Cirkulära Södertälje

Den 18 september är det Håll Sverige Rent dagen. Runt om i Sverige anordnas aktiviteter för att vi inte ska skräpa ner och slänga saker på fel plats. Kom till Stora Torget 18 september på Återbruksdagen - en dag för återbruk, återvinning och återanvändning!

Att slänga saker fel handlar inte bara om att inte skräpa ner, det handlar lika mycket om att ta hand om våra resurser. Istället för att slänga ett par jeans som vi inte använder längre så kan vi ge bort eller sälja dem till någon som vill använda dem. Är de trasiga så kan vi laga dem, och när de är så slitna att de inte längre går att laga så kan vi lämna dem till materialåtervinning.

Återbruksdagen 18 september kl 10-15

Vi vill göra det lätt för alla i Södertälje att vara med i den cirkulära omställningen!

Det ska vara lätt att:

 • reparera saker
 • hyra istället för att köpa saker
 • köpa second hand
 • lämna saker till återbruk och förlänga deras livslängd
 • återvinna saker så resurserna kan användas igen

Lördag den 18 september kommer vi anordna en återbruksdag i Södertälje centrum. Telge Återvinning kommer bland annat ha sin mobila återvinningscentral i centrum med extra fokus på återbruk. Läs mer om programmet för dagen nedan.

Cirkulära Södertälje och återbruksdagen är ett led i Södertälje kommuns strävan att minska mängden avfall och ställa om till en cirkulär ekonomi där vi tar bättre hand om våra resurser.

Arrangörer är Södertälje kommun, Telge Återvinning, Telge Bostäder, Telge Fastigheter, Södertälje City, mfl.

Gör vårt quiz och lär dig mer om hur du kan vara en hållbar konsument i Södertälje city!

Rullande återvinning

Under hösten är Rullande återvinning tillbaka! Lämna dina grovsopor, elektronik och farligt avfall när Telge återvinning kommer till ditt område.
Se alla datum på Telge återvinnings webb.

Läs mer om varför vi ska konsumera mer hållbart nedan:

Cirkulär ekonomi - varför ska vi konsumera hållbart?
Konsumera mer cirkulärt

Vi har vant oss vid att köpa saker men många saker vi köper används kanske bara en eller ett fåtal gånger. Sedan hamnar den i garderoben eller i förrådet. Men denna överkonsumtion och slit och släng-kulturen är långt ifrån hållbar. Redan idag konsumerar vi mer än vad jordens resurser räcker till. Det innebär att om vi fortsätter konsumera såsom vi gör idag – genom att köpa mycket nytt och inte ta tillvara på sakernas livslängd – kommer vi att släppa ut mer växthusgaser än vad jorden tål och som påverkar vårt jordklot negativt, bland annat i form av klimatförändringar. 

Sällanköpsvaror står för en stor andel av utsläppen från handeln. Högst i den kategorin ligger skor och kläder, fordon, leksaker, sport- och fritidsartiklar, möbler och inredning. 

Men vad händer om vi ändrar vårt beteende, ett steg i taget? Istället för att bara köpa nytt – för att sedan slänga – kan vi välja att handla second hand, hyra eller laga istället. Och när vi inte längre vill ha kvar prylen eller klädesplagget kan vi skänka, sälja eller återvinna det. 

Vi uppmanar dig att våga testa! Istället för att köpa nytt eller slänga, prova att göra något annorlunda – som är bättre för miljön. 

Vad betyder cirkulär ekonomi?

I motsats till linjär ekonomi, som kan sammanfattas med “slit och släng”, handlar cirkulär ekonomi om att vi producerar, använder och sedan återvinner eller återbrukar. Vi använder helt enkelt sakerna vi tillverkat så länge det bara går. Läs mer om detta på Naturskyddsföreningens hemsida.

Varför ska vi tänka mer cirkulärt?

Världens länder har enats om att bekämpa klimatförändringarna. Sverige har som mål att bli världens första fossilfria välfärdsland. Vi är i behov av nya lösningar som minskar utsläppen av växthusgaser och bidrar till att vi uppnår fler av de globala målen. Men vi behöver alla hjälpas åt och göra det vi kan för att minska klimatpåverkan! 

Vad kostar det klimatet att tillverka en produkt?

Förutom det avfall som uppstår då en förbrukad produkt slängs så uppstår avfall under tillverkningen av produkten. 

Konsumentavfallet, dvs det vi ser när vi slänger en produkt, är bara en liten del av det totala avfallsfotavtrycket och klimatkostnaden. Avfallet från tillverkning, produktion, utvinning av material och elproduktion lämnar ett stort klimatavtryck. Här kan du läsa mer.

