegetariskt. Över 200 stolta medarbetare lagar mat för 50 miljoner kronor om året och de är ständigt involverade i ett pågående lärande för att vår mat ska bli mer och mer hållbar. År 2014 blev Södertälje utsedd till Årets skolmatskommun av White Guide Junior – ett samarbete mellan White Guide och Magasin Måltid och 2015 var Sädertälje Kommun nominerade i samma kategori, men hamnade i topp 3. Under 2014 spreds konceptet med Östersjövänlig mat till tre andra städer i Europa genom ett EU-projekt kallat Diet for a Green Planet.

Läs mer om måltider i skola och förskola. 

Livsmedels- och måltidspolicyn

I Södertälje kommun finns ett styrande dokument för att kvalitetssäkra måltidsverksamheten inom skola, äldreomsorg och social omsorg. Livsmedels- och måltidspolicyn syftar bland annat till att utveckla respekt, ansvar och förståelse för maten och dess påverkan på hälsa och miljön.
I policyn hittar du vilka krav som syftar till hållbar utveckling, exempelvis att måltidsverksamheterna ska sträva efter att köpa så mycket närproducerat som möjligt och att matsvinn ska undvikas. Det står också att kommunen ska köpa ekologiska livsmedel i största möjliga utsträckning och att matgästerna ska trivas. 

Här kan du läsa livsmedels- och måltidspolicyn för skola och förskola, för äldreomsorgen och för omsorg och socialt stöd

Matlust

MatLust är ett EU-projekt vars syfte är att stärka tillväxt och hållbarhet inom livsmedels­näringen i Stockholmsregionen, med fokus på miljö och hälsa samt att etablera Södertälje som en förebild och regional livsmedelsnod. 

MatLust utgår från Södertäljes prisbelönta arbete med hållbara offentliga måltider och en lång tradition av hållbar livsmedelsproduktion. 

Här kan du läsa mer om matlust.