Skräpplockar-dagarna

Varje vår bjuder vi in till Sveriges största miljöaktion - Vi håller Södertälje rent - där barnen på ett pedagogiskt sätt lär sig om nedskräpning, återvinning, konsumtion och naturvård genom att bland annat vårstäda sin egen närmiljö. Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka och skapa stolthet över platsen där man bor och bidra till en renare och vackrare stad. I år byter kampanjen Vi håller rent namn till Skräpplockardagarna.

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

2019 deltog 260 kommuner i Sverige och över 600 000 barn deltog i skräpplockningar. Syftet med kampanjen är inte att städa upp de vuxnas skräp, utan att lära barn om nedskräpning, avfall, återvinning, hållbar utveckling och att på lång sikt förändra beteenden. Våra barn förtjänar en framtid utan skräp.

Skräpet finns överallt: i staden, i naturen och i havet. Södertälje kommun är medlemmar i Håll Sverige Rent som arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Nedskräpningen kostar kommunerna runt två miljarder per år bara att städa upp, pengar som skulle kunna gå till mycket annat.

Från och med den 7 februari kan pedagoger och lärare anmäla enskilda avdelningar/klasser. Dubbelkolla då först att inte hela verksamheten redan är anmäld!

Påsar kommer inte längre skickas via kommunen. Istället skickar Håll Sverige Rent skräpplockarpåsar till alla anmälda förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och och ungdomsföreningar som anmäler sig senast den 15 maj. Från beställning till leverans tar det cirka 10 dagar.

Både påsar och läromedel är gratis. Under februari kommer man också att hitta Håll Sverige rents tävlingar på sidan för Skräpplockardagarna.

Länk för anmälan till Skräpplockardagarna 2020 finns på webbplats www.hsr.se.

Samtliga deltagare kan också använda skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Inspirationsmaterial för skolor och förskolor finns här

Instruktioner för deltagande med barn finns här