Den cirkulära ekonomin skiljer sig från den linjära där saker produceras, säljs, används och blir till avfall. Den cirkulära ekonomin är en återgång till naturens kretslopp. Från biologiskt material tas  näringsämnen och energi tillvara och tekniska material återbrukas och återvinns. I den cirkulära ekonomin finns en skillnad i tänket kring konsumenter och produkter. Kunden är inte längre en konsument av en produkt utan snarare en brukare av en funktion. En brukare behöver t.ex. ingen gräsklippare utan snarare en klippt gräsmatta. 

Vi behöver ställa om så att vi tar hand om jordens resurser på bästa sätt. När vi inte längre använder det vi konsumerat, finns det andra alternativ än att slänga. Vi kan återanvända, laga, skänka bort eller sälja prylen. Att köpa mer second hand förlänger en pryls livslängd.

Det här kan du göra
 • Sortera rätt! På återvinningsstationen nära din bostad kan du slänga papper, plast, glas och tidningar. Till återvinningscentralen åker du när du vill lämna grovsopor, elektronik, farligt avfall och trädgårdsavfall. På återvinningscentralerna Tveta och Returen kan du också lämna saker till återbruk - så sakerna lever längre.
 • Kläder som du inte längre använder kan du lämna in på någon av stans second hand-butiker, t.ex. Second hand till hjälp i Viksängen eller PMU Second hand i Moraberg, alternativt återvinningscentralerna.Vissa klädbutiker, som H&M, tar också emot dina gamla kläder i butik. 
 • Elprodukter som du inte längre använder kan lämnas in i butiker som säljer elprodukter. 
 • Släng inte dina gamla favoritskor när de gått sönder - ta dem istället till skomakaren och laga dem! Skräddaren kan också laga dina kläder, byta ut blixtlås, lägga upp byxor etc. 
 • Prylar med värde kan du prova att sälja på nätet, t.ex. i lokala köp- och säljgrupper eller Marketplace på Facebook, på Blocket eller Tradera. 
 • Sådant som du inte använder så ofta kan du hyra ut till andra. Det finns tjänster på nätet som t.ex. Hygglo, där du hyr ut verktyg, friluftsutrustning med mera som många använder sällan. Du kan också hyra ut din bil genom att registrera den i någon av de flera appar som finns. 
 • När du behöver något nytt - ta för vana att alltid kolla först om det går att hitta second hand, om du kan låna, hyra eller leasa det. Tänk att du i sista hand ska köpa det nytt. Läs gärna mer här om hur du kan bli en cirkulent.
Program Återbruksdagen 18 september

Det här händer på Återbruksdagen 18 september!

 • Lämna dina uttjänta saker till Rullande återvinning. Plats: Stora Torget. Kl 10-15.
 • Cykelverkstad! Få hjälp med att laga bland annat cykelpunktering.
 • Skräddarverkstad! Ta med eget tyg och få en färdigsydd tygpåse som tack.
 • Lämna in dina textiler och gamla kläder till butiker med klädinsamling och få en rabattkupong.
 • Laga dina gamla kläder och skor hos nån av stans skrädderier och skomakare.
 • Laga din mobil eller surfplatta hos nån av stans reparatörer.
Lista - cirkulära butiker i Södertälje C

I Södertälje city finns det många butiker som arbetar med återbruk, återvinning och återanvändning av våra prylar på olika sätt. Här listar vi några aktörer som på olika sätt arbetar med detta. 

Kemtvätt och skrädderi:
Kringlans Kemtvätt och skrädderi
Nygatans Kemtvätt och skrädderi
Danni Skrädderi och kemtvätt
Nuha´s skrädderi

Skomakare:
Röda stöveln
Tälje skomakeri

Laga mobiltelefoner mm:
Albertconnection
Dindator.se
MF Teknik
Hovig Mobilcenter

Hyra:
Clas Ohlson - verktyg
Akademibokhandeln - låna böcker
Biblioteket - låna böcker
AI Eyewear - glasögon

Köpa second hand:
Stadsmissionen - kläder, husgeråd, böcker mm.
AI Eyewear - återvunna glasögon

Lämna till återbruk/second hand/återvinning:
H&M - textilier
Stadsmissionen - kläder, husgeråd, böcker mm.
Lindex - textilier
AI Eyewear - glasögon
Clas Ohlson - batterier och småelektronik
Apoteket - läkemedel
Kicks - smink och hudvård
Elgiganten/Phonehouse - mobiler
Kjell & Company - batterier

 

Är du näringsidkare/har butik i centrum och saknar din verksamhet på denna lista? Hör av dig till gunilla.sawenmyr@sodertalje.se