Vi håller rent

Varje vår bjuder vi in till Sveriges största miljöaktion - Vi håller Södertälje rent - där barnen på ett pedagogiskt sätt lär sig om nedskräpning, återvinning, konsumtion och naturvård genom att bland annat vårstäda sin egen närmiljö. Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka och skapa stolthet över platsen där man bor och bidra till en renare och vackrare stad.

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

År 2018 deltog ca 676 000 personer runt om i landet i aktiviteter mot nedskräpning. I Södertälje deltog över 7 500 hjältar. Vi hoppas på ett ännu större engagemang år 2019 – att skolor, förskolor, bostads- och hyresrättsföreningar med flera vill delta.

Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial. I Södertälje distribuerar vi material till skolor och förskolor vecka 16–17. Övriga deltagare får material genom att hämta ut det i Stadshuset, vecka 17.

Under vecka 17–19, som är kampanjveckor, hämtar Telge Tillväxt insamlat skräp. Det är inget krav att genomföra aktiviteter under vecka 17–19 om det inte passar schemat just då, det går självklart bra att delta ändå. 

Om ni önskar använda materialet från Håll Sverige Rent är det dock tidigast vecka 17 som gäller. Har ni mindre mängder av förpackningar går det bra att sortera och lämna in dessa vid närmsta återvinningsstation. Vid större mängder, eller om ni hittar stora föremål eller farligt avfall, kontakta Dag Salomonsen för borttransport. Du hittar hans uppgifter under Kontakt för denna sida.

Samtliga deltagare kan också använda skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Länk för anmälan till Vi håller rent 2019 finns på webbplats www.hsr.se.
Sista anmälan för material är 31 mars.

Inspirationsmaterial för skolor och förskolor finns här

Instruktioner för deltagande med barn finns här